Autor |
RE: Karwasze |
Skuciok Użytkownik
|
Dodane dnia 19/02/2008 20:17 |
|
|
jesli ochrona przed cieciwa to nie trzeba ich gotowac w wosku, jesli przed bronia, to jest to konieczne
PS: Jesli chcesz by karwasze byly historyczne to musisz je wygotowac w wosku pszczelim.
Chorągiew Żywiecka ogłasza otwarty nabór!!!! Po szczegóły proszę udać się na stronę www.chz.zywiecczyzna.com lub pisać na moje gadu (2396573). |
|
Autor |
^AdminIsAway Administrator
|
Dodane dnia 19/02/2008 21:15 |
|
|
Skuciok napisał/a:
PS: Jesli chcesz by karwasze byly historyczne to musisz je wygotowac w wosku pszczelim.
W tym problem, że historycznie nie gotowano w wosku, tylko używano grubszej skóry, drugim problemem jest czy używano karwaszy samoistnie czy tylko jako element naręczaka. Nie piszę tak i nie piszę nie... po prostu poddaję to w wątpliwośc...
Bractwo Rycerskie Zamku Będzin
Ordo Militaris et Hospitalis Sancti Lazari Hierosolymitani
In gladio veritas! |
|
Autor |
Aragrod Użytkownik
|
Dodane dnia 19/02/2008 21:30 |
|
|
Te karwasze będą mi potrzebne do ochrony przeciw broni. Ale skoro polecasz wygotować w wosku to spróbuję, ale raczej nie pszczelim. A z czego ma być ta rura? |
|
Autor |
Daregord Użytkownik
|
Dodane dnia 20/02/2008 09:26 |
|
|
No rury są z metalu, plastyku. Ale ja bym zaproponował pomysł z palikiem z drzewa mógłbyś go odpowiednio wyprofilować bo ramie nie jest jednakowo grube. |
|
Autor |
Aragrod Użytkownik
|
Dodane dnia 20/02/2008 15:04 |
|
|
A z jakiego metalu? Czy yo bez różnicy. I jak mam przyiązać do metalowej rurki kawałek skóry? |
|
Autor |
Skuciok Użytkownik
|
Dodane dnia 20/02/2008 15:24 |
|
|
Nie do rury, tylko sobie wyrzezb w drewnie ,,model'' twojej reki. i normalnie przywiaz do tego skrojony na karawasz kawalek skory.
Chorągiew Żywiecka ogłasza otwarty nabór!!!! Po szczegóły proszę udać się na stronę www.chz.zywiecczyzna.com lub pisać na moje gadu (2396573). |
|