Autor |
RE: Pikinier |
MajkeL Użytkownik
|
Dodane dnia 12/02/2008 20:57 |
|
|
heheh chodzi mi o długosc "Spoko" Włóczni i czy średniowieczni włócznicy mieli tarcze |
|
Autor |
Adamo Użytkownik
|
Dodane dnia 13/02/2008 23:04 |
|
|
Według mnie włócznicy mieli tarczę ale mała i okrągłą a długość włóczni to już zależy bo jeśli chcesz rzucać włócznią to proponuje krótką ok 140 cm a jeśli do walki w zwarciu do ok 2 m. Może piszę źle ale tak wyczytałem tu i tam. |
|
Autor |
^Czarny Rycerz Administrator
|
Dodane dnia 14/02/2008 08:39 |
|
|
Gdzie tak wyczytałeś? Bo coś mi wygląda na twórczość własną.. MajkeL jeszcze raz zapytam: Jakie włócznie i jacy włócznicy (z jakiego okresu, skąd etc)
Fortuna sprzyja odważnym... |
|
Autor |
Adamo Użytkownik
|
Dodane dnia 14/02/2008 16:15 |
|
|
Troche na wikipedii wyczytałem i w googlach |
|
Autor |
^AdminIsAway Administrator
|
Dodane dnia 15/02/2008 08:44 |
|
|
Ja zapytam tak, co to za formacja ci włócznicy bo się z taką nie spotkałem. Rozumiem wojów - tarczowników z włóczniami, rozumiem drużynników z włóczniami, podobnie pikinierów z pikami, ale z włócznikami się nie spotkałem.
Bractwo Rycerskie Zamku Będzin
Ordo Militaris et Hospitalis Sancti Lazari Hierosolymitani
In gladio veritas! |
|
Autor |
MajkeL Użytkownik
|
Dodane dnia 15/02/2008 13:52 |
|
|
Wow, mi chodzi o włóczników z XIII wieku cos mi sie wydaje ze Adamo mówi prawde bo to pasuje do włócznika |
|
Autor |
^Czarny Rycerz Administrator
|
Dodane dnia 15/02/2008 17:34 |
|
|
Więc zrób sobie spoko włocznie 140cm i okrągłą małą tarcze, a nie rób problemów - jeśli wystarczy ci coś takiego jak mówi Adamo (niczym nie poparte) to równie dobrze samemu było to wymyślić. A Death-wish zauważył dyskretnie to co już mówiłem: Nie ma formacji "włócznicy" (których uzbrojenie było całe średniowiecze takie samo rzecz jasna). Jeśli o coś pytasz podaj okres i formacje...
Fortuna sprzyja odważnym... |
|
Autor |
MajkeL Użytkownik
|
Dodane dnia 15/02/2008 19:14 |
|
|
Oki to dzięki (a raz słyszałem ze włócznia musi byc większa od własciciela" |
|
Autor |
Adamo Użytkownik
|
Dodane dnia 15/02/2008 19:17 |
|
|
tak ma być wieksza ale tylko w zwarciu z tego co wiem tak słyszałem od kolegi który jest w bractwie.
Edytowane przez Adamo dnia 15/02/2008 19:21 |
|
Autor |
zajac Użytkownik
|
Dodane dnia 16/02/2008 10:57 |
|
|
Tak powinna być dłuższa. Pooglądaj Kajko i Kokosza oraz Asteriksa tam jest dużo takich przedstawień typowych na okres XIII - XIV w.
...w zakopanem na giewoncie,
scelił baca bace w prącie.
cy go scelił, cy nie scelił
ale onieśmielił,
ale onieśmielił... |
|
Autor |
martinbyq Użytkownik
|
Dodane dnia 18/02/2008 10:11 |
|
|
i znowu temat uzbrojenia..włócznia pieszegoX-XII wiek lekka włócznia około 2 metrówi szerokim grocie-tyle jak podaje Gall Anonim , na wiecach rycerskich głosowano poprzez podniesienie włoczni
Znane sa przypadki włoczni z tak zwanymi skrzydełkami(włócznia sw.maurycego)
Cave Adsum |
|