Autor |
Kompletny templariusz |
Launcelot Użytkownik
|
Dodane dnia 17/05/2007 20:52 |
|
|
Salve Fratres!
Temat stroju templariuszów już bym zapewne poruszany tutaj a także na innych stronach związanych z tematyką. Jednak choć od dawna już szukam czy jest ktoś w stanie opisać jak wyglądał kompletny "cywilny" strój templariusza? bo nawet reguła nie wypowiada sie na ten temat. A może ktoś poleci kogoś kto taki strój z wszelkimi szczegółami uszyje? byłbym bardzo wdzięczny bo już zmęczyło mnie szukanie .
.::Non nobis, Domine, non nobis, sed nomini tuo da gloriam::. |
|
Autor |
RE: Kompletny templariusz |
Andrzej Użytkownik
|
Dodane dnia 17/05/2007 22:27 |
|
|
Launcelot napisał/a:
już zmęczyło mnie szukanie .
Ubranie pewnie nosili typowe dla tamtych czasów (w regule zakonnej może być coś o kolorach). Odrobina wysiłku i na pewno znajdziesz. |
|
Autor |
Launcelot Użytkownik
|
Dodane dnia 19/05/2007 00:42 |
|
|
Andrzej to jest właśnie problem że znajduje sie coś a nie kompletny oraz sadze że wkładam nie mały wysiłek a poza tym nawet ci którzy szyja pod epoko jakoś nie bardzo orientują sie w tematyce rycerstwa zakonnego
.::Non nobis, Domine, non nobis, sed nomini tuo da gloriam::. |
|
Autor |
^Czarny Rycerz Administrator
|
Dodane dnia 19/05/2007 20:21 |
|
|
Powtórze jeszcze raz.. Czy możesz trochę patrzyć na to co piszesz? "Ja fotke templariuszy jednek nie wiem jak ja zamieścić" ... Poza tym zgaduje że jest to zdjęcie jakich wiele.. Koleś w płaszczu z krzyżem.. Ale jak to coś porządnego to wrzuć to na www.imageshack.us i daj linka.
Pozdro
Fortuna sprzyja odważnym... |
|
Autor |
Aragorn12 Użytkownik
|
Dodane dnia 22/09/2007 20:56 |
|
|
nosili takie ubranie jak te na obrazku u góry |
|
Autor |
Mahatma Użytkownik
|
Dodane dnia 22/09/2007 23:10 |
|
|
No co ty? Tak? Na serio? Na prawdę? Ale pewien jesteś?
Drobny szczegół (wiem czepiam się, gupi jestem) - na jakim znowu obrazku?
Edytowane przez Mahatma dnia 22/09/2007 23:11 |
|
Autor |
de Chevallieur Użytkownik
|
Dodane dnia 23/09/2007 15:33 |
|
|
http://www.medievaldesign.com/farsettieng.html
Angielska strona, pozycja druga - strój Templariusza. Tuż obok masz podane (po angielsku) co się na to składa.
Launcelot, takie elementy jak gacie czy koszula to każdy Ci może uszyć. Te od Templariuszy niczym się nie różnią od tych noszonych przez ludzi świeckich.
A dla wspaniałego, rozwiewającego wszelkie problemy oraz wątpliwości Aragorna chodziło chyba o avatar Launcelota
www.bialostockakomandoria.strefa.pl
Pozdrawiam
de Chevallieur |
|
Autor |
Mahatma Użytkownik
|
Dodane dnia 23/09/2007 19:06 |
|
|
Ano, może i, bo ja to nie wiedział czy chodzi o avatar czy o bannerek Gazety na górze strony - tam też jacyś panowie w dziwnym ubraniu są.
Edytowane przez Mahatma dnia 24/08/2008 19:48 |
|
Autor |
Marcin Templariusz Użytkownik
|
Dodane dnia 30/12/2007 15:52 |
|
|
Salve !
A i tu jest problem ponieważ wiele źródeł podaje różne fakty.
W regule jest o habitach, gdzieś indziej o tunikach, na rycinach jeszcze co innego. Tak na prawdę to ciężko określić jak wyglądali. Tej angielskiej strony (podanej wyżej) to bym nie polecał.
|
|
Autor |
Zawax Użytkownik
|
Dodane dnia 30/12/2007 16:14 |
|
|
jak wyglądali to ciężko powiedzieć ..ja używam habitu z czrnej wełny bielizny i nogawic ...starczy :] i nikt sie nie czepi
Non nobis, Domine,non nobis Sed nomini,tuo da gloriam |
|
Autor |
|
Dodane dnia 30/12/2007 17:01 |
|
|
Salve !
No i płaszcz się przyda i kaptur (o ile nie masz integralnego z habitem) na zimniejsze dni.
Podsumowując wiemy tyle, że:
Kolory - czarny, biały, brązowy. Polecam czarny bo się mniej brudzi.
Oczywiście kolor białego płaszcza tylko dla braci rycerzy - choć nie polecam odtwarzania braci rycerzy.
Bielizna, nogawice i płaszcz - krój taki jak w epoce.
Tunika (habit) - tu są mega problemy. Jak już pisałem w regule jest o habitach, natomiast np. w książce "Templariusze"Marion Melville jest tekst o "jupel a girons" i o tunice o wąskich rękawach. A przecież habity mają szerokie rękawy (z tych mi znanych, więc może gdzieś jest jeszcze jakiś inny model). Jupel a girons oznacza - długa tunika o rozciętych połach a jeszcze gdzieś indziej jest, że jupel a girons nie ma rękawów. Rycin jest mało a te co są to przedstawiają np. dwóch braci rycerzy którzy grają w szachy co było zabronione dla nich ale widać że mają coś na kształt habitu tylko z wąskimi rękawami.
No więc jak większość przede mną pisała, że to łatwe, takie jednak nie jest.
Pozdrawiam Marcin.
|
|
Autor |
Zawax Użytkownik
|
Dodane dnia 30/12/2007 17:07 |
|
|
mam razem z habitem kaptur ...a co do strojów popatrz sobie na zdjęcia z Chwarszczan tam jest dużo templariuszy ..ja proponuje używać jednak Habitu ..sprawdzone ciepłe i mało się brudzi ewentualnie do tego jeszcze płaszcz
Non nobis, Domine,non nobis Sed nomini,tuo da gloriam |
|
Autor |
|
Dodane dnia 30/12/2007 17:45 |
|
|
Co do patrzenia na zdjęcia z imprez to nie polecam chyba, że oglądasz zdjęcie na którym jest Bagrit albo ktoś inny kto jest specem od ciuchów.
Na Chwaraszczanach to byłem dwa razy w tym roku i wiem z doświadczenia, że habit nie wystarczy a jak trafisz na imprezę (na warunki) jak na tegorocznej Iłży to będziesz bardzo żałował, że nie masz płaszcza.
Pozdrawiam Marcin.
|
|
Autor |
Karlux Użytkownik
|
Dodane dnia 16/08/2008 20:04 |
|
|
Chyba takie stroje. Ale nie wiem dokładnie. |
|