Autor |
RE: Kolczuga |
michalp Użytkownik
|
Dodane dnia 02/07/2009 20:32 |
|
|
Bortasz napisał/a:
Co do kolczug to moje pytanie czy ktoś zna sklep na pomorzu (Im bliżej Malborka tym lepiej) gdzie kupie drut stalowy Twardy 1,8 minimetra? Byłem w tczewskim metalzbycie w praktycznie wszystkich metalowcach malborka nikt niema a jak mają to tak miękki że gołymi rękami bym go zaginał w kółeczka. W gdyńskim i gdańskim metalzbycie mają tego na tony^^ Wiem, kupuję tam regularnie. Zarówno twardy jak i nieocynkowany jest o każdej porze dnia i nocy.
Nil mortifi sine lucre... |
|
Autor |
Bortasz Użytkownik
|
Dodane dnia 03/07/2009 14:39 |
|
|
michalp Dzięki wielkie Już straciłem nadzieję ;]
Vea Victis
Gloria Victis
Wielka niechaj będzie Bogu chwała, że kościół się spalił a karczma została. |
|
Autor |
^AdminIsAway Administrator
|
Dodane dnia 03/07/2009 14:49 |
|
|
Bortasz tylko czemu 1,8, kolczuga jest ciężka jak...
Bractwo Rycerskie Zamku Będzin
Ordo Militaris et Hospitalis Sancti Lazari Hierosolymitani
In gladio veritas! |
|
Autor |
Sigvald Użytkownik
|
Dodane dnia 03/07/2009 17:36 |
|
|
Zależy od średnicy kółek im mniejsze tym lepiej chroni ale cięższa. |
|
Autor |
Bortasz Użytkownik
|
Dodane dnia 03/07/2009 19:04 |
|
|
death-wish tak mi podawali w eks bractwie że jest najbardziej historycznie i praktycznie Drut 1,8 minimetra średnica wewnętrzna 8 minimetra.
Vea Victis
Gloria Victis
|
Autor |
|
Dodane dnia 03/07/2009 21:08 |
|
|
a powiedzieli Ci kiedy i gdzie takie kółka były historyczne?
Czy Ty zdajesz sobie sprawę ile to będzie ważyło?
In gladio veritas! |
|
Autor |
hador Użytkownik
|
Dodane dnia 03/07/2009 22:56 |
|
|
jak chcesz 8mm srednicy to wez kółka tak z 1.6 mm
a jak 10mm srednicy to 1.8
Historyczne kółka(ogniwa) nie były okrągłe(kółka nie były okrągłe paranoja) i wogóle z historycznoscią czasem nie ma co przesadzac zdrowie ważniejsze
|
|
Autor |
Bortasz Użytkownik
|
Dodane dnia 04/07/2009 08:41 |
|
|
Death-wish widzisz ja miałem pecha do bractw :? Pierwsze miało pomysły z cyklu kolczuga z podkładek sprężynowych (23-25 kilo wagi) Drugie to maniactwo historyczne przez które zakupiłem buty za 200 złotych ( co mój ówczesny budżet do cna zużyło) Ci też podali mi takowe wymiary na kółka i się nastawiałem na około 15 - 18kg kolczuga (Mam 180cm wzrostu i spory mięsień piwny) Ale chyba rzeczywiście przejdę na wymiary podane przez Hadora. za które zresztą serdeczne dzięki dokładniej 1,8 mm drut i 10 mm średnica wewnętrzna kółka.
PS z ciekawostek oprócz nieszczęsnej kolczugi podkładkowej spotkałem się z kolczugą robioną ściegiem "królewskim" drut ocynk 1,8 mm średnica kółek 8 mm splot 4 w 1 ale razy dwa każde kółko Krótkie ramiona ledwo na biceps wchodzą i do pasa sięgałą Waga porównywalna z Podkładkową
Vea Victis
Gloria Victis
|
Autor |
Konrad z Niemczy Użytkownik
|
Dodane dnia 04/07/2009 16:21 |
|
|
Niehistoryczna. W Europie były tylko 4w1 i małe fragmenty 6w1(np. kaptury kolcze). Wszystkie królewskie, cesarskie czy smocze łuski nie występowały.
