Autor |
RE: Miecz |
Mariusz1994 Użytkownik
|
Dodane dnia 29/01/2008 20:02 |
|
|
Miecz nie musi być lekki, tylko dobrze wyważony . Ja mam miecz z dębu i fajnie się trzyma, ale trochę spaprałem robotę. Pomalowałem miecz na dziwne kolory : głownia biała a klinga żółta. Trochę poniosła mnie fantazja , ale spróbuję to zeskrobać |
|
Autor |
Garond Użytkownik
|
Dodane dnia 29/01/2008 20:02 |
|
|
Ja mam miecz treningowy wykonany takim sposobem właśnie z dębu
"Trening czyni mistrza" |
|
Autor |
Godric Użytkownik
|
Dodane dnia 29/01/2008 20:47 |
|
|
Mariusz1994, zawsze możesz wszytko zamalować. I nie zapomnij o polakierowaniu go.
[img]http://img140.imageshack.us/img140/6065/pab2123ci8rp1.jpg[/img] |
|
Autor |
Mariusz1994 Użytkownik
|
Dodane dnia 29/01/2008 21:33 |
|
|
Najpierw chciałem zedrzeć farbę ( zrobiłem to tarnikiem do drewna, potem papierem ściernym ) Dopiero po zdarciu ( 5 - warstwowa farba ) pomaluję je na jakiś kolor, bądź tylko polakieruję. Właśnie zabieram się do pracy. |
|
Autor |
Boldgrim Użytkownik
Ostrzeżeń:1
|
Dodane dnia 29/01/2008 23:16 |
|
|
Tylko po co malować treningowy drewniany miecz? Toć po większym sparingu cała farba będzie odpryskiwać w miejscu wgnieceń drewna...To samo tyczy sie lakierowania. Moim zdaniem to zbędne zabiegi, które mogą tylko zaszkodzić (farba w oku ;P) Ale róbcie jak uważacie...
Pozdrawiam
"A niewprawną puścisz dłonią, w pysk odbije stali siła, tak się naucz robić bronią, by naturą swą służyła..." - J.K. |
|
Autor |
jonas95 Użytkownik
|
Dodane dnia 30/01/2008 11:15 |
|
|
www.rycerstwo-noze-hobby.bloog.pl - Zapraszam tam fotki mojego nowego miecza własnej roboty
http://rycerstwo-noze-hobby.bloog.pl/ |
|
Autor |
Mariusz1994 Użytkownik
|
Dodane dnia 30/01/2008 13:14 |
|
|
Twój miecz jonasie95 jest niezbyt ładny i niedokończony. Brakuje mu jelca. A czemu zestrugałeś klingę tego miecza. Ja bym to ładnie tarnikiem do drewna obrobił ( tak jak to zrobiłem ze swoim mieczem ) i wyszlifował papierem ściernym. |
|
Autor |
jonas95 Użytkownik
|
Dodane dnia 30/01/2008 13:35 |
|
|
ej ja mam 13 lat i nie jestem jeszcze doświadczony w tych sprawach
|
Autor |
Mariusz1994 Użytkownik
|
Dodane dnia 30/01/2008 13:40 |
|
|
A ja mam 14 lat ( jak widac w nicku ), ale swój miecz zrobiłem, gdy miałem 12 lat i nadal się trzyma =] . Więc ci mówie : postaraj się bardziej i dorób jelce. U mnie tylko drewniane topory się rozwalają ( mam tylko 2 całe, dobre ) |
|
Autor |
Garond Użytkownik
|
Dodane dnia 30/01/2008 14:18 |
|
|
ja swój zrobiłem w zeszłym roku 12 lutego minie dokładnie rok
|
Autor |
Skuciok Użytkownik
|
Dodane dnia 30/01/2008 20:24 |
|
|
Witam i pozdrawiam.
Jestem nowy w tych sprawach, chce sie zajać rekonstrukcja historyczną, lub przynajmniej brać udział w tych sprawach. Chce sie nauczyć walczyć mieczem, wkręce w to jednego z moich qmpli, ale musze wykonać sobie miecz do trenowania. Miecze drewniane mnie nie przekonują, znam siebie bardzo dobrze i wiem ,że nie na długo mi taki miecz wystarczy,a poza tym miecz drewniany jest lekki, więc przy treningu przyzwyczaje się do lekkich mieczy i będę miał problem przy walce mieczem metalowym, miecz metalowy był by lepszy, próbowałem taki wykuć ale pręt zaczął się wyginac na boki i w ogule.... jeśli ktoś wie jak można zrobić miecz do trenowania z jakiś rzeczy które są ogólno dostępne, to bardzo proszę o wszelakie linki, porady i tp.
