W sprawie butów przeszukaj forum, już kilka razy podawano namiary na rzemieślników. Owszem, możesz zrobić sam, ale bez podpowiedzi kogoś już w tym doświadczonego może wyjść klapa.
Do szycia butów zalecam sprawić sobie prawidło (kopyto szewskie), skórę 2mm i 5mm, igły tapicerskie, dratwę i przebijak do skóry. Smołę szewską jak kto chce.
Jak ktoś potrafi, to bez kopyta też można uszyć buty, choć ja osobiście wolę szyć na prawidle.
Licz się oczywiście z tym, że buty robione samemu mogą się nie udać. Kilka razy
"Jeśli język potrafiłby ciąć z jakiegoś powodu, tak jak potrafi to robić miecz, martwych byłaby nieskończona ilość."
Filippo Vadi
Czy mogę uszyć strój cywilny korzystając z tych wskazówek ? http://www.faith.pl/~lkielbowicz/rycerstwo-artykuly-stroj.htm I czy rycerz chodził w właśnie takich strojach cywilnych kiedy nie miał na sobie zbroi itp?Aha i czy jest on poprawny na XIII wiek na tej stronie pisze że XIII ale wole jeszcze spytać ekspertów
Oczywiście to co tam jest plasuję się na xiii wiek i jest poprawne historycznie. Mi osobiście bardzo nie podobają mi się tamte buty(już nie mówię że nie są szyte na wywrotkę) co do reszty jest poprawna lecz opisy kuleją ale są w pełni wystarczające do stworzenia takiego stroju Nie ma tam dopasowanych XV dubletów z którym miałem w szyciu największy problem a nogawice z tej strony są wygodne miałem takie jak jeszcze XIII wiek chciałem odtwarzać jak takie wymogi spełnisz będzie dobrze. Ale jeszcze daleko do czegoś porządnego. Zostają paski kaletki płaszcz i inne pierdółki które pochłoną więcej pieniędzy niż to minimum