Autor |
RE: Kolczuga |
^AdminIsAway Administrator
|
Dodane dnia 28/04/2011 19:14 |
|
|
Panowie temat jest o kolczugach... a nie przeszywkach kufajkach. posprzatano
Bractwo Rycerskie Zamku Będzin
Ordo Militaris et Hospitalis Sancti Lazari Hierosolymitani
In gladio veritas! |
|
Autor |
Nazar Użytkownik
|
Dodane dnia 19/05/2011 22:37 |
|
|
Czy nogawice kolcze były używane przez naszych słowiańskich przodków (w X - XII wieku), czy raczej u nas tylko dół kolczugi chronił jako tako nogi? I przy okazji: jaki byłby najbardziej odpowiedni "rozmiar" kolczugi dla Słowian w tym okresie? Do kolan + krótki rękaw? Czy może dłuższa? I jak ma się do tego sprawa zintegrowanych rękawic kolczych? Z góry dziękuję za pomoc i wskazówki
Edytowane przez Nazar dnia 19/05/2011 22:46 |
|
Autor |
^AdminIsAway Administrator
|
Dodane dnia 25/05/2011 18:56 |
|
|
Nie ma naszych słowiańskich przodków po X wieku. W XI wieku na ziemiach polskich istnieja juz ukształtowane struktury państwowe.
Bractwo Rycerskie Zamku Będzin
Ordo Militaris et Hospitalis Sancti Lazari Hierosolymitani
In gladio veritas! |
|
Autor |
Nixon Użytkownik
|
Dodane dnia 16/06/2011 21:13 |
|
|
^Death-wish@ Chciałbym dodać, że struktury nowo powstającego państwa niebyły dobrze rozwinięte skoro w latach 30 tegoż wieku doszło do rebelii pod nazwą "reakcja pogańska".
Gdyby ktoś kupił jakiekolwiek kółka kolcze i wszystko byłoby ok proszę podać w tym temacie lub na PW linka do strony
Pozdrawiam Nixon! |
|
Autor |
Stach2W Użytkownik
|
Dodane dnia 25/07/2011 18:28 |
|
|
Witam chciałbym się dowiedzieć gdzie mogę kupić drut stalowy 1,5-2,1 we Wrocławiu. Proszę o podanie namiarów i w miarę możliwości cen. Zaznaczam, że przeczytałem forum i nie trzeba powtarzać wcześniejszych informacji, oraz że wiem o drucie 1,2 w Praktikerze. Nie interesują mnie sklepy wysyłkowe, lecz hurtownie jak najbardziej (ponoć na Krakowskiej około 3km od Praktikera w stronę wylotową z Wrocławia coś jest czy to prawda?). Podobne jest też coś na gazowej?
P.S.
Jeśli coś w poście jest sprzecznego to przepraszam, ale po przeczytaniu 48 stron idę do psychiatry i ortopedy. Z góry dziękuje za zrozumienie i odpowiedź.
Edytowane przez Stach2W dnia 26/07/2011 19:59 |
|
Autor |
Sir Kmail Użytkownik
|
Dodane dnia 05/09/2011 20:04 |
|
|
jakiego użyć rozmiaru drutu żeby była mocna kolczuga |
|
Autor |
mikrash1 Użytkownik
|
Dodane dnia 09/10/2011 01:02 |
|
|
Sir Kmail napisał/a:
jakiego użyć rozmiaru drutu żeby była mocna kolczuga
powiem tak optymalne parametry kółeczek to 1.8 mm grubości 8 mm średnicy, ja osobiście zrobiłem z kółeczek 2mm x 10 mm i kolczuga do pół uda i do łokci, bez kaptura waży około 14kg
Połowy z was nie poznałem i w połowie tak dobrze jakbym chciał, a mniej niż połowę chciałbym znać choć w połowie tak dobrze jak na to zasługują. Bilbo Bagins
Edytowane przez mikrash1 dnia 09/10/2011 13:27 |
|
Autor |
Jonasz Użytkownik
|
Dodane dnia 09/10/2011 22:30 |
|
|
Witam mam pytanie dotyczące czepca kolczego. Otóż zgodnie ze sposobem wykonania owego czepca: http://www.historia.gildia.pl/sredniowiecze/wojskowosc/rycerstwo/jak-zrobic/jak-zrobic-kaptur-kolczy
mam pytanie czy początek wytwarzanie tzn 6 kółek w 1 jest jakimś historycznym odniesieniem i czy rozpoczęcie pracy splotem 8 kółek w 1 jest niewłaściwe?
