Autor |
mitynki |
lucjan23 Użytkownik
Ostrzeżeń:2
|
Dodane dnia 21/12/2005 15:59 |
|
|
Rekonstruuje wlasnie dwunastowieczna kolczuge.Tylko wlasnie nie wiem czy mitynki byly czescia koszuli kolczej czy byly jakos mocowane jesli tak to w jaki sposob?
prosze was o pomoc nie ma zadnych opracowan na ten temat
Pozdro lucjan23 |
|
Autor |
RE: mitynki |
pirat Użytkownik
|
Dodane dnia 23/12/2005 11:53 |
|
|
chyba były przyłaczane do kolcugi za pomoca kółeczek ale nie jestem pewien
We pillage, we plunder, we rifle and loot. Drink up me 'earties yo ho! |
|
Autor |
Andrzej Użytkownik
|
Dodane dnia 23/12/2005 17:10 |
|
|
Mitynki były częścią kolczugi. W miejscu nadgarstków było rozcięcie przez które można było wyjąć dłoń. Spodnia częśc mitynek nie była ocziwiście z kolczugi ale ze skóry.
Pozdrawiam |
|
Autor |
Raven Użytkownik
|
Dodane dnia 27/12/2005 22:08 |
|
|
No dobra. Mitynki byly przedluzeniem kolczugi. Od wew. strony dloni (tej, co chwyta) byla skora, tak? A co bylo od drugiej strony? drugi kawalek skory, inny material, a moze nic nie bylo? watpie, ze to ostatnie, bo wtedy uderzenie bardzo by bolalo... |
|
Autor |
Andrzej Użytkownik
|
Dodane dnia 01/01/2006 11:04 |
|
|
Teraz pozostaje już tylko kwestia tego czy chcesz być historyczny czy wybierasz bezpieczeństwo.
Z pewnością były czymś wzmocnione, skórą czy kilkoma zszytymi ze sobą warstwami lnu ale raczej nie było to nic dającego dostateczną ochronę dla palców.
Oglądając mitynki na ikonografii nie widać aby przypominały rękawice hokejowe (a tak zazwyczaj wyglądają rękawice kolcze obecnie). Najlepiej to widać kiedy mitynki są zdjęte z dłoni, wiszą sobie jak kawałek szmaty.
Pozdrawiam |
|
Autor |
lucjan23 Użytkownik
Ostrzeżeń:2
|
Dodane dnia 02/02/2006 19:41 |
|
|
No zrobiłem tak tylko mam jedną obawe.Jak możecie to odpowiedzcie.
Robiac kolczguge daje się rzedy poziomo a jak jest w przypadku rękawa?Zrobiłem rękaw tak,że przy postawie zwisajacej rzedy sa ułozone pionowo,wzdłuz ręki czyli sa poprostu przedłuzeniem rzedów z korpusu.Potem zweżanie tego rekawa w sposob zastepowania jednego łancuszka 1 szwem przyniósł mi lekko kwadratowy efekt.Czy dobrze zrobiłem czy jest jakies przejscie?Które potem pozwala zwezac tak jak w przypadku czepca
Odpowiedzwcie czy rekawy zrobiłem dobrze w przypadku koszulki z krotkim rekawkiem juz napewno to nie ma zadnego znaczenia.
Korzystajac z okazji odpowiedzcie mi analogicznie jak to ułożenie powinno wygladac w nogawicach
POZDRO
Lucjan23
|
|
Autor |
aldaran Użytkownik
|
Dodane dnia 11/02/2006 01:44 |
|
|
witam wszystkich
ok może mitynki disiały zdjęte z dłoni ale musisz mieć jakieś wyłożenie pod kolczą bo Ci palce połamią przy udeżeniu
a wkładano np filc lub szyto specjalne wkładki wypchane jak przeszywka
pozdrawiam |
|
Autor |
meeshuhh Użytkownik
|
Dodane dnia 26/06/2006 09:39 |
|
|
Mitynki były częścią kolczugi...doczepianym przedłużeniem rekawów i rzeczywiście była szpara od wewnętrznej strony, ale ta szpara była nie w mitynkach, które można było poprostu zdjąć, a w przeszywalnicy, która była szyta razem z rękawicami... dziura ta znajdowała się w miejscu, w którymzaczyna się dłoń, a kończy przedramię |
|