Autor |
Topór |
Mariusz1994 Użytkownik
|
Dodane dnia 13/03/2008 18:57 |
|
|
Mam pytanie : Z czego się wykuwa topór. Mam na myśli, czy się robi z płaskownika, czy z kawałku blachy ( grubość bardzo duża ) czy jeszcze z innego materiału ? |
|
Autor |
RE: Topór |
Skuciok Użytkownik
|
Dodane dnia 14/03/2008 13:34 |
|
|
Topory nie są czasem odlewane?
Chorągiew Żywiecka ogłasza otwarty nabór!!!! Po szczegóły proszę udać się na stronę www.chz.zywiecczyzna.com lub pisać na moje gadu (2396573). |
|
Autor |
Sir Paladyn ws Użytkownik
|
Dodane dnia 14/03/2008 15:05 |
|
|
NA PEWNO NIE skoro miecze nie są odlewanę
Deus lo vult-Taka jest wola Bożą
Papież Urban II o pierwszej krucjacie
Czy naprawdzę tak istotne są słowa? One są wszak tylko narzędziem do wyrażania myśli |
|
Autor |
Skuciok Użytkownik
|
Dodane dnia 14/03/2008 16:04 |
|
|
Koleś... Zauważ, że miecz jest prosty, nie ma żadnych dziur i nie jest zbyt gruby, a topór ma dziurę na trzonek, jest skrzywiony, i nie za bardzo sobie wyobrażam kucie dwuręcznego topora....
Chorągiew Żywiecka ogłasza otwarty nabór!!!! Po szczegóły proszę udać się na stronę www.chz.zywiecczyzna.com lub pisać na moje gadu (2396573). |
|
Autor |
^AdminIsAway Administrator
|
Dodane dnia 14/03/2008 16:37 |
|
|
Skuciok
topory kuje się...
Bractwo Rycerskie Zamku Będzin
Ordo Militaris et Hospitalis Sancti Lazari Hierosolymitani
In gladio veritas! |
|
Autor |
Skuciok Użytkownik
|
Dodane dnia 14/03/2008 18:57 |
|
|
Ale z czego? Sam jestem ciekawy... z pręta to za cholere topora się nie wykuje...
|
Autor |
Mariusz1994 Użytkownik
|
Dodane dnia 14/03/2008 20:07 |
|
|
Ale może z jakiejś sztaby np. z szyn kolejowych;p |
|
Autor |
^Czarny Rycerz Administrator
|
Dodane dnia 14/03/2008 20:11 |
|
|
Ja myśle że to była praktyka średniowiecznych kowali rozpowszechniona na szeroką skalę - kradli szyny kolejowe. Pewnie kradli też asfalt - stąd stan polskich dróg.
Fortuna sprzyja odważnym... |
|
Autor |
zajac Użytkownik
|
Dodane dnia 14/03/2008 20:42 |
|
|
Dokładnie. A najlepsze topory to sie kuje z pokryw studzienek...
A tera na poważnie drogie dzieci: Porządne topory, tak jak i siekiery, sa kute. Weźmisz kawał żelaza (taki graniastoslup- o odpowiednich wymiarach, adekwatnie: czy chcesz mieć Krasnoludzki megaTopór +20 do obrażeń, czy zwykłą siekierke) i z jednej strony skuwasz na symetryczny klin. Tam będzie ostrze - warto je od razu kształtować żeby wyglądało jak ostrze. strzona nieskuwana - tam będzie otwór na trzonek. żeby przebić otwór na trzonek używamy przebijaka.
I co wychodzi? Otóż wychodzi drogie internetowe rycerzyki i dzieci neostrady siekiera/topór w zależności od założeń i umiejętności. Warto byloby jeszcze zahartować i naostrzyć.
Jakbyście troszkę chcieli poszukać po źródłach bardziej poważnych niż wikipedia - to ktoś pewnie by tez dotarł do takiego opisu. Rozumiem, że o takim zawodzie jak kowal to nie słyszeliście. I nie mieliście szans na pogadanie z przedstawicielem tej zacnej profesji.
To co napisałem, nie jest jedynym sposobem - można miejsce na oprawę trzonka zrobić za pomocąspawu kowalskiego - ale jak znajdziecie kowala który to umie zrobić, to znaczy że trafiliście na kowala z wyższych leveli - nie kolesi po zawodówkach z późnego PRLu.
...w zakopanem na giewoncie,
scelił baca bace w prącie.
cy go scelił, cy nie scelił
ale onieśmielił,
ale onieśmielił...
