Autor |
RE: Tarcza |
Valgard Użytkownik
|
Dodane dnia 22/11/2009 12:03 |
|
|
Rękawica, karwasz, przyszywka, tarcza, miecz, hełm .. i moża sie dobrze bawic noi jak kto chce, nagolenniki |
|
Autor |
Konrad z Niemczy Użytkownik
|
Dodane dnia 22/11/2009 15:20 |
|
|
Kwestia historyczności karwaszy i nagolenników w uzbrojeniu wczesnośredniowiecznym się pojawia.
You'll take my life but I'll take yours too! |
|
Autor |
^AdminIsAway Administrator
|
Dodane dnia 24/11/2009 06:13 |
|
|
Jak miecz i hełm to i kolczuga... karwasz... hm to chyba inna bajka. Nagolenniki, raczej nagolenice to już dopiero kosmos.
Bractwo Rycerskie Zamku Będzin
Ordo Militaris et Hospitalis Sancti Lazari Hierosolymitani
In gladio veritas! |
|
Autor |
Valgard Użytkownik
|
Dodane dnia 24/11/2009 21:49 |
|
|
Rękawice, Karwasze.. hm, masz jakis dowód, fotke nie wiem.. jakieś źródło potwierdzające?
Kolczuga, wiesz, niektórzy sa hardcorami |
|
Autor |
|
Dodane dnia 25/11/2009 04:41 |
|
|
właśnie pisze że karwasze nie. Rękawice... kwestia co masz na myśli.
Hardcore hardcorem, nie ma kolczugi no to go do pospolitego ruszenia, a nie między druzynę... Najbardziej rozwalają mnie goście w szłomach wielkopolskich i w przeszywce. Totalny absurd i brak zrozumienia. No i z mieczem oczywiście.
In gladio veritas! |
|
Autor |
Valgard Użytkownik
|
Dodane dnia 25/11/2009 20:58 |
|
|
Hm, czyli wg. Ciebie, nie można używac w rekonstruckji Wczesnego Karwaszy..? Oczami Późnego odtwórcy, to może wszystko wygląda inaczej, śmieszniej czy cos, nie każdego stac na kolczuge zaraz.. kompletowanie uzbrojenia też zajmuje czasu i pieniedzy, także wg. Ciebie, Ci którzy mają przeszywe, szłom i miecz nie mogą wychodzic do walki? |
|
Autor |
Konrad z Niemczy Użytkownik
|
Dodane dnia 25/11/2009 21:43 |
|
|
Chyba nie do końca rozumiesz co Death-Wish ma na myśli. Np. szłom wielkopolski to hełm elit, zdobiony złotem itd... Miecz także był drogi bardzo. Więc bez sensu jest branie fragmentów uzbrojenia bogacza, bez brania kolczugi, a dodatkowo poza bitwą chodzić ubranym skromnie. Kwestia spójności sprzętu. To tak, jakbyś teraz np. wyskoczył z czapką i spodniami Lacoste, a resztę ubioru stanowiłyby stare, podarte szmaty. Po drugie, na przykład jeśli ja byłbym średnio zamożnym wojakiem, to zdecydowanie wolałbym wziąć kolczugę, która świetnie chroni przed cięciami, toporek o skuteczności wyższej niż miecz, i hełm stożkowy, który jest także lepiej chroniący głowę od szłomu, ponieważ szłom składa się z kilku znitowanych kawałków, a stożkowy jest skuwany z dwóch, lub cały zrobiony z jednego kęsa blachy.
Jeśli zbierać uzbrojenie po trochu, to z sensem. Jak ktoś zamierza latać na początku w przeszywce tylko, to niech lepiej weźmie do tego hełm żebrowy i czekanik zamiast miecza i szłomu. Będzie bardziej to do siebie pasować.
Co do karwaszy - nie ma żadnego znaleziska karwaszy z wczesnego średniowiecza. A rękawice - palce trzeba mieć, więc chociaż też nie znaleziono rękawic bojowych wczesnych, to ze względów bezpieczeństwa używa się skórzanych.
You'll take my life but I'll take yours too!
Edytowane przez Konrad z Niemczy dnia 25/11/2009 21:44 |
|
Autor |
Valgard Użytkownik
|
Dodane dnia 25/11/2009 22:39 |
|
|
Ok, ok wszystko sie rozumie, ja staram sie kompletowac z sensem strój i uzbrojenie. Wiecie, nie każdy przywiązuje do tego wage. No ale racja. |
|
Autor |
Monika B Użytkownik
|
Dodane dnia 26/11/2009 12:37 |
|
|
Valgard napisał/a:
Ok, ok wszystko sie rozumie, ja staram sie kompletowac z sensem strój i uzbrojenie. Wiecie, nie każdy przywiązuje do tego wage. No ale racja.
Dla mnie z sensem znaczy odpowiednio do stopnia ryzyka. Wychodzenie do ostrej nawalanki z byle jakim opancerzeniem o te kontuzje wręcz się prosi (nieważne czy to jest wczesne czy póżne średniowiecze). Jak ktoś zamierza się pykać towarzysko na inscenizacjach, tak jak ludzie w XVII, to sobie może full histoycznie biegać bez karwaszy, solidnych rękawic i otwartym hełmie bez nosala i czepca (a i tak może zerwiać czekanem w szyję od jakiegoś psychola, który potraktuje inscenizacje jak "bitwę" ).
