Autor |
RE: Jaki łuk? |
santir Użytkownik
|
Dodane dnia 16/11/2009 12:12 |
|
|
łuk z modrzewia??To równie dobrze może być z sosny lub świerka hehe. Wytrzymałość krajowych gatunków iglastych prócz cisa jest beznadziejna. Jezeli drewno jest dobrze wysuszone nie ma prawa z niego powstać łuk bo pęknie. Jesli tamten łuk był z modrzewia , znaczy że był zrobiony z mokrego drewna. Nie chcę cię martwić Death ale to by wyjaśniało dlaczego celnie ci szło. Łuk musiał być zrobiony z mokrego drewna i miał słabą dynamikę - dlatego był łatwy do opanowania przez poczatkującego. Im łuk bardziej dynamiczny , lepszy tym trudniej się z niego strzela , najtrudniejsze są mega szybkie łuki tureckie i koreańskie. Jęsli postrzelasz z takiego łuku i będzie celnie znaczy że masz duży talent. |
|
Autor |
rycek_askan Użytkownik
|
Dodane dnia 16/11/2009 15:55 |
|
|
to sprowadź se nielegalnie krótki z Mongolii, ale taki co by miał 60kg naciągu, jak wystrzelisz I ZNAJDZIESZ STRZAŁĘ to wtedy masz talent.
Pierwsze polskie stowarzyszenie turniejowe "Liga Baronów".
Podążajcie za mną, kiedy atakuję
Zabijcie, jeśli się wycofam
Pomścijcie gdy zginę... |
|
Autor |
^AdminIsAway Administrator
|
Dodane dnia 16/11/2009 17:04 |
|
|
Santir
zdaje się że masz raczej niewielkie pojęcie o łukach. Modrzew jest o ile mnie pamięć nie myli drugim co do jakości drewnem nadającym się na łuki... Wytrzymałość nie jest najważniejszą cechą jeśli chodzi o budowę łuku.
Bractwo Rycerskie Zamku Będzin
Ordo Militaris et Hospitalis Sancti Lazari Hierosolymitani
In gladio veritas! |
|
Autor |
Master of bow Użytkownik
|
Dodane dnia 16/11/2009 17:16 |
|
|
Im łuk bardziej dynamiczny , lepszy tym trudniej się z niego strzela , najtrudniejsze są mega szybkie łuki tureckie i koreańskie
Co ma dynamika do trudności strzelania z łuku? Strzelając z longbowa i grozera TRH o zbliżonych naciągach celność jest porównywalna. To bardziej kwestia wprawy w strzelaniu daną techniką. Jeśli ktoś strzelał większość czasu strzelał z palców i przerzuca się na zekier to pierwsze strzały zazwyczaj lądują daleko za tarczą. Jedyne co widzę w wymienionych przez Ciebie łukach trudnego to wąskie ramiona przez co stają się bardziej podatne na błędy łucznika.
Cave me, Domine, ab amico, ab inimico vero me ipse cavebo |
|
Autor |
santir Użytkownik
|
Dodane dnia 16/11/2009 17:31 |
|
|
trochę się na drzewach znam bo jestem stolarzem a i łuków zrobiłem kilkanaście więc coniebąź o tym wiem , czytałem też wszelką dostępna literature w Polsce i wiadomości z serwisu Arcus. Modrzew jest ciut lepszy niż sosna , mniej więcej podobna wartość drewna co olchy. Drugi co do wartości to on na pewno nie jest jeśli chodzi o własnosci łuczne w polsce , może dwudziesty A co do celności to każdy kto ma dużo do czynienia z róznymi łukami powie że longbow jest stabilniejszy niż wschodni a jest to pochodną między innymi słabszej dynamiki. |
|
Autor |
hador Użytkownik
|
Dodane dnia 16/11/2009 19:59 |
|
|
co do modrzewia chodzilo mi o to ze nie jest to typowy material na luk - nieznaczy ze zly. to cos jak luki Nawalnego z hikory sa super ale nie do konca historycznie
jak dla mnie jak luk jest zrobiony z drzewa to juz jest dobrze
|
|
Autor |
|
Dodane dnia 16/11/2009 20:35 |
|
|
adrian222
łuk laminowany a nie tradycyjny... jak sądzisz włókna szklane już znano w średniowieczu?
santir
skoro jest tak dużo lepszych drzew na łuki to dlaczego modrzew jest tak często wykorzystywany? Ja pisze o łukach długich a nie warstwowych albo laminatach.
In gladio veritas!
