Jeżeli chcesz nim walczyć to nie. Co do tego forum, ktoś pisał że to wylęgarnia mroków wydaje mi się, oprócz tego że obumiera, że tak nie jest a jest potrzebne bo właśnie ludzie którzy chcą zacząć z Ruchem Rycerskim mogą pytać się tu o takie pierdoły
Wy to jesteście już stare pierdoły siedzące w tym od zalania dziejów (Z wyrazami szacunku dla Matrony oczywiście <czuje że za to mi się oberwie XD ) Chodzi o to co się stąd wylęga. Ale dobrze że GR jest bo tacy jak np. Gryzlej mogą się pytać o takie rzeczy jak wyżej... A co do tego rogu.. chcesz odtważać bodajże XII wiek Nie pasuje!
Jak chcesz się bawić z rogami to pobaw się w wikinga podejrzewam że jakiś sax by się znalazł w takiej oprawie. Na ten okres ew. nóż w takiej oprawie
I nic się stąd nie wylęga. Tyle jest tematów i pytań, ile jest ludzi. Niektórzy piszą na poważnie, inni chcą nabijać sobie posty, a jeszcze inni piszą żeby pisać... Od nas zależy, czy będziemy na poważnie traktować posty, czy potraktujemy je jako dziecinadę...
Już nie wspomnę o tym, że określenie "mrok" przyprawia mnie o salwy śmiechu... Który z "ultrasów" nie używa telefonów komórkowych (nawet na imprezach)? To się chyba nazywa deprecjonowanie... (sprawdźcie w google co to znaczy )
"Jeśli język potrafiłby ciąć z jakiegoś powodu, tak jak potrafi to robić miecz, martwych byłaby nieskończona ilość."
Filippo Vadi
Wypraszam sobie ja nie obniżam poziomu poprzez tel. komórkowy na pokazach wszelakich go wyłączam aczkolwiek posiadam go w sakiewcexD Właśnie twierdzę że wręcz przeciwnie do tego forum trafiają mroki a w sumie wychodzi się stąd z całkiem dobrym przynajmniej startem wiem po sobie
http://t0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQ1MO2pSzmdRIMlbpoLwey63X4xjRg4HrpwmdNmLc41kO_14GcW,,,,,,,,,,,http://www.daoshop.net/index.php?main_page=popup_image_additional&pID=47&pic=1&products_image_large_additional=images/dwa-miecze_2.gif,,,,,,,,,http://t1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRm8CLVtAmO0cgLGokKhkbvNuKCR0RaVu9E8HYynlhQwlNrV2GIKQ...............http://t1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTH1cqpikRDWdykBJQHLXVxKUKweW3eRKVVB-TwI0_ZbQbEhhTD .......pytanie zasadnicze?czyj to ma być miecz?Twój czy Rudego? jeśli może być z drewna to i z rogu może ,,,,istotne żeby nie wypadł z dłoni...cała reszta to tylko pic na wodę
"zła się nie lękam idąc ciemną doliną ,,,,,,,,,, ,,,,,,,,bo jestem największym sk....synem w całej tej dolinie"
mieczy nie robiono z matrycy ,,wygląd miecza to kwestia fantazji jego twórcy bądż realizacja fantazji przyszłego właściciela miecza,, zwłaszcza jeśli chodzi o elementy dekoracyjne...parametry typu długość ostrza rękojeści czy inne kwestie ,spoko możemy to przyjąć ale to nie była kwestia mody że wszyscy chodzili z jednakowymi mieczami....miecze mogły być mniej lub bardziej "bogato"zdobione ,róg ,kość ,drewno czy kamienie szlachetne ....co tu koliduje z "historycznością"???????????
"zła się nie lękam idąc ciemną doliną ,,,,,,,,,, ,,,,,,,,bo jestem największym sk....synem w całej tej dolinie"
OD ZARANIA DZIEJÓW człowiek korzystał z rogów zwierząt ...i nie tylko do picia..........a rogi na hełmach to też nie jest wyłącznie "wikingów"moda...........są w sumie różne stereotypy,,,na temat blondynek,wielkości auta,rudych,czy właśnie wikingów,,,,,,,,i nie zawsze są one zgodne z prawdą {choć bywa że tak}
Tak może masz racje co do mnie, nie należy ufać rudym Rogi u wikingów... pozwolisz że nie skomentuje... A czy wg. Ciebie w średniowieczu istniała nierdzewka albo znano chromowanie? Nie chodzi tu o to że każdy miecz ma być taki sam ale zobacz na zabytki... Co 2. z danego okresu jest podobny MODA tak bo na to rycerz sobie mógł pozwolić jeśli ktoś nie był stanu w/w to walczył tasakiem, toporem, drzewcówką... Popieraj posty ikonografiami ciekawy jestem tych rogów
RuDy_96 napisał/a:
Tak może masz racje co do mnie, nie należy ufać rudym Rogi u wikingów... pozwolisz że nie skomentuje... A czy wg. Ciebie w średniowieczu istniała nierdzewka albo znano chromowanie? Nie chodzi tu o to że każdy miecz ma być taki sam ale zobacz na zabytki... Co 2. z danego okresu jest podobny MODA tak bo na to rycerz sobie mógł pozwolić jeśli ktoś nie był stanu w/w to walczył tasakiem, toporem, drzewcówką... Popieraj posty ikonografiami ciekawy jestem tych rogów
..nie skomentujesz w którą stronę ?że mieli czy że nie mieli ....bo twoja sugestia że z rogami to się mozna w wikingów się bawić nie pozwala na brak dalszego komentarza ,,,,,,,,no nie istaniała nierdzewka co do chromowania pewnie też nie ale co to ma do tematu ?czy tylko robisz sztuczny tłok i mydlisz oczy/...a że co 2 -gi jest podobny ..hehe niezła statystyka....przypomina rządowe pod względem sensu
Panowie skończcie te dysputy bo nie dobrze się robi jak się czyta. A zwłaszcza ty Tatoojama jeżeli chcesz wnosić jakieś nowe tezy to zgłoś się na forum larp'ów albo coś w ten deseń. Większość rzeczy które piszesz ma mało wspólnego z rekonstrukcją a co dopiero z historią i staraj się pisać bardziej po Polsku i nie zaśmiecaj forum bardziej niż jest.
Od chwili tej do końca świata,
...w pamięci ludzkiej będziem żyć:
my, wybrańców garść,
...kompania braci
Matrona
Ja nie używam. Nie uważam się za ultrasa, ale jadę na grunwald i wyłączony telefon ląduje razem z ciuchami.
Jeśli chodzi o kościane rękojeści mieczy. Nie, nie używano.