Autor |
RE: Wikingowie |
Aniol Użytkownik
|
Dodane dnia 04/05/2008 09:32 |
|
|
Dajcie spokó,j temat jest o ubiorze. |
|
Autor |
ani7kero Moderator
|
Dodane dnia 04/05/2008 11:09 |
|
|
Rada: wpisz w google np. wolin i popatrz na zdjęcia, ewentualnie www. freha.pl
albo może stroje wikingów i też coś znajdziesz.. google potrafi pomóc...
pozdrawiam
Jako niewiasta czasem też muszę włożyć spodnie
Niewiedzę można zrozumieć, głupotę - nigdy.. |
|
Autor |
MajkeL Użytkownik
|
Dodane dnia 04/05/2008 13:08 |
|
|
Masz tutaj jest Bractwo z mojego miasta oni robią rekonstrukcje Wikingów
http://www.archeolodzygautar.pl.tl/
patrz... hehe kolczuga jest z tytanu |
|
Autor |
Bulgar Użytkownik
|
Dodane dnia 04/05/2008 14:56 |
|
|
Szarawary owszem ale raczej u Waregów...i jak pisze Ani7kero warto obejrzeć zdjęcia z Wolina z tym że nie jest to od jakiegoś czasu festiwal stricte wikiński a impreza i dla Słowian i dla wojowników z północy-proszę nie zapominać że granica przenikania się tych kultur była płynna...przynajmniej w naszym rejonie-ja jestem zdania że "konkretne"odziały wikingów były wyposażone nadzwyczaj dobrze jeśli chodzi o tamte czasy(mam na myśli uzbrojenie) i nie tylko...
Gdy piach juz poczuł smoczy kil, Wilków wściekłość wzieła górę, Normanów setki dały życie, a Thorleif-łeb i skórę.
Voda je pro sedlaku a pivo je pro bojovniku!!! |
|
Autor |
DDmono Użytkownik
|
Dodane dnia 18/09/2008 16:22 |
|
|
Jak chcecie się czegoś więcej dowiedzieć o wikingachpolecam książke "Rudy Orm" Autora nie pamientam.
|
|
Autor |
Wiking Użytkownik
|
Dodane dnia 16/04/2009 16:26 |
|
|
Witam to jest mój pierwszy post i chciałbym powiedziec coś o ubiorze wikingów.
Zbroja: przeważnie kolczuga na to może byc założony płaszcz najlepiej 3/4 koła.
Hełm: bardzo pasuje hełm okular.
Buty: skórzane.
Spodnie: tu jestem niepewny ale chyba materiałowe.
Edytowane przez Wiking dnia 16/04/2009 16:41 |
|
Autor |
KrystianZowi Użytkownik
|
Dodane dnia 16/04/2009 18:00 |
|
|
A na początku myślałem, że będzie to dyskusja o Gothicu...I na szczęście nie ma o Gothicu.A wie ktoś może coś wiecej o strojach/zbrojach Waregów?
Kto rządzi wszystki nie rządzi niczym-Fryderyk Barabossa |
|
Autor |
^AdminIsAway Administrator
|
Dodane dnia 16/04/2009 18:28 |
|
|
KrystianZowi
Interesuje Ciebie Cesarstwo Bizantyjskie? bo jeśli tak tam musisz szukać.
Bractwo Rycerskie Zamku Będzin
Ordo Militaris et Hospitalis Sancti Lazari Hierosolymitani
In gladio veritas! |
|
Autor |
Bulgar Użytkownik
|
Dodane dnia 17/04/2009 00:03 |
|
|
chłopie gdzie Wikingowie(mam na myśli Skandynawię) a gdzie Normanowie-ci ostatni już dawno przesiąkli Frankami -nie wiadomo nawet czy mówili po germańsku w tym czasie...raczej w ówczesnym języku Franków.
a co do Waregów można ich także szukać w korzeniach północnej Rusi-ich strój mógłby wyglądać jak mix słowiańsko-skandynawski.
Gdy piach juz poczuł smoczy kil, Wilków wściekłość wzieła górę, Normanów setki dały życie, a Thorleif-łeb i skórę.
Voda je pro sedlaku a pivo je pro bojovniku!!!
