Autor |
RE: wojownik celtycki |
Teodor Użytkownik
|
Dodane dnia 12/07/2009 10:55 |
|
|
wiem tylko że rzadko (praktycznie w ogole) nie walczyli z tarczami.
Walka bez tarczy w bitwie to śmierć w 30 sekund.
Berserker.. jak nazwa wskazuje - Bear serker.. był odziany w skóre niedzwiedzia, jest też Wolfserker.. czyli odziany w skóry wilka..
ci mniej pozostali to mieli wlucznie i owalne tarcze, niekiedy toporki lub franciski
Włócznie, miecze, toporki nie. Francisca to wymysł późniejszy związany z germanami. Nazwa oznacza frankoński topór.
Co do celtów to wziąłeś to z jakiego filmu/gry?
tez mi problem bogaci mieli kolczugi, okrogle tarcze, miecze, lance i konia dzieki
Przeważnie owalne tarcze. Taklie są na przedstawianiach i w opisach.
Na ten okres nie lanca a włócznia - nie różniła sięod włóczni piechura. |
|
Autor |
MajkeL Użytkownik
|
Dodane dnia 12/07/2009 11:32 |
|
|
ci mniej pozostali to mieli wlucznie i owalne tarcze, niekiedy toporki lub franciski
naprawde za dużo gry w Rome : Total War - Barbarian Invasion.. |
|
Autor |
wojtek Użytkownik
|
Dodane dnia 12/07/2009 13:02 |
|
|
prawda gram ale wejdz na zolnierze.konieczka.net a franciska byla rospowszechniona w europie!!!!!!! |
|
Autor |
Valgard Użytkownik
|
Dodane dnia 12/07/2009 14:41 |
|
|
Była ale nie w jednej chwili.. |
|
Autor |
Teodor Użytkownik
|
Dodane dnia 12/07/2009 15:22 |
|
|
zolnierze.konieczka.net
To żeś najpoważniejsze źródło podał.... Ja mam materiały o budowie piramid przez UFO, ale nie uważam tego za sprawdzone informacje
Primus Pilus Legio I Adiutrix |
|
Autor |
Corn Użytkownik
|
Dodane dnia 12/07/2009 16:47 |
|
|
wojtek, za rzetelne źródła uważa się zazwyczaj ryciny, teksty z epoki, materiały archeologiczne itp. Jeśli będziesz się opierał na informacjach znalezionych w internecie daleko nie zajdziesz |
|
Autor |
Valgard Użytkownik
|
Dodane dnia 12/07/2009 22:51 |
|
|
Tak samo jest z rękawicami i karwaszami w rekonstrukcji wczesnego średniowiecza.. co prawda sa niehistoryczne bo ma żadnych materiałów, rycin ani nic w tym rodzaju.. .. ale odtwórcy oczywiscie nie moga być do bólu historyczni i tracic jeden za drugim palce. Jak ktoś znajdzie jakiś materiał, rycine, zapiski co kolwiek na której będzie coś o rękawicach i karwaszach niech pisze na PM
Edytowane przez Valgard dnia 12/07/2009 22:51 |
|
Autor |
wojtek Użytkownik
|
Dodane dnia 13/07/2009 11:13 |
|
|
wszelakilmi cywilizacjami starozynymi interesuje sie od 2 kl podztawuwki do dzis, mam stosy ksiazek na ten temat a w moim miescie kolonizacja nastepowala od 4 w. pne wiec znajduje ceramike ,zelastwa, monety itp. najwiecej takich pochodzi z okresu wczesno latenskiego i halsztackiego wiec chronologie znac trzeba wiec nie mow iz opieram sie tylko na necie amen!!!!!!!!!!
i od kiedy ufoki budowali piramidy!!!!!!!!! |
|
Autor |
Valgard Użytkownik
|
Dodane dnia 13/07/2009 22:56 |
|
|
Farmazony pierdylisz w tym momencie. |
|
Autor |
Teodor Użytkownik
|
Dodane dnia 14/07/2009 08:55 |
|
|
wszelakilmi cywilizacjami starozynymi interesuje sie od 2 kl podztawuwki do dzis,
To świetnie.
