Autor |
RE: Umbo |
SirAurik Użytkownik
|
Dodane dnia 03/02/2007 22:01 |
|
|
A co to jest wogule umbo??
|
|
Autor |
skot Użytkownik
|
Dodane dnia 08/02/2007 16:41 |
|
|
umbo - to metalowe wzmocnienie tarczy w postaci garnczka lub talerza umieszczonego centralnie po zewnętrznej stronie tarczy
(tak przynajmniej opisane bylo na jakiejs stronie) |
|
Autor |
Lohel Użytkownik
|
Dodane dnia 13/02/2007 03:06 |
|
|
to jest umbo
[img]http://musee.marche.be/Images/umbo.jpg[/img]
umiejscowone jak na tarczy którą ten wcześniaczek dzierży
[img]http://www.fototok.tkb.pl/pt/2/02/2535_3.jpg[/img]
a drewnianych tarcz używano przez całe średnoiwiecze tarcze matalowe pojawiły się dopiero w renesansie :] |
|
Autor |
Kordeus Użytkownik
|
Dodane dnia 13/02/2007 13:05 |
|
|
Lohel napisał/a:
a drewnianych tarcz używano przez całe średnoiwiecze tarcze matalowe pojawiły się dopiero w renesansie :]
Nie liczac puklerzy oczywiscie
"Tak! zemsta, zemsta, zemsta na wroga,
Z Bogiem i choćby mimo Boga!" |
|
Autor |
Drozdek Użytkownik
|
Dodane dnia 02/04/2007 14:55 |
|
|
jeśli chodzi o umba to polecam na Allegro SWETOMIRA. Gość kuje na gorąco blachę 3mm. Moja Grupa zakupiła kilka i po paru pokazach wyglądają jak nieużywane. Jedyne co, to rysy od topora, ale żadnych wgnieceń. |
|
Autor |
Mariusz90 Użytkownik
|
Dodane dnia 28/07/2007 12:44 |
|
|
Hmm, z uzbrojeniem typu wschodniego, ze względu na nieliczną grupe osób się tym zajmującą,raczej może być drobny problem na allegro ,ale każdy dobry płatnerz bez trudu na podstawie (dokładnego) szkicu powinien potrafić takowe "wyklepać", nie potrzeba ku temu kuźni tylko kawał blachy ,młotek i metalowa kulka do formowania ,zapomniałem jak się nazywa.Ale zgadzam się ,że 3mm to podstawa takiej blachy to jeden z najważniejszych elementów okrągłej tarczy.Z tym ,że może okazać się dość ciężka.Nie znam metod walki wschodniej ale wiking którego miałem przyjemność okładać ,udowodnił mi (chrześcijańskiemu rycerzowi) jak ważne są umiejętności posługiwania nią, niestety sam jeszcze takowego nie prezentował.Pozdrawiam.
Mazowiecka, Krakowska i Św.Jerzego poczynajcie w imię Bożę!!!!!!!!!! |
|
Autor |
Miatair Użytkownik
|
Dodane dnia 22/08/2007 15:52 |
|
|
Umbo można łatwo samemu sobie zrobić, ale wątpię by komuś chciało się grzać blachę 3mm. Z nienagrzanych 3mm nie uda ci się nic wyklepać. Proponuję blachę 2mm, ewentualnie 1,5. Tak jak wspomniał Mariusz90, można użyć metalowej kulki do formowania (przydała by mi się taka) ale dobry byłby też zwykły pieniek z wyżłobioną półkulą. |
|