Pisze ponieważ zacząłem robić właśnie 8 w 1 ale nie jestem pewien czy robię to prawidłowo.
|
|
Autor |
mikrash1 Użytkownik
|
Dodane dnia 12/10/2011 19:31 |
|
|
Jonasz napisał/a:
Witam mam pytanie dotyczące czepca kolczego. Otóż zgodnie ze sposobem wykonania owego czepca: http://www.historia.gildia.pl/sredniowiecze/wojskowosc/rycerstwo/jak-zrobic/jak-zrobic-kaptur-kolczy
mam pytanie czy początek wytwarzanie tzn 6 kółek w 1 jest jakimś historycznym odniesieniem i czy rozpoczęcie pracy splotem 8 kółek w 1 jest niewłaściwe?
Pisze ponieważ zacząłem robić właśnie 8 w 1 ale nie jestem pewien czy robię to prawidłowo.
ja tez robiłem według tej stronki, i na poczatek masz zrobić 6 w 1, czyli tak jak na obrazku nr 1, potem dokładac kułeczek tak jak tam pisze, nastepnie robisz tak aż osiągniesz obw głowy (pamietajac przy tym ze musisz to mierzyć na kapturze pikowanym). i rób tak jak ci tam pisze bo ci sie moze po pier***
Połowy z was nie poznałem i w połowie tak dobrze jakbym chciał, a mniej niż połowę chciałbym znać choć w połowie tak dobrze jak na to zasługują. Bilbo Bagins |
|
Autor |
Sir Kmail Użytkownik
|
Dodane dnia 06/11/2011 14:20 |
|
|
a za ile taki drut kosztuje do kolczugi |
|
Autor |
Mooss44 Użytkownik
|
Dodane dnia 06/11/2011 19:35 |
|
|
6-8zł za kilogram
Abdank, dziękuje!!! |
|
Autor |
Sir Kmail Użytkownik
|
Dodane dnia 06/11/2011 21:23 |
|
|
dzięki
co to za reklamy od good89 |
|
Autor |
Sir Kmail Użytkownik
|
Dodane dnia 07/11/2011 16:19 |
|
|
jaiego splotu użyć żeby był w miare dobry |
|
Autor |
Adrian Użytkownik
|
Dodane dnia 07/11/2011 16:39 |
|
|
4w1 wystarczy.
"Experto credite" - Ufaj doświadczonym.
Adrian Łuczak z Zastępu Rycerskiego Zamku Jaschnitz |
|
Autor |
Sir Kmail Użytkownik
|
Dodane dnia 11/11/2011 15:14 |
|
|
szkoda że nie moge kupic tych kułek bo mama mi zabrania a ja mam kase. co zrobić
http://allegro.pl/kolczuga-najlepsze-kolka-kolcze-w-polsce-i1916909209.html
Edytowane przez Sir Kmail dnia 11/11/2011 15:17 |
|
Autor |
RuDy_96 Użytkownik
|
Dodane dnia 11/11/2011 16:42 |
|
|
Albo pogadać z mamą, albo zrobić to bez jej wiedzy a tak na serio to kup sobie na początek 1 kg wyrób te kółeczka jeżeli Ci zapał minie to dokupisz a mama zobaczy ze może to będzie"fajne" i być może nawet troszkę za sponsoruje zawsze jest tak że rodzice są na nie bo wbrew pozorą to nie jest tanie hobby.U mnie tak było z blachą ale jak zobaczyli co z tej blachy wychodzi to przestali narzekać. |
|
Autor |
Sir Kmail Użytkownik
|
Dodane dnia 11/11/2011 20:53 |
|
|
mama mówi że to strata kasy |
|
Autor |
Adrian Użytkownik
|
Dodane dnia 12/11/2011 16:32 |
|
|
Bo twoja mama ma racje. Ona wie, że trzeba zacząć od kupna stroju cywilnego a nie od razu kolczugi.
|
Autor |
Sir Kmail Użytkownik
|
Dodane dnia 12/11/2011 17:28 |
|
|
hahaha a gdzie kupić |
|
Autor |
Adrian Użytkownik
|
Dodane dnia 13/11/2011 21:26 |
|
|
Poszło PW. To niestety temat o kolczugach.
|