Autor |
Miecz |
Szerszen01 Użytkownik
|
Dodane dnia 21/07/2006 16:55 |
|
|
Sława!!
Mam miecz (nowy) półtoraręczny i stary jednoręczny. Mam pytanie co musze zrobić żeby miecz utrzymywał się w ładnym wyglądzie przez dłuższy czas? Chodzi o to czym powinienem go smarować i w jakich odstępach czasu? Chyba, że mieczy niczym się nie smaruje to sorki
"Męstwo hartuje się ranami! " |
|
Autor |
RE: Miecz |
Kordeus Użytkownik
|
Dodane dnia 21/07/2006 17:07 |
|
|
Jak zardzewieje to przeczyscic pasta polerska albo papierem sciernym. Wypadalo by rowniez go troche przejechac papiere sciernym jak sie wyszczerbi, bo to ma byc miecz, a nie pila.
"Tak! zemsta, zemsta, zemsta na wroga,
Z Bogiem i choćby mimo Boga!" |
|
Autor |
Szerszen01 Użytkownik
|
Dodane dnia 21/07/2006 18:39 |
|
|
Ok, czyli wystarczy ten papier ścierny, a jaki dokładniej? 1200 będzie dobry?? Myślałem, że czymś je trzeba smarować żeby nie zardzewiały itp.
|
Autor |
Kordeus Użytkownik
|
Dodane dnia 21/07/2006 19:02 |
|
|
NO 1200 powinien dac rade, ale to zaleznie od potrzeb. Jelsi masz b. duzo rdzy to wez papier np 800, wyczysc to, a potem 1200 lub 1500 przejedz, bedzie ladniej wyglodal.
"Tak! zemsta, zemsta, zemsta na wroga,
Z Bogiem i choćby mimo Boga!" |
|
Autor |
Szerszen01 Użytkownik
|
Dodane dnia 21/07/2006 20:07 |
|
|
Teraz i tak nie potrzebny bo one ani kawałka rdzy nie mają na sobie ale tak chce się upewnić na przyszłość
|
Autor |
Boldgrim Użytkownik
Ostrzeżeń:1
|
Dodane dnia 22/07/2006 13:33 |
|
|
Taka mała rada. Kiedy będziesz oczyszczał miecz z rdzy papierem ściernym, jego wrażliwość na łapanie rdzy bardzo się zwiększy, dlatego polecam po takim zabiegu posmarować miecz jakimś preparatem np. WD-40. A co do szczerb to najlepiej je sklepać na kowadle.. ponieważ ciągłe ścieranie wyszczerbionych brzegów może spowodować, że ostrze nie będzie równe na całej długości, a dostanie falistych kształtów...to już jest szczyt, ale wszystko możliwe
Pozdrawiam
"A niewprawną puścisz dłonią, w pysk odbije stali siła, tak się naucz robić bronią, by naturą swą służyła..." - J.K. |
|
Autor |
Shaman Użytkownik
|
Dodane dnia 22/07/2006 22:45 |
|
|
troche mnie to dziwi nobo jak miecz bedzie wygladal jak go papierem sciernym wyrzeniecie caly prysowany bedzie a hodzi oto zeby sie blysczal i zadnej ryski na nim niebylo a i jescze cos w srednio =wieczu niemieli papieru sciernego wiec jakos musieli polerowac ostrza radze poszukac w googlach np.konsrwacja miecza ^.^
I AM SHAMANKING |
|
Autor |
Boldgrim Użytkownik
|
Dodane dnia 23/07/2006 10:56 |
|
|
Shaman, wszystko zależy od papieru ściernego... wiadomo, że jeżeli użyjesz np. 350 to będą rysy. Ale jeśli weźmiesz papier 2000 to już można uzyskać lekki efekt polerki. A jeśli chcesz mieć miecz który nie ma ani jednej ryski to niestety, ale będziesz musiał sobie go powiesić na ścianie jako ładną ozdobę, ponieważ miecz to broń użytkowa i nie da się utrzymać go bez ani jednej skazy.
