Autor |
RE: Gdzie kupić:kolczugę dla 11-latka i hełm? |
Bartim Użytkownik
|
Dodane dnia 29/06/2011 15:39 |
|
|
Pierwsza sprawa to po co Ci w tym wieku kolczuga? A druga to to że gotowa kolczuga to około 400zł i wątpię żeby było cię na taki wydatek od razu stać.
DOPÓKI WALCZYSZ JESTEŚ ZWYCIĘZCĄ !!
www.targowisko.org
Edytowane przez Bartim dnia 29/06/2011 15:39 |
|
Autor |
Paladynek Użytkownik
|
Dodane dnia 29/06/2011 15:57 |
|
|
A po co i dorosłemu kolczuga?
A i TAK stać mnie...
"Wolał krew mężnie przelać,niż życie ocalić"
Epitafium Zawiszy Czarnego(1370-1428)
Chorągiew Ząbkowska! |
|
Autor |
Bartim Użytkownik
|
Dodane dnia 29/06/2011 16:02 |
|
|
A po co i dorosłemu kolczuga?
Chodzi mi o to że w tym wieku nie dopuszczą cię do walk, a wywalić 400zł po to żeby tylko było to czysty bezsens.
Powiem Ci to co raczej każdy odtwórca Ci powie - zacznij od uszycia stroju, a potem martw się o uzbrojenie.
Pozdrawiam.
DOPÓKI WALCZYSZ JESTEŚ ZWYCIĘZCĄ !!
www.targowisko.org
Edytowane przez Bartim dnia 29/06/2011 16:03 |
|
Autor |
Adrian Użytkownik
|
Dodane dnia 29/06/2011 18:04 |
|
|
Pierwsze primo - za 7 lat kolczuga z zwykłego drutu może być niedopuszczana do inscenizacji np. Grunwaldzkiej. Historyczne są tylko kolczugi Nitowane (koszt jednej to od ok. 1000 zł w górę).
Drugie primo - przed kolczugą trzeba zacząć kupić przeszywanicę. Na przeszywanicę dopiero się zakłada kolczugę. Nie na gołą klatę czy biały T-shirt.
Trzecia Primo - Jak Bartim powiedział, kup najpierw strój cywilny. Mając nawet zbroję płytową +8 a nie posiadając stroju cywilnego możesz sobie pomarzyć o uczestniczeniu w obozach historycznych czy innych wydarzeniach rekonstruktorskich.
Więcej primo nie ma, no chyba, że zapiszesz się do jakiegoś bractwa w Warszawie. Oni ciebie najlepiej ukierunkują.
Pozdrawiam!
"Experto credite" - Ufaj doświadczonym.
Adrian Łuczak z Zastępu Rycerskiego Zamku Jaschnitz |
|
Autor |
Sir Dominicus Użytkownik
|
Dodane dnia 29/03/2012 19:57 |
|
|
Mam 12 lat i zaczynam robić kolczugę bez rękawów jak podrosnę(1,55m wysokości) to się będzie łatwiej kolczugę powiększać
"Jeśli znasz siebie i swego wroga, przetrwasz pomyślnie sto bitew. Jeśli nie poznasz swego wroga, lecz poznasz siebie, jedną bitwę wygrasz, a drugą przegrasz. Jeśli nie znasz ni siebie, ni wroga, każda potyczka będzie dla Ciebie zagrożeniem."
Sun Tzu |
|
Autor |
Gryzlej Użytkownik
|
Dodane dnia 30/03/2012 06:55 |
|
|
Trochę trudno może ci się ją powiększać . Najlepiej zrób dużo większa kolczugę żeby potem była dobra ,a nie teraz. |
|
Autor |
urbaniakd Użytkownik
|
Dodane dnia 30/03/2012 19:27 |
|
|
Po co w ogóle robić w tym wieku kolczugę która i tak przez kilka dobrych lat nie będzie do niczego potrzebna. Jedyne co to można robić, ale tylko dla zarobku robić i sprzedawać, a za to kupować np: materiały na uszycie stroju cywilnego. Na treningi też raczej się nie przyda bo po kiego grzyba niszczyć sobie kręgosłup.
Od chwili tej do końca świata,
...w pamięci ludzkiej będziem żyć:
my, wybrańców garść,
...kompania braci |
|
Autor |
Rey Użytkownik
|
Dodane dnia 11/04/2012 15:12 |
|
|
Adrian powiedz mi proszę gdzie można kupić nitowanki za 1.000zł? Z tego co wiem od 2.500zł można kupić kolczugę nitowaną
Bractwo Rycerskie Herbu Prus/Konfederacja Szlachty Wlkp. |
|
Autor |
Gryzlej Użytkownik
|
Dodane dnia 11/04/2012 17:19 |
|
|
Ja za 1500 zł. na allegro widziałem |
|