Edytowane przez ^AdminIsAway dnia 16/11/2009 20:37 |
|
Autor |
Valgard Użytkownik
|
Dodane dnia 16/11/2009 20:37 |
|
|
Szacunek za spokój Death ja bym tak nie potrafił |
|
Autor |
adrian222 Użytkownik
|
Dodane dnia 16/11/2009 20:57 |
|
|
a to przepraszam
Prosze bądźcie dla mnie wyrozumiali prosze |
|
Autor |
santir Użytkownik
|
Dodane dnia 16/11/2009 21:08 |
|
|
nie chce się kłócić przecież jak ktoś chce może robić łuki z modrzewia , leszczyny , sosny itp . Ale na pewno nie jest często wykorzystywany, popytajcie na forach łuczniczych.To pierwszy łuk z modrzewia o jakim słyszałem , tym bardziej że longbow , który wymaga lepszego drewna. Płaski może by jeszcze uszedł ale longbow z modrzewia jest dla mnie podejrzany . Najlepiej spytać na forum arcus , tam chłopcy dużo łuków robią , zresztą chyba Master Bow tam jest zarejestrowany bo mi się zdaje że kiedyś jego post czytałem. |
|
Autor |
Master of bow Użytkownik
|
Dodane dnia 16/11/2009 21:18 |
|
|
Jestem, jestem Robiąc coś na wzór elb'ów bardzo często wykorzystuje się jałowiec, może wam się chłopaki pomyliło. modrzew to prawie to samo co sosna, więc z sosny też możnaby zrobić łuk? Nie sądzę.
Cave me, Domine, ab amico, ab inimico vero me ipse cavebo |
|
Autor |
^Czarny Rycerz Administrator
|
Dodane dnia 16/11/2009 21:25 |
|
|
Owszem modrzew jest całkiem niezły. Nie zgodze się że jest tuż za cisem, ale to typowy gatunek łuczny. A koledze santirowi radzę - jak nie znasz się na czymś, nie próbuj uchodzić za znawce i nie pouczaj innych po prostu wprowadzasz nowych w błąd. Następnym razem za takie coś będą ostrzeżenia.
Fortuna sprzyja odważnym... |
|
Autor |
santir Użytkownik
|
Dodane dnia 16/11/2009 22:16 |
|
|
gatunek typowo łuczny , jakoś w żadnej książce nie okreslają go jako gatunek typowo łuczny. jest jedynie w wielkim spisie drzew łucznych w którym znajduje się się 150 różnych gatunków. Nie sadze żeby jakikolwiek łuczarz mając pod ręką takie gatunki jak : klon , jesion , wiąz , robinię , jałowiec, grab , buk, dąb itp itd sięgnał po miekkie iglaste drewno. A za znawce drewna nie starm się uchodzić , właściwości fizyczne gatunków dostępne są we wszystkich opracowaniach instytutów technologii drewna, można poczytać. |
|
Autor |
^Czarny Rycerz Administrator
|
Dodane dnia 16/11/2009 22:33 |
|
|
Robiłeś? Nie. Więc nie pisz jakbyś był pewien. O wielu drzewach się nie pisze a są bardzo dobre.
A na dobrą sprawę i z sosny dałoby się zrobić longbowa . Kwestia umiejętności
Fortuna sprzyja odważnym... |
|
Autor |
santir Użytkownik
|
Dodane dnia 17/11/2009 13:53 |
|
|
nie ma się o co sprzeczać Czarny Rycerz , łuku z modrzewia nie robiłem i fakt ze łuk się z prawie każdego drewna da zrobić . Maks Mistrz możesz to poprzeć jakimś dowodem czy tylko tak gadasz? Nie można takich rzeczy mówić ot tak. Zresztą chyba jest jakaś gwarancja? |
|
Autor |
adus Użytkownik
|
Dodane dnia 15/08/2010 22:30 |
|
|
ja robie łuki z jesionu i akacji łatwo sie obrabia to drewno i jest dosyć elastyczne a tak po za tym strzelem z łuków tradycyjnych i sportowych strzelalem już ze sportowego który ma 45 funtów i powiem wam ze cieżko sie strzela z takich łuków |
|
Autor |
|
Dodane dnia 16/08/2010 21:39 |
|
|
45 funtów to nie całe 23kg, jesli z takiego ciężko się strzela to co powiesz np o 40kg?
In gladio veritas! |
|
Autor |
adus Użytkownik
|
Dodane dnia 18/08/2010 00:36 |
|
|
40kg O_o, a jakie łuki maja tyle kg al nie strzelam z tak ciezkich łuków ten łuk musi mieć niezły zasięg ile gdzies tak leci z 1km xD |
|
Autor |
marduk Użytkownik
|
Dodane dnia 26/09/2010 14:05 |
|
|
Witam!
Postanowiłem dorzucić swoje trzy grosze do drewna wykorzystywanego do na budowę łuków. Poruszane gatunki iglaste poza cisem nie są przeze mnie miarodajnie sprawdzone, a modrzew, sosny (sylwestris, nigra, strobus) są kruche i mało sprężyste, oczywiście łuk z tego drewna można wykonać i powiesić na ścianę, wrażenia wizualne niezapomniane, tylko musimy pamiętać, że łuk ma strzelać i to skutecznie.
Jest gatunek sprawdzony , który sprawdziłem to Żywotnik zachodni (T***a occidentalis), wykonany z niego łuk krótki retro-refleksyjny jest ponad oczekiwania, pamiętać trzeba, że to drewno jest trujące a więc ostrożność przy obróbce. Szerzej o innych gatunkach liściastych piszę na swojej stronie http://sites.google.com/site/mardukhobby/ |
|
Autor |
|
Dodane dnia 26/09/2010 22:17 |
|
|
adus
e... myślenie boli, chodzi o siłę naciągu a nie masę