Autor |
Długośc klingi miecza |
Gosc Użytkownik
Ostrzeżeń:3
|
Dodane dnia 20/04/2005 17:20 |
|
|
Sława Rycerze!
Mam takie pytanie, jak oblicza sie długołą klingi miecza [de facto całego miecza] gdy przygotowuje sie miecz 'na wymiar'?
Chodzi oczywiście o miecz jednorączny [półtoraki i miecze dwureczne to pewne zboczenie :wink: ]
Kiedył sią przymierzałem z linijką, ale aby wykonac reką z mieczem pełne koło [tzn. nie zaryą sztychem w podłoge]klinga musiałaby miec ok. 68 cm [tak jestem niski, a w dodatku mam długie rące ], ale to wyglada dośc groteskowo [miecz legionisty rzymskiego powszechnie uważany za krótki ma 60 cm].
Archepunk |
|
Autor |
MIECZE DWURĘCZNE |
Gosc Użytkownik
Ostrzeżeń:3
|
Dodane dnia 22/04/2005 09:00 |
|
|
Witam, niestety nie pomogą w tej kwestii.
Chciałem tylko podzielią sią gdzies wyczytaną informacją, że miecze dwurączne w piechocie niemieckiej w XVI w. dochodziły do wysokości 180 cm.
To musiały byą dopiero draby w tej piechocie!!!! |
|
Autor |
RE: Długośc klingi miecza |
MAREK1975 Użytkownik
|
Dodane dnia 09/06/2005 13:24 |
|
|
Witaj.Długość miecza dobiera się nie do wzrostu użytkownika a do jego warunków fizycznych i preferowanego typ walki.Innymi słowy długość jest drugożędną sprawą najważniejsze jest wyważenie miecza. |
|
Autor |
samyas Użytkownik
|
Dodane dnia 18/11/2005 11:36 |
|
|
Mieczę jednoręczne miały od 0.8 do 1.2 kilograma. Długością się nie przejmuj. Nie będziesz przecież musiał szorować mieczem po trawie. Miecz trzyma się wysoko, tak by uderzyć na głowę. Pozdrawiam |
|
Autor |
^Czarny Rycerz Administrator
|
Dodane dnia 18/11/2005 14:17 |
|
|
Teraz miecze 1 ręcze wazą przeciętnie 1,5 kg.Choc niektórzy odtwarzają sredniowieczne techniki wykuwania mieczy, jednak są one mniej wytrzymale. Miecze takie wykuwa mdz.: Wojciech Sławinski.
Fortuna sprzyja odważnym... |
|
Autor |
|
Dodane dnia 18/11/2005 18:34 |
|
|
O jaki spostrzegawczy
|
Autor |
samyas Użytkownik
|
Dodane dnia 20/11/2005 14:05 |
|
|
Współczesne miecze są stanowczo za ciężkie. Bardziej to momentami przypomina walkę cepem niż szerierkę.
Pozdrawiam! |
|
Autor |
|
Dodane dnia 20/11/2005 15:27 |
|
|
Ale wiesz Samyas niewiem czy oplaca sie kupowac miecz za 2 tys. Nawet jesli ty odtwarzasz historyczna szermierke to osoba z którą walczysz moze walczyc na bum bum bęc bęc i zniszczyc ci miecz. A podobno gdzy sa lekkie są mniej wytzymale
|
Autor |
Stanislaw Szal Użytkownik
|
Dodane dnia 20/11/2005 15:36 |
|
|
samyas napisał/a:
Współczesne miecze są stanowczo za ciężkie. Bardziej to momentami przypomina walkę cepem niż szerierkę.
Pozdrawiam!
Wszystko, zależy od tego jaki to miecz, jakie są jego wymiary i przez jakiego kowala jest wykuty. Pozatym, cięższy miecz jest dużo lepszy do tarczy, ponieważ do osłony masz tarcze, a mieczem możesz zadawać potęrzne uderzenia, przydatne np. na kolesia w pełnej płycie.
|
|
Autor |
Andrzej Użytkownik
|
Dodane dnia 20/11/2005 16:08 |
|
|
Jasne, a najlepiej żeby się dało tylko raz przy... i przeciwnik już nie wstawał. Co za brednie. Miecz nie jest bronią obuchową, do tego wymyślono kilka innych rzeczy.