Z góry dziekuje!!
PS: Jeśli możecie to nie śmiejcie sie z mojego problemu, jestem nowy, jeśli ktoś zna jakiś rodzaj drewna ktore jest na tyle cieżkie by mogło zastąpic metal nie ch pisze!!! |
|
Autor |
^Czarny Rycerz Administrator
|
Dodane dnia 30/01/2008 20:33 |
|
|
Jak ci pisałem na gg, metalowy miecz nie ma żadnego sensu. Zrób sobie drewniany i poćwicz podstawy.
Pozdro
Fortuna sprzyja odważnym... |
|
Autor |
jonas95 Użytkownik
|
Dodane dnia 31/01/2008 10:22 |
|
|
Ja mam z drewna i jest ciężki. Musi być masywny.
|
Autor |
Mariusz1994 Użytkownik
|
Dodane dnia 31/01/2008 11:51 |
|
|
Skuciok !!! Widać, że jesteś początkujący... Od razu walczyć kutym mieczem ??? To jest szaleństwo !!! Nie znasz kroków, ciosów, bloków. Każdy na początku ćwiczył drewnianym mieczem ( powinien ). Widać, że nie masz fantazji. A co do wyważenie miecza : to już kwestia jak zrobisz miecz ( ja mam miecz dobrze wyważony ). Miecze drewniane mnie nie przekonują, znam siebie bardzo dobrze i wiem ,że nie na długo mi taki miecz wystarczy I baaardzo źle. Naparzanie mieczem z całej siły jest w naturze barbażyńców. Trzeba umieć się bronić jak i również atakować. Jak tak będziesz walczył to nie nadążysz na szukaniu kumpli . Mam w tym trochę dośwaidczenia. Brat tak mnie poturbował, (bo nie umiał walczyć i nie miał fantazji ) że miałem przez miesiąc rany ( a to boli ).
Zastanów się !!! ( sorry za długą lekturę :lol |
|
Autor |
Godric Użytkownik
|
Dodane dnia 31/01/2008 14:03 |
|
|
Właśnie. Nie tykaj się żelaza bo se krzywdę zrobisz! Musisz na początek drewnianym trenować. A jak jest ci za lekki, to zrób go sobie z np. trzonu od kilofa. Jest wtedy ciężki i się przyzwyczaisz.
|
Autor |
Godric Użytkownik
|
Dodane dnia 31/01/2008 14:17 |
|
|
Jestem w bractwie i mam pytanie. Otóż mam do wyboru walkę bronią, i tak myślę, czy lepiej wybrać miecze jednoręczne czy półtora ręczne? Co jest lepsze? I jaką długość ma miecz drewniany treningowy jednoręczny i półtorak? Czy ok. 90-100cm Na półtora ręczny wystarczy?
|
Autor |
Garond Użytkownik
|
Dodane dnia 31/01/2008 14:46 |
|
|
Półtorakiem możesz walczyć też jedną ręką wyfaje mi sie ze nie ma różnicy a co do długości metr to trochę za dużo
|
Autor |
^Czarny Rycerz Administrator
|
Dodane dnia 31/01/2008 15:04 |
|
|
za duzo na póltoraka? metr to tak akurat (albo i trochę za malo) . Co do wyboru: Zalezy czym ci się lepiej walczy. Jedni wolą jedynkę inni półtoraka. Garond, półtorakiem nie da się walczyć tak jak jedynkę, więc nie mów ze bez róznicy...
Fortuna sprzyja odważnym... |
|
Autor |
Mariusz1994 Użytkownik
|
Dodane dnia 31/01/2008 15:36 |
|
|
Tak jak wcześniej wspomnieli : zależy jak chcesz...
Ja mam w domu półtoraka i jedynkę, ale tylko jedynką walczę ( czasem półtorakiem ). |
|
Autor |
Garond Użytkownik
|
Dodane dnia 31/01/2008 15:56 |
|
|
fakt mój błąd, ale ja nie mówię ze półtorakiem da sie walczyć tak jak jedynką tylko da się go trzymać w jednej ręce
|