Autor |
RE: Półtorak |
zajac Użytkownik
|
Dodane dnia 08/12/2006 22:13 |
|
|
1. Nazwa półtoraręczny jest wytworem przełomu XX i XIX wieku.
2. nie bardzo rozumiem jak nazwa póltoraręczny "wskazuje, że niektórych ciosów dokonuje się nadgarstkiem"
...w zakopanem na giewoncie,
scelił baca bace w prącie.
cy go scelił, cy nie scelił
ale onieśmielił,
ale onieśmielił... |
|
Autor |
Wierny Piotr Użytkownik
|
Dodane dnia 08/12/2006 22:57 |
|
|
Wiesz ... widać można ... a masz ty niedobry wrogu. |
|
Autor |
Amrod Użytkownik
Ostrzeżeń:4
|
Dodane dnia 09/12/2006 10:19 |
|
|
No dobra chłopoki- trningi mamy w środy i piątki o 18.30 na styku ulic Kazimierzowskiej i Wiktorskiej na Starym Mokotowie.Zapraszam
Doda jest wyjechana najlepsza piosenkarka na świecie i pusykatdols jest jeszcze fajny |
|
Autor |
Marcinek Użytkownik
Ostrzeżeń:1
|
Dodane dnia 09/12/2006 19:27 |
|
|
Nie każdy mieszka w Warszawie, a fajnie by było co rozumiesz poprzez zadawanie ciosów z nadgarstka. |
|
Autor |
zajac Użytkownik
|
Dodane dnia 10/12/2006 20:00 |
|
|
Tez nie mieszkam w wawie.
I dalej nie bardzo rozumiem tłumaczenia o ciosach z nadgarstka i "mieczach póltoraręcznych" :] ale nie sądzę że doczekam sie jakiegoś sensownego tłumaczenia.
...w zakopanem na giewoncie,
scelił baca bace w prącie.
cy go scelił, cy nie scelił
ale onieśmielił,
ale onieśmielił... |
|
Autor |
Wierny Piotr Użytkownik
|
Dodane dnia 11/12/2006 01:20 |
|
|
Ja tam wpaść mogę najwyrzej przyszły tydzień upłynie mi pod znakiem treningów .......... tylko nie za bardzo wiem co wziąść ze sobą
pozdrawiam |
|
Autor |
SimonusDaStrega Użytkownik
|
Dodane dnia 11/12/2006 09:46 |
|
|
komes napisał/a:
Witam.
Akurat sie słada że osobiście walcze mieczem półtoraręcznym od ponad 3 lat i uważam iz jest to broń bardzo dobra. technike walki trzeba wypracować samemu na treningach i jest to proces złorzony i długotrwały(kilkuletni). W chwili obecnej potrafie"wyrwać" tarcze przeciwnikowi a przedemną jeszcze daleka droga w nauce walka tego typu bronią. Jerzeli chodzi o kowali mieczy to bardzo dobrym jest Alladin Brwiliński http://www.republika.pl/aladin/
bardzo dobre miecze to takrze "ZULE" Jerzeli ktos jest w temacie to pewnie powtwierdzi renome tych kowali.
A odnosnie wymiarów miecza to s aone scisle zwiazane z twojimi wymiarami ciała( wzrost, długosć ramienia ,siła itp) ,polecam kucie pod odbiorce znaczy pod ciebie a nie jakis tam przypadkowy.
zgadzam się w 100 procentach sam walczę tylko alladynam i zulem zreszta Zula Starszego są to miecze nieco cięższe ale wytrzymałe i świetnie przystosowane do łamania tarcz nie co przesunięty środek ciężkości by wzmocnić udeżenie znacznie przyjemniejsze w walce od czechów choć potrzeba przy nich sporo wytrzymałości siłowejswoje ważą niby tylko 200g więcej ale po 5 minutach trzymania miecza w pozycji z dachu albo wołu to łapki zaczynają się troszkę trząść. |
|
Autor |
Marcinek Użytkownik
|
Dodane dnia 11/12/2006 17:30 |
|
|
Starszego są to miecze nieco cięższe ale wytrzymałe i świetnie przystosowane do łamania tarcz
Ja aktualnie pracuje nad łamaniem półtoraków i zrywaniem zasłon z hełmów w celu zalutowania w zęby....łamanie rąk mam juz opanowane.
A tak poza tym to jest tak w fizyce, że siłę można przerobić na ruch, np na ruch tarczy, co powinno ją uchronić od zniszczenia. Nie wiem jednak co może uchronić nieświadomego kolesia z półtorakiem od sklepania.... |
|
Autor |
Wierny Piotr Użytkownik
|
Dodane dnia 11/12/2006 23:49 |
|
|
Chłopaki dajcie spokój .............. bo rozmowa przeobraża się w kto bardziej komu dop ... li albo kto jest większym kozakiem a nie o to chodzi.
Ja tam uważam ,że jestem raczej przeciętnym walczącym i nie walcz jak Drizd
Ehhhhhhhhhh święta idą
Edytowane przez Wierny Piotr dnia 11/12/2006 23:50 |
|
Autor |
Marcinek Użytkownik
|
Dodane dnia 12/12/2006 10:31 |
|
|
Też jestem za, ale posty o niszczeniu tarcz nie wprawiają w świąteczny nastrój...Co jesli nie dostanę nowej pod choinkę, a stara rozrąbie mi jakiś półtorak? |
|
Autor |
Wierny Piotr Użytkownik
|
Dodane dnia 12/12/2006 18:57 |
|
|
Cóż masz w sumie 3 opcje ...
a. Kupić sobie nową
b. Zrobić sobie nową
c. moim zdaniem najlepsza nie dać sobie popsiuć
Mi tam tarcza starcza zazwyczaj na 2-3 sezony (wyjątke stanowi jeśli komuś pożycze wtedy często się zdarza ,że to jej koniec - tak jak ostatnio).
Hehehe w tym roku w zime zabieraqm się do zrobienia tarczy z deszczółek lipowych pokrytych pergaminem. Ale obacze jak to będzie bo mam mnustwo roboty przy mebelkach medievalnych.
Pozdrawiam serdecznie |
|
Autor |
Amrod Użytkownik
Ostrzeżeń:4
|
Dodane dnia 12/12/2006 23:16 |
|
|
Oj, ludzie, co wy... miecze aladyna to szpadle, zmęczyć się można po paru ciosach zadanych średnią siłą, nijak się mają do mieczy Pękula, które wcale rewelacyjne nie są-więc nie dziwcie się rozbitym tarczom.Już dawno o mieczach p.Brwilińskiego mówi się w rr "szyny".Życzę powodzenia...
Doda jest wyjechana najlepsza piosenkarka na świecie i pusykatdols jest jeszcze fajny |
|