Autor |
RE: Kolczuga |
^AdminIsAway Administrator
|
Dodane dnia 11/03/2008 18:29 |
|
|
UWAGA
Temat, ze względu na objętośc oraz ostatnie wydarzenia, został wyczyszczony i większośc uwag, które jego nie dotyczyły, wyladowała w koszu. powinno to poszukującym informacji znaleźc to, co szukają.
Bractwo Rycerskie Zamku Będzin
Ordo Militaris et Hospitalis Sancti Lazari Hierosolymitani
In gladio veritas!
Edytowane przez ^AdminIsAway dnia 11/03/2008 18:30 |
|
Autor |
Marcin Templariusz Użytkownik
|
Dodane dnia 30/03/2008 16:19 |
|
|
"Ja nie mam czasu przeglądać 25 stron" - bezimienny
No to już twój problem, nikt nie będzie pisał po raz kolejny tego co było już opisywane w tym dziale.
|
|
Autor |
kolkus Użytkownik
|
Dodane dnia 31/03/2008 11:58 |
|
|
Witam!
Jetem w trakcie robienia kolczugi już prawie skończyłem. Co jakiś czas ją zakładam i chodze w niej kilka minut po domu. Kiedy ją zdejmuje widze że nie które kółka się lekko rozginają a co za tym idzie rozłączają. Czy da sie coś z tym zrobić?( nie spawając ani nie nitując kązdego kółka, bo pewnie jest ich kilka tysięcy)
Pozdrawiam
|
|
Autor |
Skuciok Użytkownik
|
Dodane dnia 31/03/2008 14:21 |
|
|
Z jakiego drutu zrobiłeś tą kolczugę? Chodzi mi o rodzaj metalu i średnicę drutu.
Chorągiew Żywiecka ogłasza otwarty nabór!!!! Po szczegóły proszę udać się na stronę www.chz.zywiecczyzna.com lub pisać na moje gadu (2396573). |
|
Autor |
kolkus Użytkownik
|
Dodane dnia 31/03/2008 17:12 |
|
|
Kółka 1.8, nieocynkowane.
Pozdro
|
|
Autor |
|
Dodane dnia 31/03/2008 18:04 |
|
|
Chodzi o to czy drut miękki czy twardy ale po twoim opisie widać że miękki.
Jak wyjdziesz do walki w czymś takim to będzie się pruła jak szmata, będziesz musiał po każdej walce łatać mega dziury.
Co z tym zrobić, trudno powiedzieć, musiałbyś zahartować każde kółeczko ale nie wiem czy coś takiego wyjdzie.
|
|
Autor |
kolkus Użytkownik
|
Dodane dnia 31/03/2008 18:55 |
|
|
Tak robiłem, ale eksperymentalnie. Kólka wydawały się zbyt giętkie. Szczerze nie znam się, więc nie krytykujcie: ( w sumie pytanie troche teoretyczne) Co gdybym w dużym ogniu nagrzał do czerwoności całą kolczugę, a potem wrzucił całą do wody?
Pozdrawiam
Edytowane przez kolkus dnia 31/03/2008 19:45 |
|
Autor |
|
Dodane dnia 01/04/2008 18:09 |
|
|
Teoretycznie zahartujesz, ale nie uda Ci się zrobić tego dobrze.
"Tak robiłem, ale eksperymentalnie. Kółka wydawały się zbyt giętkie" - kolkus
No to coś dziwnego, jakbyś zahartował kółko, byłoby właśnie twarde. Oczywiście wszystko zależne jest od składu chemicznego drutu.
|
|
Autor |
Skuciok Użytkownik
|
Dodane dnia 01/04/2008 18:39 |
|
|
Zpleć kawałek siatki kolczej i to zahartuj, oglądnij efekt, opowiedz nam o nim i coś możemy pokombinować. Moim zdaniem, ciężar kolczugi, pozlepia te kółka ze sobą... Oczywiście w tedy kiedy kolczuga będzie rozgrzana.
Chorągiew Żywiecka ogłasza otwarty nabór!!!! Po szczegóły proszę udać się na stronę www.chz.zywiecczyzna.com lub pisać na moje gadu (2396573). |
|
Autor |
kolkus Użytkownik
|
Dodane dnia 01/04/2008 18:49 |
|
|
Niewiem czy na coś większego osiągne w warunkach domowych dużą temperature pale w kominku więc może jak dam maksymalny ciąg to może coś zdziałam
Zaraz sprawdze
Minęło 10 min...