mam stosy ksiazek na ten temat
Posiadanie książek nie znaczy, że je czytasz. Jakbyś czytał to w dyskusji podpierałbyś się literaturą.
a w moim miescie kolonizacja nastepowala od 4 w. pne wiec znajduje ceramike ,zelastwa, monety itp. najwiecej takich pochodzi z okresu wczesno latenskiego i halsztackiego wiec chronologie znac trzeba wiec nie mow iz opieram sie tylko na necie amen!!!!!!!!!!
Jak to ujął mój przedmówca, pierdylisz.
i od kiedy ufoki budowali piramidy!!!!!!!!!
http://pl.wikipedia.org/wiki/Erich_von_D%C3%A4niken - tak twierdzi m.in. ten jegomość Poparcie nawet najgłupszej rzeczy się znajdzie, szczególnie w necie.
|
Autor |
wojtek Użytkownik
|
Dodane dnia 14/07/2009 11:15 |
|
|
a i tak nikt mi nie bedzie pierdzielil iz szystko co wiem to z neta!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
i wrucmy do tematu!!!!!!!!!!!!!!!!! |
|
Autor |
Tatar Savasc Użytkownik
|
Dodane dnia 14/07/2009 12:00 |
|
|
Scjentolodzy byliby dumni z Wojtka. Gdzieś czytałem, że Celtowie czasami walczyli nago - świadczyło to o ich męstwie i odwadze.
Gokturkleri Ile!
Edytowane przez Tatar Savasc dnia 14/07/2009 12:14 |
|
Autor |
Valgard Użytkownik
|
Dodane dnia 14/07/2009 12:23 |
|
|
Tatar Savasc napisał/a:
czasami walczyli nago - świadczyło to o ich męstwie i odwadze.
(~~) może tak, może nie.. pamietaj że w grach ubarwiaja historycznosc, nigdy nie cytuj żadnego opisu jednostki z gry.. są tutaj ludzie którzy są wzrokowcami.. sam kiedyś to robiłem i to był błąd (~~) Pozdrawiam.
PS: co do Danikena .. kompletny psychol, jak zobacze to uwierze |
|
Autor |
Tatar Savasc Użytkownik
|
Dodane dnia 15/07/2009 11:45 |
|
|
czy ja opisuję jakąś grę? Czytałem gdzieś w jakiejś encyklopedii jeszcze jak zastanawiałem się nad wierzeniami Celtów!
Gokturkleri Ile! |
|
Autor |
Valgard Użytkownik
|
Dodane dnia 15/07/2009 12:14 |
|
|
Ale ja nie mówie że Ty z gry przepisujesz ;D pisze na przyszłosc |
|
Autor |
Tatar Savasc Użytkownik
|
Dodane dnia 16/07/2009 11:56 |
|
|
hmm.... widać źle cię zrozumiałem zwracam honor, ale nigdy nie wzorowałem się na grach i nie będę tego robił.
Gokturkleri Ile!
Edytowane przez Tatar Savasc dnia 16/07/2009 11:57 |
|
Autor |
Valgard Użytkownik
|
Dodane dnia 16/07/2009 14:51 |
|
|
Ciesze sie bardzo że sie zrozumielismy ;D |
|
Autor |
wojtek Użytkownik
|
Dodane dnia 16/07/2009 19:04 |
|
|
niekiedy eita celtycka wyruszala w buj na rydzanach |
|
Autor |
Teodor Użytkownik
|
Dodane dnia 17/07/2009 08:27 |
|
|
w BÓJ na Rydwanach. Rydwany, a właściwie wozy bojowe były używane do początków naszej ery. Ostatni region gdzie je stosowano to bodajrze Brytania. Mało skuteczna broń przeciw zorganizowanej i licznej sile zbrojnej.
|