Autor |
Tarcza-jaka grubość? |
Sir Dominicus Użytkownik
|
Dodane dnia 07/04/2012 17:21 |
|
|
Jaka jest maksymalna grubość tarczy???(ogólnie)
"Jeśli znasz siebie i swego wroga, przetrwasz pomyślnie sto bitew. Jeśli nie poznasz swego wroga, lecz poznasz siebie, jedną bitwę wygrasz, a drugą przegrasz. Jeśli nie znasz ni siebie, ni wroga, każda potyczka będzie dla Ciebie zagrożeniem."
Sun Tzu |
|
Autor |
RE: Tarcza-jaka grubość? |
Morder Użytkownik
|
Dodane dnia 07/04/2012 23:25 |
|
|
najgrubsze tarcze jakie widziałem były robione z desek (nie jestem pewien ile dokładnie)
są bardziej "historyczne" niż sklejka ale raczej cięższe i zrobione niewłaściwie bardzo szybko się niszczą ale wtedy za to jak efektownie lecą w drzazgi
Bractwo Maltańskie
Lepiej jest żyć jeden dzień jak lew niż sto dni jak owca |
|
Autor |
Sir Dominicus Użytkownik
|
Dodane dnia 08/04/2012 13:09 |
|
|
A puklerz ze sklejki może mieć grubość 2,5cm???
"Jeśli znasz siebie i swego wroga, przetrwasz pomyślnie sto bitew. Jeśli nie poznasz swego wroga, lecz poznasz siebie, jedną bitwę wygrasz, a drugą przegrasz. Jeśli nie znasz ni siebie, ni wroga, każda potyczka będzie dla Ciebie zagrożeniem."
Sun Tzu |
|
Autor |
RuDy_96 Użytkownik
|
Dodane dnia 08/04/2012 13:22 |
|
|
2,5 na puklerz maŁy będzie dobre ale licz się z wagą... podejrzewam że będzie trochę za pancerny.
|
|
Autor |
Sir Dominicus Użytkownik
|
Dodane dnia 08/04/2012 13:39 |
|
|
Wiesz ,sklejka jest lekka a mój puklerz ma 45cm średnicy i mam jeszcze jedno pytanie a mianowicie:jakie jednostki używały puklerzy w średniowieczu???
Sun Tzu |
|
Autor |
RuDy_96 Użytkownik
|
Dodane dnia 08/04/2012 13:58 |
|
|
Datowanie? Np w XV w. Puklerze zostały przedewszystkim dla łuczników. We wcześniejszych wiekach były używane wśród wszystkich. |
|
Autor |
Sir Dominicus Użytkownik
|
Dodane dnia 08/04/2012 17:45 |
|
|
Aha dzięki
Sun Tzu |
|
Autor |
Wierny Piotr Użytkownik
|
Dodane dnia 08/04/2012 19:06 |
|
|
Puklerz -10-12 mm grubość kleiki styknie, musisz tylko zabezpieczyć ranty.
Generalnie puklerzy na przestrzeni wieków używała piechota - łucznicy, drzewcówki.
Jeśli chcesz zrobić poprane historycznie to deszczułki lipowe lub metalowe.
Pozdrawiam
Zapraszam na naszą stronę WWW.ROUTIERS.PL
Mój kram znajdziesz na:
http://www.freha.pl/index.php?showtopic=22138&hl=
Edytowane przez Wierny Piotr dnia 08/04/2012 19:07 |
|