Autor |
helm garnczkowy |
skot Użytkownik
|
Dodane dnia 30/11/2006 15:12 |
|
|
mam prosbe/pytanie czy mogl by mi ktos powiedziec jak sie robi taki chelm
tzn. ogolnie to wiem jak tylko niewiem jakie czesci (ksztalt) trzeba wyciac z blachy http://www.gildia.com/teksty/qade/howto/jak_zrobic_helm_garnczkowy
na tej stronce jest fajnie opisane ale rycin brak
z gory dziekuje i pozdrawiam |
|
Autor |
RE: helm garnczkowy |
Amrod Użytkownik
Ostrzeżeń:4
|
Dodane dnia 30/11/2006 20:06 |
|
|
na Freha jest taki temat: "jaki hełm dla krzyżowca".Cztero lub więcej stronicowy.
Doda jest wyjechana najlepsza piosenkarka na świecie i pusykatdols jest jeszcze fajny |
|
Autor |
Andrzej Użytkownik
|
Dodane dnia 30/11/2006 21:46 |
|
|
Hełm garnczkowy jest pojęciem względnym i zmieniał się przez swoje dwa wieki istnienia. Wcześniejsze modele możesz zobaczyć w Biblii Maciejewskiego a późniejsze w Codex Manesse.
Dodam jeszcze, że ten najpopularniejszy model rozpowszechniony głównie przez gry to model późny datowany na 1300 rok, a stąd już blisko do wielkiego hełmu.
Pozdrawiam |
|
Autor |
Jontek Spychacz Użytkownik
|
Dodane dnia 31/12/2006 17:09 |
|
|
Może niezbyt dobrze opisane ale.......
http://www.gildia.com/teksty/qade/howto/jak_zrobic_helm_garnczkowy
Ferumbras is back!, Hail Zathroth!, Hail the Ruthless Seven!, Human power should be equaled to the earth's crust!, No one will stop me now! |
|
Autor |
Lee177 Użytkownik
|
Dodane dnia 01/01/2007 14:38 |
|
|
http://www.armourarchive.org/patterns/ tutaj jest zgromadzone sporo wykrojów, powinno to ci pomóc. |
|
Autor |
Jontek Spychacz Użytkownik
|
Dodane dnia 04/01/2007 17:24 |
|
|
Kiedy używano takich hełmów?I jaki hełm na XIVw i XVw?
Ferumbras is back!, Hail Zathroth!, Hail the Ruthless Seven!, Human power should be equaled to the earth's crust!, No one will stop me now! |
|
Autor |
Lee177 Użytkownik
|
Dodane dnia 04/01/2007 18:41 |
|
|
Tam są różne rodzaje hełmów i używano ich w różnych epokach. W XIV i XVw. używano przyłbic nazywanych w zależności od rodzajów np. psi pysk.
Natomiast wnioskując z twojego wcześniejszego pytania, chcesz samodzielnie zrobić sobie hełm. Wobec tego odradzam ci wszelkie skomplikowane wzory i radzę przerzucić się na wieki wcześniejsze XII lub XIIIw, oczywiście tyczy to całego uzbroijenia które jest także tańsze i łatwiejsze w kompletowaniu. W tych wiekach stosowano także między innymi hełm garnczkowy który jest najprostrszym rodzajem hełmu i od niego polecałbym ci zacząć. |
|
Autor |
Firestorm Użytkownik
|
Dodane dnia 18/05/2007 13:14 |
|
|
Ja sam zrobiłem sobie hełm garnczkowy (fajnie mi wyszedł) ale nie zrobiłem go z blachy na 1,4mm bo nie miałem takiej, lecz na 1mm
i tez robiłem go z tej strony co ty chcesz skot.
"Wróć z tarczą lub na tarczy" |
|
Autor |
Andrzej Użytkownik
|
Dodane dnia 18/05/2007 15:24 |
|
|
Ja tylko w kwestii datowania hełmów.
Lee177, doradzając wieki wcześniejsze i łatwość wykonania miałeś pewnie na myśli hełmy garnczkowe. Tu wkradła się pewna nieścisłość, takie hełmy to wiek XIII i pierwsza połowa XIV. Przy czym model znany wszystkim i niestety używany powszechnie na wszystkich wcześniejszych imprezach pochodzi dopiero z przełomu wieków XIII i XV.
Jeśli chodzi o "garnki" wczesne to polecam zapoznać się z Biblią Maciejowskiego.
Pozdrawiam
P.S. Ten z Gildii jest na XIII wiek, ale oczywiście odradzam wymoszczenie hełmu jakie tam zalecają.
Edytowane przez Andrzej dnia 18/05/2007 15:31 |
|