You'll take my life but I'll take yours too! |
|
Autor |
Corn Użytkownik
|
Dodane dnia 04/07/2009 17:55 |
|
|
A występowały poza granicami Europy? W końcu ta kolczuga nie musiała być używana do odtwarzania kogoś z terenów naszego kontynentu, co nie zmienia faktu, że ocynk nie jest historyczny |
|
Autor |
Sigvald Użytkownik
|
Dodane dnia 04/07/2009 19:03 |
|
|
Z tego co wiem to turcy osmańscy również używali kolczug |
|
Autor |
|
Dodane dnia 04/07/2009 19:09 |
|
|
Np ja zamawiam kolczugi z drutu 1,2 i kołka 6mm, waga jest przyzwoita. Zdajcie sobie wreszcie sprawę że kolczuga chroni tylko przed cięciami i nie musi ważyć ponad 10 kg. Np na tegorocznym Grunwaldzie i tak nie wejdziesz bez sztywnej osłony ciała. Podobnie jest z większością imprez XIV-XV.
In gladio veritas! |
|
Autor |
NumLock Użytkownik
|
Dodane dnia 13/07/2009 14:19 |
|
|
A co do kolczug..
Ma lub zna ktoś może jakieś materiały dotyczące wyrobu kolczug w średniowieczu?
Podkreślam:
Nie chodzi mi o wyrób kolczug dzisiaj(bo na ten temat naprawdę dużo wiem, lecz w średniowieczu. Myślę iż sposoby wykonywania takiego pancerza znacznie się różnią w czasie.
Edytowane przez NumLock dnia 13/07/2009 14:20 |
|
Autor |
hador Użytkownik
|
Dodane dnia 13/07/2009 23:15 |
|
|
ja nie mam wile informacji na ten temat ale mysle zy moze wiele powiedziec o tym kształt kółeczek.
W różnym czasie a szczególnie miejscach był inny.
tu jest troche gdyban na ten temat pewnie Cie nie zadowoli ale narazie to wszystko
|
|
Autor |
Valgard Użytkownik
|
Dodane dnia 14/07/2009 12:29 |
|
|
Sigvald napisał/a:
Z tego co wiem to turcy osmańscy również używali kolczug
Japończycy też mieli kolczugi.. ale inny splot ogniw mieli. |
|
Autor |
JRafal92 Użytkownik
|
Dodane dnia 15/07/2009 15:55 |
|
|
Z tego co wiem to kolczugi były używane w całej Europie i na większości terenów Azji . A dominowały 3 typy splotu : Europejskie , Perskie i Japońskie
jak ktoś chce więcej o innych splotach to tutaj http://dawneuzbrojenie.republika.pl/cz33.html |
|
Autor |
Valgard Użytkownik
|
Dodane dnia 15/07/2009 18:36 |
|
|
Trzeba przyznać, że ciekawą strone zapodałes.. |
|
Autor |
JRafal92 Użytkownik
|
Dodane dnia 15/07/2009 21:35 |
|
|
Dzięki . Ostatnio zacząłem robić kolczugę z drutu 1.2 kółka ok. 6 mm średnicy i powiem że jak na razie bardzo dobrze się robi a i waga jest przyzwoita . Więc jeśli potrzebujecie kolczugę na XIV- XV wiek to polecam 1.2 mm , bo po co męczyć się z grubym drutem a potem cała będzie ważyć ponad 10 kg . |
|
Autor |
NumLock Użytkownik
|
Dodane dnia 17/07/2009 14:01 |
|
|
Rzeczywiście JRafal92 - strona dość ciekawa.
Wiem, iż kiedyś Bagrit w swoim poradniku o kolczudze napisał, że zrobi artykuł o tym, jak robiono kolczugi w średniowieczu. Wiecie może czy taki artykuł kiedykolwiek powstał? |
|
Autor |
bartke Użytkownik
|
Dodane dnia 23/07/2009 21:54 |
|
|
W jaki sposób mogę usunąć rdze z kolczugi nie ocynkowanej a potem zabezpieczyć ja przed kolejnym zardzewieniem??
Czy gotowanie w oleju jest dobra metoda aby uniknąć rdzy?? |
|