Autor |
szmatka na hełm ? |
Zawax Użytkownik
|
Dodane dnia 29/12/2007 22:12 |
|
|
ekhm ..w sumie nie wiem jak to sie nazywa ...są takie szmatki najcześciej na hełmy garnczkowe ...wiecie jak to przyczepic do hełmu ? na niektórych fotach widziałem ze sa zamontowane dzieki takim wałkom co damy na głowach noszą ..ale czy to jest to samo ? czy moze coś innego ? albo moze jest inny sposob przyczepienia tego ? a jesli te wałki to skad to wziasc ? xD
Non nobis, Domine,non nobis Sed nomini,tuo da gloriam |
|
Autor |
RE: szmatka na hełm ? |
Gwgan Douglas Użytkownik
Ostrzeżeń:1
|
Dodane dnia 29/12/2007 22:30 |
|
|
Te szmatki zowią się labry a ten wałek (nie wiem czy ma jakaś nazwę) jest konieczny aby się trzymały o innych sposobach nie słyszałem
|
|
Autor |
^AdminIsAway Administrator
|
Dodane dnia 30/12/2007 11:19 |
|
|
Czasami labry były przytrzymywane przez klejnot zakładany na turniejach na hełm. Ale idea jest podobna.
Bractwo Rycerskie Zamku Będzin
Ordo Militaris et Hospitalis Sancti Lazari Hierosolymitani
In gladio veritas! |
|
Autor |
Zawax Użytkownik
|
Dodane dnia 30/12/2007 13:08 |
|
|
że klejnotem to wiem ...ale ja na swój gar nic takiego nie założe ..po za tym templariusza z klejnotem jeszcze nie spotkałem ..a wyróżniać sie nie zamierzam
|
Autor |
Marcin Templariusz Użytkownik
|
Dodane dnia 30/12/2007 15:20 |
|
|
Salve Fratre !
Zakonni nie mogli mieć klejnotów bo przedstawiały one herby itp.
Przymocować labrę można na kilka sposobów :
1)wałek
2)historycznie czyli za pomocą druty który przechodził przez małe dziurki w garnku
3)warkocz - ja tak mam i jest fajnie
Jeśli wychodzisz do bohurtów (nie znam zakonnego który by nie wyszedł)
to będziesz miał z labry pociętą szmatę, chyba że jesteś super fajter i nikt cię nie trafi w głowę. Ale prezentuje się świetnie.
Pozdrawiam Marcin.
|
|
Autor |
Zawax Użytkownik
|
Dodane dnia 30/12/2007 16:16 |
|
|
hmm a nie wiesz czy taki wałek można gdzies kupić > czy samemu sie robi ? a jak ten warkocz wygląda?
|
Autor |
Marcin Templariusz Użytkownik
|
Dodane dnia 30/12/2007 17:39 |
|
|
Gdzie można kupić to nie wiem ale taki wałek to nic trudnego. Bierzesz materiał zwijasz go w rulon tak samo robisz w z drugim (w innym kolorze). Nie wiem jak to ci napisać ale musisz jeden owijać wokół drugiego i wyjdzie Ci taki "warkocz" i zszywasz z tyłu i masz gotowe.
Co do warkocza to
http://picasaweb.google.com/nataliawitkowska/IA2007V/photo#5063377380281265282
Ten gość co ma tą labre to ja (w tedy jeszcze jako kalatrawens).
http://picasaweb.google.com/nataliawitkowska/IA2007V/photo#5063368781756737554
Templar na labrze ma też warkocz biały.
http://lazari.zp.pl/i%b3%bfa%202007/p1010583.jpg
A tu lepiej widać. Jest gdzieś zdjęcie w internecie zrobione z bliska tego warkocza ale nie chce mi się już szukać.
Ten wariant jest uważam najprostrzy i najłatwiejszy do wykonania. Po prostu bierzesz trzy tasiemki lub sznurki (konopne) i uplatasz z tego warkocz i tyle.
|
|