Autor |
Płatnerstwo |
pirat Użytkownik
|
Dodane dnia 05/12/2005 21:51 |
|
|
Odowiadajac na pytanie Bartosza z któregoś tematu grubość blachy zależy od upodobania i rodzajuna co bedzie sie ja przeznaczać,ja np stosuje blache od1,5 do 2mm bo dalej to juz cieżko klepać po za tuym waga eż robi swoje no i oczywisciw taką blache cieżej przeciać
Tu mozecie zamieszczaś swoje wszelkie pytania i odpowiedzi, propozycje i mozecie pochwalić sie co zrobiliscie
We pillage, we plunder, we rifle and loot. Drink up me 'earties yo ho! |
|
Autor |
RE: Płatnerstwo |
Bartosz Użytkownik
|
Dodane dnia 06/12/2005 07:33 |
|
|
Robi ktoś karwasze. Nie mam zabardzo pomysłu na jakieś zapięcie wymyślne. |
|
Autor |
pirat Użytkownik
|
Dodane dnia 06/12/2005 21:05 |
|
|
heh najprostrze jest po prostu na troki mało historyczne ale wytrzymałe
PS Ja zrobiłęm karwasze ,chce wystawić na allegro ale mi troche żal no ale jakiś grosz z tego bedzie
We pillage, we plunder, we rifle and loot. Drink up me 'earties yo ho! |
|
Autor |
oldsnake Użytkownik
|
Dodane dnia 07/12/2005 00:56 |
|
|
Witam!Widzę że długoletnich uczestników Ruchu Rycerskiego jest tu mało ale witam wszystkich w związku z tym że to mój pierwszy post.Mam duże doświadczenie zarówno rycerskie jak i płatnerskie i chętnie sie nim podzielę z młodymi kolegami.Co do karwaszy.Sposub zapięcia zależy od typu.nie wiem co tworzyszJeśli jakieś wczesne wikińskie bizanty to tylko paski i klamerki.Póżniej aż do 17 wieku osobne karwasze nie występowały.Osłonę rąk stanowiły pe.lne naręczaki,gdzie blachy przedramienia łączone były zawiasami i zapinane na pasek 1 albo 2 lub pózniej już w zbroi gotyckiej na specjalne aczkolwiek proste zamki lub zatrzaski.17 wieczne łyżki zapinane były na paski lub zatrzaski.Przy zapięciach na paski warto popracować nad klamerkami i wypiłować je samodzielnie z blachy np.miedzianej.Polecam ci srtony zachodnich płatnerzy np Arador Armour ,Armour Archiwe jest tego pełno w sieci.Plany,wykroje techniki warsztatowe itp |
|
Autor |
^Czarny Rycerz Administrator
|
Dodane dnia 07/12/2005 06:43 |
|
|
A moze kolega skoro juz troche sie tym zajmuje napisze jakis artykul o tym??
Fortuna sprzyja odważnym... |
|
Autor |
Bartosz Użytkownik
|
Dodane dnia 07/12/2005 18:36 |
|
|
Artykół także bym poczytał. Ja zrobiłem już raz (dla doświadczenia) karwasze. Są dość długie, wiązane sznurkiem, bądz jak kto woli rzemieniem, z blachy 2,0, najbardziej przypominają karwasze Achillesa z filmu Troja, tego najnowszego. Ale myślę nad nowymi i chciałbym inne zapięcie. |
|
Autor |
oldsnake Użytkownik
|
Dodane dnia 08/12/2005 23:08 |
|
|
Sympatyczni koledzy ręke mam bardziej wprawioną do miecza i młotka niż do pisania artykułów.Nie robię uników i chętnie każdemu pomogę.Ale proszę o konkretne pytania.Mam za soba 8 lat płatnerstwa i olbrzymie doświadczenie.Robilem wszystkie rodzaje zbroi od rzymskiej loriki segmentaty po husarskie półzbrojki.Mam przewagę nad innymi rzemieślnikami że sam walczę i wiem czego może wymagać od zbroii walczący.Chętnie pomogę każdemu młodemu w problemach platnerskich tylko konkretnie bo czasu mam niewiele.Ale zawsze podrzuce linka,jakąś fotę czy rysunek a także napisze pare słów.Zachęcam do przeglądania sieci która jast pełna stron rycerskich,płatnerskich czy na temat broni białej.Na początrk proponuje www.armourarchiwe. koło setki gotowych planów różnych częsci zbroii,tylko wydrukować i można klepać. |
|
Autor |
Andrzej Użytkownik
|
Dodane dnia 08/12/2005 23:18 |
|
|
A mógłbyś nam zaprezentować co nieco ze swoich wyrobów? |
|
Autor |
Bartosz Użytkownik
|
Dodane dnia 09/12/2005 11:54 |
|
|
chętnie zobaczę twoje karwasze, jak masz zrobione zapięcia. |
|
Autor |
fasola466 Użytkownik
|
Dodane dnia 05/05/2006 11:56 |
|
|
A jak gruby jest metal z którego wykonane są twoje karwasze?
Bij żeby zabić |
|
Autor |
Gabol Użytkownik
|
Dodane dnia 17/06/2006 08:02 |
|
|
Witam Panów jestem nowy, ale odwaze się pochwalić moimi karwaszami które wczoraj wykonałem wykonałem je z blachy o śr.1,5 mm i sądze że taka grubość jest optymalna jakie polecacie zapięcia ??
pozdrawiam |
|