Autor |
Farby do tarczy i ogólna konstrukcja. |
Drozdek Użytkownik
|
Dodane dnia 02/04/2007 13:50 |
|
|
Sława!
Przychodzę dziś z konkretnym zapytaniem: jakiej farby użyć do pomalowania tarczy? Bynajmniej nie pytam o kolor.
A przy okazji tegoż tematu chciałbym zapytać jakich grubości sklejek używacie, czy obciągacie tarcze jakimś płótnem, jakich nitów używacie do mocowania umba i imacza, czy może wkrętów? Czym obijacie tarcze wokół? Blacha? Len?
Czekam na odpowiedzi.
A jeśli ktoś się jeszcze nie domyślił to chodzi o typowe "okrąglaki". |
|
Autor |
RE: Farby do tarczy i ogólna konstrukcja. |
wredny tatar Użytkownik
|
Dodane dnia 08/04/2007 21:08 |
|
|
polecam stronę : www.husyci.pl - Husycka Rota Piesza Małego Taboru. mają fajną fotogalerię na temat produkcji pawęży. myślę że może ci to w czymś pomóc . |
|
Autor |
Kordeus Użytkownik
|
Dodane dnia 21/05/2007 20:27 |
|
|
Witam,
tarczy nie obijamy blacha (nie, nie nie!) to jest niehistoryczne Rant tarczy mozna obic/okleic gruba skora, a calosc tarczy kilkoma warstwami lnu. Tak jest dosc dobrze, i historycznie
"Tak! zemsta, zemsta, zemsta na wroga,
Z Bogiem i choćby mimo Boga!" |
|
Autor |
jasmin Użytkownik
|
Dodane dnia 10/08/2007 09:15 |
|
|
Drozdek,
Najlepiej bys zastosowal do mocowania imaczy, umba gwozdzi kutych, o przekroju czworokatnym a nie takich zwyklych zamiast nitow. Darcza z desek bedzie miala zblizona mase do tarczy ze sklejki, mniej bedzie cie kosztowac i bolec jej utrata)) Jako ze grubosc takiej tarczy nie przekracza - drewna - 1 cm - na rantach drewno mialo niekiedy tylko 5 mm grubosci, to ba obicie stosuj material w zaleznosci od znalezisc: czyli stal, skóra ... Podeprzyj tą robotę wykopaliskami a nie tym co kordeus pisze, bo pisze bzdury))
W polskich muzealnych zbiorach masz zarowno tarcze wykonane z metalu - i bojowe i paradne, tarcze czesciwo okute - chociazby paweze, jak i sa znane przyklady tarcz okraglych, gdzie przy nich znaleziono fragmenty okuc - jednakze polecam, nim zrobisz - poszukac wzoru oraz jak wykladalo to okucie i do czego sluzylo!
Zerknij na www.dagome.home.pl - tam pare osob wypowiada sie o wczesnych tarczach podajac wzory itp ...
Pozdrawiam |
|
Autor |
^AdminIsAway Administrator
|
Dodane dnia 11/08/2007 08:37 |
|
|
jasmin
faktem jest że tarcze były okuwane (chociażby tarcza przeworska), ale jeśli sobie okujesz tarczę i będziesz próbował walczyć w bojówce lub bitwie to pewnie zaliczysz wylot z imprezy z wilczym biletem.
Bractwo Rycerskie Zamku Będzin
Ordo Militaris et Hospitalis Sancti Lazari Hierosolymitani
In gladio veritas! |
|
Autor |
Andrzej Użytkownik
|
Dodane dnia 11/08/2007 09:32 |
|
|
O tarczy przeworskiej mamy już dyskusję na forum. Każdy kto chce sobie zabezpieczyć tarczę okuciami od razu o niej wspomina (zwłaszcza ludzie zajmujący się późnym średniowieczem co już samo w sobie o czymś świadczy).
A ja poproszę jakieś konkrety w kwestii okuwania metalem tarcz i tych metalowych tarczy bojowych (interesowało by mnie średniowiecze).
Pozdrawiam
Edytowane przez Andrzej dnia 11/08/2007 09:58 |
|
Autor |
^AdminIsAway Administrator
|
Dodane dnia 09/12/2007 03:03 |
|
|
Andrzeju
dokładnie wiem kiedy kwitła Kultura Przeworska... ale mojej tarczy nie mam zamiaru okuwać, bo nadawała by się najwyżej na ścianę i to raczej jako mało estetyczny egzemplarz, już trochę przeszła...
Pozdrawiam
Bractwo Rycerskie Zamku Będzin
Ordo Militaris et Hospitalis Sancti Lazari Hierosolymitani
In gladio veritas! |
|