Złapanie poważniejszej kontuzji to kwestia czasu i częstotliwosci narażnia się na nią (tak jak wykazano, że ryzyko wypadku wzrasta proporcjonalnie do ilości czasu spędznego za kierownica).
Kiepski szermierz naraża się na ciężkie rany. MM
Edytowane przez Monika B dnia 26/11/2009 13:06 |
|
Autor |
Valgard Użytkownik
|
Dodane dnia 26/11/2009 12:57 |
|
|
Hm, mądre rzeczy sie dowiaduje, czyli co mam zrobic, żeby zminimalizowac kontuzje? jestem słowianinem, jakieś uzbrojenie pasujące do siebie i przy okazji za***iscie broniące przed urazami"? |
|
Autor |
Monika B Użytkownik
|
Dodane dnia 26/11/2009 13:07 |
|
|
Wliczyć ryzyko w "bycie Słowianinem"?
Np Brak nosala naraża cię na złamany nos, a "wczesne niehistoryczne rękawice" na połamane palce (kciuk, mały palec).
Edytowane przez Monika B dnia 26/11/2009 13:54 |
|
Autor |
Valgard Użytkownik
|
Dodane dnia 26/11/2009 14:50 |
|
|
Widac ze nnie zrozumiało sie pytania, to ja prosze o kogoś "obytego" co do mojego pytania. Niż krytyczke/a |
|
Autor |
rycek_askan Użytkownik
|
Dodane dnia 26/11/2009 18:17 |
|
|
Monika B napisał/a:
Wliczyć ryzyko w "bycie Słowianinem"?
Np Brak nosala naraża cię na złamany nos, a "wczesne niehistoryczne rękawice" na połamane palce (kciuk, mały palec).
Dlatego ma się tym większą motywację do trenowania i nabycia umiejętności dzięki którym się nie oberwie.
Pierwsze polskie stowarzyszenie turniejowe "Liga Baronów".
Podążajcie za mną, kiedy atakuję
Zabijcie, jeśli się wycofam
Pomścijcie gdy zginę... |
|
Autor |
Valgard Użytkownik
|
Dodane dnia 26/11/2009 19:29 |
|
|
OOOO.. tutaj podzielam pana kolege! |
|
Autor |
Monika B Użytkownik
|
Dodane dnia 26/11/2009 19:34 |
|
|
Valgard napisał/a:
Widac ze nnie zrozumiało sie pytania, to ja prosze o kogoś "obytego" co do mojego pytania. Niż krytyczke/a
Podchodzisz bardzo osobiście do dialogu na forum. Ludzi bardziej "obytych", takich co to już zerwali mieczem w nos w hemie bez nosala i stracili kawałek palca znajdziesz na treningach, a nie na forum . Motywacja i nabyte umiejętności czasem nie wystarczą by nie oberwać.
Edytowane przez Monika B dnia 26/11/2009 19:35 |
|
Autor |
Valgard Użytkownik
|
Dodane dnia 26/11/2009 19:41 |
|
|
Czasem by nie oberwac, najlepiej unikac "wiekszych" i poważniejszych bitew, i miec dobre zabezpieczenia. |
|
Autor |
|
Dodane dnia 27/11/2009 10:24 |
|
|
Konrad z Niemczy
lepiej bym chyba tego nie ujął.
Valgard
Wiesz tak się składa że bardziej można oberwać w walce jedewn na jeden niż w dużej bitwie. Choć generalnie nie ma reguły. trzeba sobie też powiedzieć jasno, że na naszych ziemiach nie znaleziono hełmu stożkowego bez nosala a przypuszcza się że szłomy wielkopolskie były hełmami paradnymi a nie bojowymi.
Unikanie nic nie da bo unikniesz 10 bitew wyjdziesz do jedenastej i tak dostaniesz...
Jeśli chodzi o stosunki uzbrojenia w armiach polskich wczesnego średniowiecza proponuję zapoznać się z książką:
Michał Bogacki Przemiany wojskowości polskiej od połowy X wieku do 1138 roku. Kształt i organizacja armii.
Autor porusza wiele ciekawych wątków również rolę i uzbrojenie, zarówno drużyny jak i pospolitego ruszenia.
jak widac, puszki tez czytają książki o wczesnym średniowieczu.
In gladio veritas! |
|
Autor |
Valgard Użytkownik
|
Dodane dnia 27/11/2009 13:43 |
|
|
Niektóre puszki, są naprawde mądre ... dziekuje za ksiazke. |
|
Autor |
Legolas17 Użytkownik
|
Dodane dnia 26/07/2010 00:20 |
|
|
A co to wogule jest te umbo?
|
|
Autor |
ba-rtek2 Użytkownik
|
Dodane dnia 26/07/2010 12:57 |
|
|
umbo jest to wypukły kawałek metalu na środku tarczy najczęściej używany we wczesnym średniowieczu i w tarczach typu migdał i okrągłych.
ba-rtek2
Wojna jest sztuką wprowadzania wroga w błąd |
|