Edytowane przez ani7kero dnia 08/05/2009 22:47 |
|
Autor |
tymek871 Użytkownik
Ostrzeżeń:1
|
Dodane dnia 04/05/2009 21:13 |
|
|
Wikingowie na kolczugach mieli jeszcze skóry zwierzęce. Oglądałem w National Geographic że zrobili test - dali wikinga w skórach (replika) i strój obecnego człowieka (kurtka itd.) Dali ich na jakiś statek i w temperaturze -20 s wikingom było cieplej od nas.
Edytowane przez ani7kero dnia 08/05/2009 22:50 |
|
Autor |
ani7kero Moderator
|
Dodane dnia 08/05/2009 22:41 |
|
|
Na Litość Wszelkich Bóstw.. Panowie.. wyrzuciłam posty dotyczące uzbrojenia i podkreślam, że dział dotyczy ubioru.. Dać palec..
Ja wiem, że wiosna i poniekąd szkoła/studia/ inne rodzaje edukacji się kłaniają ale proszę ponownie o czytanie ze zrozumieniem i wypowiedzi dotyczące tematu. Za małą dygresje nie będę usuwać postów, ale widzę różnicę między małym wtrąceniem a ciągiem postów.
Cieszcie się, że z wykształcenia nie jestem polonistką, bo do stosowania ortografii i interpunkcji też można się do niektórych osób przyczepić.
Swoją drogą - jeśli na wasze pytania dotyczące ubioru odpowiadano by Wam bez składu i ładu - niczego się nie dowiecie, a pamiętajcie że inni też się uczą czytając wasze posty.
Pozdrawiam
Jako niewiasta czasem też muszę włożyć spodnie
Niewiedzę można zrozumieć, głupotę - nigdy.. |
|
Autor |
Marcinek Użytkownik
|
Dodane dnia 09/05/2009 01:58 |
|
|
Wikingowie na kolczugach mieli jeszcze skóry zwierzęce. Oglądałem w National Geographic że zrobili test - dali wikinga w skórach (replika) i strój obecnego człowieka (kurtka itd.) Dali ich na jakiś statek i w temperaturze -20 s wikingom było cieplej od nas.
No to chyba nie dali tym współczesnym kurtek The North Face))). Nie licz na to, że wikolskie ciuchy miały lepsze właściwości termiczne itp niż współczesne. |
|
Autor |
tymek871 Użytkownik
|
Dodane dnia 21/07/2009 20:25 |
|
|
ale właśnie miały a ten człowiek współczesny miał kurtkę i wogóle i wikingowi było cieplej. |
|
Autor |
rudy2800 Użytkownik
|
Dodane dnia 24/05/2011 16:35 |
|
|
mama taki problem, otóż korzystam z tego wykroju http://www.vikingsonline.org.uk/resources/authenticity/basickit/basickit5.html i nie wiem co można by było zrobić żeby gatki nie spadały i było to historyczne
Edytowane przez ^AdminIsAway dnia 25/05/2011 18:41 |
|
Autor |
Bartim Użytkownik
|
Dodane dnia 24/05/2011 18:18 |
|
|
Pas?
DOPÓKI WALCZYSZ JESTEŚ ZWYCIĘZCĄ !!
www.targowisko.org |
|
Autor |
rudy2800 Użytkownik
|
Dodane dnia 24/05/2011 19:39 |
|
|
no spoko, a można by było np podszyć górną część i przewlec kawałek rzemienia lub jakiś sznur |
|
Autor |
^AdminIsAway Administrator
|
Dodane dnia 25/05/2011 18:57 |
|
|
Możesz spróbować, ale podejrzewam, że odparzenia spowodują że szybko z tego zrezygnujesz...
Bractwo Rycerskie Zamku Będzin
Ordo Militaris et Hospitalis Sancti Lazari Hierosolymitani
In gladio veritas! |
|
Autor |
Matrona Użytkownik
|
Dodane dnia 25/05/2011 22:11 |
|
|
Po pierwsze - to nie gatki, a wykrój spodni.
A po drugie - przetłumacz sobie tekst (lub kogoś o to poproś). Jest tam nawet odnośnik "figure 5a", w którym widać, że spodnie te mają doszyty pasek materiału u góry i trójkątne wstawki - bo ogólnie rzecz biorąc te spodnie nie powinny być luźne.
Pozdrawiam
"Jeśli język potrafiłby ciąć z jakiegoś powodu, tak jak potrafi to robić miecz, martwych byłaby nieskończona ilość."
Filippo Vadi |
|