Autor |
RE: Rękawice |
Skuciok Użytkownik
|
Dodane dnia 02/03/2008 14:56 |
|
|
Bardzo dziękuje wszystkim za rady I jeszcze 1, czy rękwice mają być 2 palczaste czy normalne, 5 palczaste (by było historycznie)?
Chorągiew Żywiecka ogłasza otwarty nabór!!!! Po szczegóły proszę udać się na stronę www.chz.zywiecczyzna.com lub pisać na moje gadu (2396573). |
|
Autor |
Zawax Użytkownik
|
Dodane dnia 02/03/2008 14:57 |
|
|
tylko że filcu też troche dużo potrzeba ..ja w swoich pierwszych rękawicach miałem zbyt mało i czułem praktycznie każdy cios, a co do pytania o ilość palców to już zależy konkretnie od roku który odtwarzasz, początki XIII wieku mityny 2 palczaste, końcówka, np. jak ja ..1280 rok mityny 5 palczaste ..a w późniejszych latach dla żołnierzy 5 palczaste zwykłe
Non nobis, Domine,non nobis Sed nomini,tuo da gloriam
Edytowane przez Zawax dnia 02/03/2008 14:59 |
|
Autor |
Skuciok Użytkownik
|
Dodane dnia 02/03/2008 15:24 |
|
|
Odtwarzam XIV-XV wiek, i spotkałem się z opinią, że kolcze rękawice były tylko 2 palczaste.
Chorągiew Żywiecka ogłasza otwarty nabór!!!! Po szczegóły proszę udać się na stronę www.chz.zywiecczyzna.com lub pisać na moje gadu (2396573). |
|
Autor |
Mariusz1994 Użytkownik
|
Dodane dnia 02/03/2008 16:14 |
|
|
Popieram zdanie Zawaxa : Powinieneś zrobić 5 palczaste jeśli chcesz odtwarzać wiek XV. A to, że były tylko 2 palczaste to fikcja |
|
Autor |
Zawax Użytkownik
|
Dodane dnia 02/03/2008 17:39 |
|
|
2 palczaste to mitynki w XIII wieku połączone z kolczą ...na XV wiecznego piechura 5 palczaste oddzielne ..chociaz proponowałbym bardziej zainwestowac w płyty ..
Non nobis, Domine,non nobis Sed nomini,tuo da gloriam |
|
Autor |
Mariusz1994 Użytkownik
|
Dodane dnia 02/03/2008 18:52 |
|
|
Dla początkującego płyty to trochę za duży wydatek... Ja radziłbym pozostać przy rękawicach kolczych, bądź skórzanych ( z płytek skórzanych ).
Na ALLEGRO ( wiem, że ta nazwa was wkurza) jest fajny komplet zrób to sam. Chodzi o rękawice skórzane. |
|
Autor |
^Czarny Rycerz Administrator
|
Dodane dnia 02/03/2008 19:34 |
|
|
Jak wiadomo "rękawice z płytek skórzanych" są wręcz idealne na XIV/XV wiek..
Fortuna sprzyja odważnym... |
|
Autor |
Mahatma Użytkownik
|
Dodane dnia 02/03/2008 20:18 |
|
|
Tak zwane "spoko rękawice".
Najlepiej w zestawie ze spoko włócznią.
Notabene, ciekawe jak to miałoby wyglądać. Płytki skórzane przewiązane rzemieniami? Rozpadłoby się od pierwszego cięcia...
Najsłodsza ze wszystkich tajemnic:
Być geniuszem i tylko samemu o tym wiedzieć.
Edytowane przez Mahatma dnia 02/03/2008 20:19 |
|
Autor |
Zawax Użytkownik
|
Dodane dnia 03/03/2008 09:09 |
|
|
taa skórzane rękawice na XV xD ...ykhm no ...a co do wydatków ...pierwsze płyty można zrobić samemu przy odrobinie chęci i wolnego czasu, wykroje i sposoby wykonania można znaleźć w internecie, a metodą prób i błędów można dojść do wprawy z taką zabawą
Non nobis, Domine,non nobis Sed nomini,tuo da gloriam |
|
Autor |
^AdminIsAway Administrator
|
Dodane dnia 03/03/2008 17:06 |
|
|
...chocby na moonforge
Bractwo Rycerskie Zamku Będzin
Ordo Militaris et Hospitalis Sancti Lazari Hierosolymitani