czy może być takie strój historyczny na okres około grun waldzki
wziołem to zdjęcie z internetu
http://www.aketon.pl/photos/40945_1551270870033_1482972729_1463454_4890319_n.jpg
albo te
http://www.aketon.pl/photos/jkk.JPG
Ja jednak polecałbym Pawęż (np. Wrocławska), ponieważ chcesz być lekkozbrojnym. Tarcza trójkątna to rycerstwo
Przeszywka ok, przy wyborze koloru przeszywek pamiętaj o kolorach odpowiednich do funkcji. Moim zdaniem co do stroju jest ok (tylko może pasek inny), ale najlepiej odezwij się Łukasza Zwierzańskiego na GG. Na pewno cię dobrze obszyje
Raczej:
1.kapalin
2.przeszywnica
3.kirys (jak już to ja osobiście byłbym bardziej za płatami [najlepiej z lnu] niż za krytym kirysem czy kirys z Churburga)
4.rękawice klepsydry
5.nagoleniki
6.naramieniki (do płatów np. łezki)
7.Pawęż pasuje do lekkiego, nie tarcza trójkątna (bo to już rycerstwo).
8.miecz (to też rycerstwo)- czyli miecz też nie, dlatego polecałbym tasak/kord/topór, ew. drzewcówkę.
9.hełm (kapalin?)
Pozdrawiam!
"Experto credite" - Ufaj doświadczonym.
Adrian Łuczak z Zastępu Rycerskiego Zamku Jaschnitz
płaty jeśli potrafisz to wykonasz sam a kirysu krytego raczej sam nie wykonasz więc płaty są raczej tańsze. Chyba że chcesz kupować u jakiś rzemieślników to ceny są raczej porównywalne coś koło 600zł
Ceny Kirysów krytych (w zależności od wzoru - z Chalkis czy z Monachium) są przynajmniej dwa razy większe od płatów (oczywiście mowa tu o kirysach które wyglądają tak jak powinny wyglądać). Prawidłowo i ładnie zrobiony kirys z Chalkis to wydatek od ok. 1600 zł, monachijski jest trochę tańszy od ok 1200zł.
Podane ceny dotyczą pancerzy niehartowanych wykonanych przez lepszych płatnerzy w Polsce.
Pozdrawiam
Sprecyzuj o co chodzi w twoim pytaniu, jest bowiem trochę abstrakcyjne.
Czy chodzi ci o jakie elementy uzbrojenia są najczęściej używane?.
Podaj lata jakie Cię interesują.
Mam ważne pytanie.
Czy miecz półtorak+ hełm okular+ kolczuga mogą być połączone? Czy półtorak do dalsza historia. Czy można walczyć w takim składzie by było historycznie? pomijam przeszywke i inne tam. jak coś to nie rzucajcie się na mnie bo tylko pytam. :-)