"A niewprawną puścisz dłonią, w pysk odbije stali siła, tak się naucz robić bronią, by naturą swą służyła..." - J.K. |
|
Autor |
Bartosz Użytkownik
|
Dodane dnia 24/07/2006 18:04 |
|
|
ale przecież smarowanie miecza olejami i rużnego typu maziami jest dobe na to żeby nie rdzewiał. W końcu rdzewienie jest to utlenianie metalu, a zeby odciąc dostęp tlenu wystarczy posmarować ostrze jakimś olejem. Są nawet jakieś specjalne do mieczy. |
|
Autor |
kalavun ibn ajjub Użytkownik
Ostrzeżeń:4
|
Dodane dnia 14/08/2006 09:33 |
|
|
wejdź na stronę kuźni rycerskiej, tam mają akcesoria do konserwacji |
|
Autor |
Amrod Użytkownik
|
Dodane dnia 29/10/2006 21:00 |
|
|
Natrzeć pastą polerską do karoserii i do pochwy |
|
Autor |
Vasowicz Użytkownik
|
Dodane dnia 12/11/2006 22:24 |
|
|
"A co do szczerb to najlepiej je sklepać na kowadle.. "
Z tym skuwanie to radzę uważać, żeby miecza nie rozhartować więc tę czynność to delikatnie robić... lub dać fachowcowi...
Kto spoczywa, martwym jest, kto się rusza jeszcze żyw... |
|
Autor |
denis142 Użytkownik
|
Dodane dnia 14/11/2006 21:46 |
|
|
gdzie się zgłosić żeby zrobić uzbrojenie dla mnie i ile gdzieś to kosztuje??;>
|
|
Autor |
Amrod Użytkownik
|
Dodane dnia 14/11/2006 22:38 |
|
|
mógłbyś dokładniej?Ty chcesz sobie zrobić czy chodzi Ci o rzemieślnika?? |
|
Autor |
denis142 Użytkownik
|
Dodane dnia 15/11/2006 14:18 |
|
|
rzemieślnika
LWIE SERCE |
|
Autor |
Boldgrim Użytkownik
|
Dodane dnia 16/11/2006 10:26 |
|
|
Vasowicz'u Chodziło mi o lekkie sklepanie ostrza na chłodno, w przypadku naprawdę niezłych szczerb... do rozhartowania jeszcze daleko i tak jak mówiłeś, we wszystkim trzeba uważać i mieć wyczucie.
"A niewprawną puścisz dłonią, w pysk odbije stali siła, tak się naucz robić bronią, by naturą swą służyła..." - J.K.
Edytowane przez Boldgrim dnia 16/11/2006 10:28 |
|
Autor |
Reaper Użytkownik
|
Dodane dnia 16/11/2006 13:11 |
|
|
W celu zapobiegniecia utleniania sie zelaza wystarczy zwykly olej roslinny , ja tak konserwuje swoje noze i jest spoko , nie rdzewieja |
|
Autor |
Amrod Użytkownik
|
Dodane dnia 16/11/2006 15:08 |
|
|
Pewnie są śliskie i śmierdzą. |
|
Autor |
Reaper Użytkownik
|
Dodane dnia 16/11/2006 17:40 |
|
|
Sliskosc zalerzy od tego ile dasz oleju a nie smierdza wcale , zreszta to nie sa noze do krojenia chleba , tym bardziej miecz a jestem pewien ze chemiczne srodki konserwujace smierdza.
Pozdrawiam |
|
Autor |
czlowiek Użytkownik
|
Dodane dnia 16/11/2006 20:02 |
|
|
Nie smierdzi ani za bardzo sie nie klei, bo nie trzeba duzo tego oleju dawac. Wystarczy lekkie nasmarowanie slonina, i miecz jest dobrze zakonserwowany i nie smierdzi. Pozatym mieczem sie nie je tylko walczy. |
|