Więc tak no wsumie ciężko coklwiek powiedzieć, jeśli chodzi o rzeczy które dotyczą mojego pytania. Zrobiłem splot 10X10cm. Zahartowałem. Drut niesprężynuje, powiesiłem pojedyńcze kółko na sznurze i zawiesiłem pod nim kilogramowy worek cukru potem chciałem zrobić to samo z niezahartowanym kółkiem ale chyba ciężar jest zamały. Za chwilę sprawdze jak poradzi sobie nie zahartowane kółko.
kolejne 10 min....
niezahartowane kółko a pod nim 3 litry wody...nic...7 kg psiego żarcia...nic...7 kg psiego żąrcia i 3 litry wody... Hura rozgieło się..
zahartowane zaś nie, a ja myśle co by tu podwiesić
Pozdro
Edytowane przez kolkus dnia 01/04/2008 19:56 |
|
Autor |
Mamut Użytkownik
|
Dodane dnia 02/04/2008 12:52 |
|
|
Ogólnie hartowanie w kominku to troszkę zabawny sposób, ale mam nadzieję, że się sprawdzi... Poza tym, na przyszłość, można kupić hartowane kółka... Oszczędza to sporo problemów. Niestety ma to swoją wadę- ciężej się pracuje.
Pozdrawiam. |
|
Autor |
kolkus Użytkownik
|
Dodane dnia 02/04/2008 14:20 |
|
|
Lepiej w kominku niż nad zapalniczką. Czyli raczej nie ma przeciwwzkazań zeby mając warunki zahartować całą kolczuge naraz?
Specjalnie splotu nie rozłożyłem na płasko tylko zwinęłem w kupkę żeby sprawdzić czy się nie poskleja czy coś w tym stylu.
Pozdrawiam
|
|
Autor |
serafin56 Użytkownik
|
Dodane dnia 05/04/2008 21:50 |
|
|
jak ktoś wie to jak zrobić kolczugę |
|
Autor |
^Czarny Rycerz Administrator
|
Dodane dnia 05/04/2008 22:01 |
|
|
A przeczytaj łaskawco ten temat
Fortuna sprzyja odważnym... |
|
Autor |
Mamut Użytkownik
|
Dodane dnia 05/04/2008 22:19 |
|
|
Bierzesz kółka i kręcisz przy okazji czytając ten temat... Wybacz ale w tym momencie to nawet ja nie mam tyle cierpliwości...
Pozdrawiam. |
|
Autor |
sound_wave Użytkownik
|
Dodane dnia 02/06/2008 15:24 |
|
|
Witam koledzy, czy ktos mialby ,moze screenshoty tej fajnej stronki "http://www.gildia.com/teksty/robert_bagrit/kolczuga", na której Robert Bagrit opisywał jak wykonać kolczugę, krok po kroku, bo niestety wygasła, a właśnie sobie robie kolczuge, i chciałęm z niej skorzystać. Kiedys także przymierzałem sie do zrobienia kolczugi i widzialem tą stronke. Z tego co pamiętam, to było na niej jasno i czytelnie opisane, co i jak.Z góry dziękuje i pozdrawiam Przemek
Edytowane przez sound_wave dnia 02/06/2008 15:26 |
|
Autor |
Godric Użytkownik
|
Dodane dnia 02/06/2008 17:13 |
|
|
Dołączam się do prośby.
[img]http://img140.imageshack.us/img140/6065/pab2123ci8rp1.jpg[/img] |
|
Autor |
MajkeL Użytkownik
|
Dodane dnia 03/06/2008 14:17 |
|
|
Ciągle tutaj ktos podaje jakies linki jak zrobic kolczuge !! JEZELI NIE TO POSZUKAJCIE W GOOGLE... CIĄGLE TYLKO NA RĘKE CIEŻKO WAM?
www.smrw.lodz.pl/~bozar/chain/ - 12k |
|
Autor |
Godric Użytkownik
|
Dodane dnia 03/06/2008 14:57 |
|
|
A nie umiesz czytać? sound_wave prosi o obrazki z tekstów bagrita ,a nie jak zrobić kolczugę...
[img]http://img140.imageshack.us/img140/6065/pab2123ci8rp1.jpg[/img] |
|
Autor |
sound_wave Użytkownik
|
Dodane dnia 04/06/2008 12:33 |
|
|
akurat, tamta stronka to lipa straszna, moze uda mi sie wyciągnąc to od Pana Roberta, bo mam gg do niego pozdrawiam
Edit: No własnie, udało sie to znależc( tzn pan Robert podesłał mi linki ^^), co prawda tamto było ciut inne, ale to jest takze dobre
Pierwszy Link jak zrobic kolczuge,
Drugi pokazuje jak zrobić kaptur kolczy
http://www.bagrit.pl/dawne_czasy/Polska/Kolczuga.html
http://www.bagrit.pl/dawne_czasy/Polska/KapturKol.html
pzdr
Edytowane przez ^AdminIsAway dnia 18/06/2008 08:44 |
|