Autor |
RE: czy ktoś mi powiedzieć... |
Marcin Templariusz Użytkownik
|
Dodane dnia 30/10/2007 13:29 |
|
|
Potwierdzam słowa przedmówcy , nigdy nie widziałem i nigdy nie słyszałem o lamelkach z skóry choć wiele wczesnych ma takie właśnie skórzane lamelki .
|
|
Autor |
Jakub Użytkownik
|
Dodane dnia 30/10/2007 19:05 |
|
|
W Japonii były stosowane
Dowódca Trzeciego Najemnego Oddziału Piechoty Japońskiej |
|
Autor |
Hertenclif Użytkownik
|
Dodane dnia 31/10/2007 12:14 |
|
|
No i Farmer takie produkuje choc sam przyznaje ze sa niehistoryczne
http://www.farmerownia.pl/ochronne.htm
|
|
Autor |
^AdminIsAway Administrator
|
Dodane dnia 11/11/2007 10:03 |
|
|
Jakub napisał/a:
W Japonii były stosowane
Niezupełnie, płytki metalowe kryte skórą...
Bractwo Rycerskie Zamku Będzin
Ordo Militaris et Hospitalis Sancti Lazari Hierosolymitani
In gladio veritas! |
|
Autor |
Monika B Użytkownik
|
Dodane dnia 12/11/2007 14:10 |
|
|
Marcin Templariusz napisał/a:
Potwierdzam słowa przedmówcy , nigdy nie widziałem i nigdy nie słyszałem o lamelkach z skóry choć wiele wczesnych ma takie właśnie skórzane lamelki .
Dlaczego ciągle trzeba walczyc z tymi mitem? I pisać, że lamelki że SKÓRY BYŁY (tak jak i z innych matreiałów organicznych np kości), Jest nawet pare fotek tych znalzezisk (m.in. skórzana lamelka z Tybetu). Przestudiój sobie opracowanie o Visby, jest tam cały rodział dotyczący wystepowania lamelek w historii, m in. skórzanych. Na Halli Nieczar załaczył nawet parę fotek fragmentów skórzanych lamelek. I takie coś co wygrzebałam:"W "Tactica" opisane są również rękawice bojowe i lamelki robione ze skóry oraz z rogów.... to gwoli ciekawostki." fragment postu z forum Halli, autor Bielizar o "Tactica" Leona VI. Warto byłoby się tych fragmentów doszukac, niestety oprócz dostepności i powszechnej znajomości samych źródeł, problemem są dla nas również języki obce .
Edytowane przez Monika B dnia 12/11/2007 14:16 |
|
Autor |
^AdminIsAway Administrator
|
Dodane dnia 13/11/2007 21:24 |
|
|
MonikaB
Po pierwsze rozmawiamy o XIV/XV wiek, a nie o wojach.
Jeśli chodzi o Tybet to ma się nijak do Europy. poza tym, że nie jest tylko zrobiona skóry... reszta opisanych lamelek posiada elementy metalowe i pochodzi ze środkowej Azji, tzn Chiny.
Czyli dalej jak na razie nie ma potwierdzenia na to, że lamelki były robione tylko ze skóry... a to że są obecnie osoby które takie robią... Każdy ma prawo do własnej interpretacji.
Bractwo Rycerskie Zamku Będzin
Ordo Militaris et Hospitalis Sancti Lazari Hierosolymitani
In gladio veritas!
Edytowane przez ^AdminIsAway dnia 15/11/2007 18:23 |
|
Autor |
Rado Użytkownik
|
Dodane dnia 13/01/2008 20:21 |
|
|
No cóż- lamelki skórzane w zbroi japońskiej to fakt, czy to się komu podoba czy nie. Używana była lakowana skóra bawołu wodnego (co nie znaczy że równocześnie nie używano też lamelek metalowych bądź kombinacji jednego i drugiego- za: ARMS AND ARMOR OF THE SAMURAI: The History of Weaponry in Ancient Japan, I. and A.P. Hopson Bottomley) ale od tamtejszych realiów do europejskich - jak zauważył Death-wish- dość daleka droga.
http://erka.ovh.org/ |
|
Autor |
dragon Użytkownik
|
Dodane dnia 17/01/2008 12:06 |
|
|
Mam pytanie..z czego najlepiej zrobić hełm??
Myślałem nad tym długo i mam pomysł na jego wykonanie lecz brak mi materiałów.Chciałbym żeby był mocny lecz z blahy nie zrobie a wiec prosze o pomocwiem że to nie ten temat ale bardzo prosze o pomoc |
|
Autor |
Dawidzik Użytkownik
|
Dodane dnia 17/01/2008 13:09 |
|
|
Jak chcesz żeby był mocny to najlepiej zamów u kogoś... Bo jeśli nie z blachy to wcale się nie bierz się za hełm.
|
|
Autor |
dragon Użytkownik
|
Dodane dnia 23/01/2008 19:51 |
|
|
Ja chce go na trening by poćwiczyc w walce . Chodzi mi o basnet z nosalem |
|
Autor |
Dawidzik Użytkownik
|
Dodane dnia 24/01/2008 08:02 |
|
|
No to kup zwykłego wojtacha (hełm WP z demobilu) za 10zł z allegro, do tego płaskownik -przykręć go jako nosal. I masz beznadziejnie wyglądający lecz działający hełmik na treningi do czasu aż na coś lepszego kasy nie uzbierasz...
|
|
Autor |
Witek Użytkownik
|
Dodane dnia 24/01/2008 08:59 |
|
|
Dragon już nic nie wymyślisz zrób to co ci mówiełm |
|