Pozdrawiam |
|
Autor |
komes Użytkownik
Ostrzeżeń:1
|
Dodane dnia 20/11/2005 20:46 |
|
|
Witam. Ja mam półtoraka robionego na wymiar i przy moich 176cm wzrostu miecz ma 128cm dłógości.alego waga wynoci 1,8kg.
|
|
Autor |
|
Dodane dnia 21/11/2005 08:35 |
|
|
A ja mam 162cm i miecz jednoręczny 104cm.A wazy 1,4
|
Autor |
samyas Użytkownik
|
Dodane dnia 21/11/2005 15:23 |
|
|
Współczesnymi mieczami czyli sztabami jakiegoś tam metalu nie można uprawiać szermierki. Miecze były do cięcia!! Nie do miażdżenia, rąbania i wgniatania . Poza tym są specjalne techniki do blokowania silnych uderzeń. Nie potrzeba wcale tarcz czy szyn kolejowych na polu bitwy. (Poza tym z ludzmi za silnie uderzającymi bym nie walczył, bo są albo nieświadomi niebezpieczeństwa, albo rąbnięci w potylice w dzieciństwie {Przepraszam za to} )
Pozdrawiam!! |
|
Autor |
|
Dodane dnia 21/11/2005 18:10 |
|
|
Ej przepraszam cie bardzo ale czy tarcze są niehistoryczne?? To dlaczego ma sie obejsc bez nich?? To bez sensu
|
Autor |
Voytek Użytkownik
|
Dodane dnia 22/11/2005 20:33 |
|
|
Wg. mnie tarcze są przydatne i w ogóle ale jak ktoś woli walczyć półtorakiem i lepiej mu to wychodzi niż w parze z tarczą to jego wybór i nie można mu tego zabronić. A nie sądze żeby była znaczna róznica w wadze w miecza średniowiecznego a takiego jakiego używa się dzisiaj w RR. |
|
Autor |
samyas Użytkownik
|
Dodane dnia 23/11/2005 12:01 |
|
|
Słowo tarcza było odniesieniem do cięzkich mieczy, które cytując "mogą robić za tarcze". nie trzeba wcale tak agresywnie reagować. Nie mam nic do tarcz tylko podaję zarzuty dla za ciężkich mieczy. Waga mieczy historycznych rózni się od mieczy z RR. Wystarczy zajrzeć do źródeł historycznych i porównać je z ze współczesnymi produktami.
|
|
Autor |
Bartosz Użytkownik
|
Dodane dnia 05/01/2006 18:43 |
|
|
jak podchodzice do sprawy szczerb na mieczu?
|
|
Autor |
Stanislaw Szal Użytkownik
|
Dodane dnia 05/01/2006 21:20 |
|
|
Jak są to są i tyle... Przynajmniej ja się nimi za bardzo nie przejmuje. Ważne, żeby tylko nikomu nie przejechać tym po gołej skórze, albo przez koszulę. Nienależy to do specjalnych przyjemności (wiem z własnego doświadczenia).
|
|
Autor |
Andrzej Użytkownik
|
Dodane dnia 05/01/2006 21:23 |
|
|
Waga mieczy historycznych rózni się od mieczy z RR. Wystarczy zajrzeć do źródeł historycznych i porównać je z ze współczesnymi produktami.
Tak na prawdę to jest tak jak z poziomem odtwórstwa w RR wiec nie należy uogólniać. U nas akurat miecze są w granicach normy.
jak podchodzice do sprawy szczerb na mieczu?
Wstyd.
Pozdrawiam |
|
Autor |
Bartosz Użytkownik
|
Dodane dnia 07/01/2006 21:03 |
|
|
Dlaczego wstyd?
|