Edytowane przez zajac dnia 14/03/2008 20:43 |
|
Autor |
Mariusz1994 Użytkownik
|
Dodane dnia 14/03/2008 21:05 |
|
|
Dzięki za przestrogę, ale w mojej okolicy nie ma " prawdziwych " kowali. Są tylko pijacy, którzy raz na rok zrobią świecznik, bądź stojak.
A skąd wziąść ten graniastosłup stali ? Bo chyba na ulicy nie leży.
Ps. Z tymi torami to był przykład. Nie bierzcie tego sobie do serca. |
|
Autor |
Skuciok Użytkownik
|
Dodane dnia 14/03/2008 21:16 |
|
|
Nie no... Czy każdy kto zaczyna karierę w RR musi być postrzegany jako dziecko neo albo jakiś inny tibijczyk? Ludzie sie pytają szukają odpowiedzi, a tu wkracza pan królik czy inny zając i zaczyna innych błotem obrzucać... No weźcie troszku na luz wrzućcie, ostatnimi czasy na forum to każdy nowy użytkownik jest postrzegany jako fan RPG albo jakiś inny LARP'owicz... I sie potem dziwicie, że w bractwach 5 osób na krzyż...
|
Autor |
Godric Użytkownik
|
Dodane dnia 14/03/2008 21:18 |
|
|
Właśnie ,mnie to denerwuje, jak ktoś się nabija z nowych, wyzywa, wyszydza bo nie potrafi normalnie odpowiedzieć. Ludzie, jak chcecie kogoś zjechać, to nie musicie robić tego tutaj.
[img]http://img140.imageshack.us/img140/6065/pab2123ci8rp1.jpg[/img] |
|
Autor |
^Czarny Rycerz Administrator
|
Dodane dnia 14/03/2008 21:50 |
|
|
Skuciok, myślisz że ludziom zależy żeby w "bractwach" było więcej osób? Nic na siłę - to proste, trzeba się dostosować.
Fortuna sprzyja odważnym... |
|
Autor |
Godric Użytkownik
|
Dodane dnia 14/03/2008 21:53 |
|
|
No ale bez przesady, nie obrażajcie ludzi i nie wyśmiewajcie ich, rozumiem, że niektórzy zadają głupie pytania i gadają od rzeczy, ale trochę wyrozumiałości.
[img]http://img140.imageshack.us/img140/6065/pab2123ci8rp1.jpg[/img] |
|
Autor |
Sir Paladyn ws Użytkownik
|
Dodane dnia 14/03/2008 22:30 |
|
|
No ale bez przesady, nie obrażajcie ludzi i nie wyśmiewajcie ich, rozumiem, że niektórzy zadają głupie pytania i gadają od rzeczy, ale trochę wyrozumiałości.
gdybym zalogował się 3lata temu zadawałbym same głupie pytania
nie śmiejcie się z ludzi bo błąd zrobili
Deus lo vult-Taka jest wola Bożą
Papież Urban II o pierwszej krucjacie
Czy naprawdzę tak istotne są słowa? One są wszak tylko narzędziem do wyrażania myśli |
|
Autor |
Mariusz1994 Użytkownik
|
Dodane dnia 15/03/2008 10:29 |
|
|
Koniec tych kłótni, wracajmy do tematu. Z skąd wziąść taki " graniastosłóp "
stali ? |
|
Autor |
martinbyq Użytkownik
|
Dodane dnia 15/03/2008 10:39 |
|
|
witam
Nie musi byc graniastosłóp,wystarczy sztaba...kowal zgina na pół zostawiajac mocowanie trzonka,nastepnie stapia reszte,hartuje....widziałem jak kowal robi siekiere wiec topór pewnie podobnie
Cave Adsum |
|
Autor |
martinbyq Użytkownik
|
Dodane dnia 15/03/2008 10:44 |
|
|
a kształ mozna nadac poprzez kucie...zapomniałem dodacna tak zgieta sztabe nakłada sie jeszcze na łączenie inny kawałek stali mocniejszy i twardszy i razem sie stapia w piecu ten kawałek bedzie słóżył za ostrze....wiem ciezko to wytłumaczyc,lepiej pokazac albo narysowac..ja niestety nie mam takiej mozliwosci
Cave Adsum |
|
Autor |
Mariusz1994 Użytkownik
|
Dodane dnia 15/03/2008 11:12 |
|
|
Sory za offtop ale mogles wybrać opcję edit. A tak poza tym czy ta sztaba to może być płaskownik zgięty na pół ? |
|
Autor |
martinbyq Użytkownik
|
Dodane dnia 15/03/2008 15:35 |
|
|
Sztaba to moze nazwa potoczna...chodziło mi o grubosc,płaskownik wydaje sie za cienki(z czegos kowal musi rozklepac kształt)
Cave Adsum |
|