Autor |
kute groty |
Rotgier Crusader Użytkownik
|
Dodane dnia 28/03/2008 22:12 |
|
|
Wie ktoś może jak wykuć jakiś dobry grot do strzały? |
|
Autor |
RE: kute groty |
wqrwielek Użytkownik
|
Dodane dnia 29/03/2008 12:37 |
|
|
Nie znam sie na wykonywaniu strzal (przynajmniej grotow) ale wydaje mi sie ze groty sie odlewa (ale nie da se za to nic odciac )
Łuk ma odrzut matołku jeden!!! |
|
Autor |
Mamut Użytkownik
|
Dodane dnia 29/03/2008 13:05 |
|
|
To dobrze, że nic za to sobie nie dasz odciąć bo mógłbyć stracić którąś część ciała (nie wnikam)...
Groty się kuje. Zwykle bierze się prent stalowy, obkuwa na cztery strony (standardowo-czterościennie). Nastepnie odcina na kowadle ten kawałek z przyszłym grotem i rozpłaszcza ten koniec który będzie tulejką. Tulejkę można zwinąć na formie, lub (dla bardziej zaawansowanych) bez formy.
Pozdrawiam. |
|
Autor |
^Czarny Rycerz Administrator
|
Dodane dnia 29/03/2008 16:19 |
|
|
I proszę, jeśli się nie znacie to nie piszcie
Mamut, racja, ale robienie tulejek bez formy nie jest znowu takie trudne
Fortuna sprzyja odważnym... |
|
Autor |
|
Dodane dnia 29/03/2008 17:22 |
|
|
Ale mi chodzi o to żeby szybko i łatwo wykuć jakiś fajny grot do strzały. |
|
Autor |
Mariusz1994 Użytkownik
|
Dodane dnia 29/03/2008 17:41 |
|
|
Ale nie da sie szybko i łatwo. Szybko i łatwo to możesz strzałę obić blachą. Wycinasz trójkącik z blachy i klepiesz młotkiem, tak żeby owinęła promień. Ale to metoda dla za przeproszeniem : matołów. |
|
Autor |
|
Dodane dnia 29/03/2008 18:35 |
|
|
no właśnie kiedyś tak robiłem i taki "grot" zgiął sie przy pierwszym uderzeniu w drewnianą tarcze
|
|
Autor |
Mamut Użytkownik
|
Dodane dnia 29/03/2008 18:58 |
|
|
Czrany Rycerzu, większość kowali dogrzewa tulejki do gotowych ostrzy... Jeśli chcesz zwijać tulejkę z rozklepanej stali, na gorąco to bardzo ważne jest wyczucie i precyzja udeżeń... A szybko i łatwo to można kupić groty toczone. Co do kucia, nie jest to wcale aż takie trudne ale trzeba być cierpliwym i mieć pewne wyczucie...
Pozdrawiam. |
|
Autor |
Mariusz1994 Użytkownik
|
Dodane dnia 29/03/2008 19:02 |
|
|
Zastanawia mnie jedna rzecz : Czym się różnią groty kute od grotów toczonych. Spotkałem się już z nazwą grot toczony, ale nie zastanawiałem się czy się różni od grota kutego. |
|
Autor |
Mamut Użytkownik
|
Dodane dnia 29/03/2008 19:15 |
|
|
Różnica jest widoczna na pierwszy rzut oka. Groty toczone wyglądają na ewidentnie sportowe i mają z historią niewiele wspólnego. Jeśli wejdziesz teraz na allegro to wszystkie groty opisane jako bodkin będą toczone na tokarce...
Pozdrawiam. |
|
Autor |
Mariusz1994 Użytkownik
|
Dodane dnia 29/03/2008 20:08 |
|
|
Czyli tylko strona wizualna ? Bo to, że jest inna to ja wiedziałem bez nazwy, ale myślałem, że toczone groty są inaczej robione.
Edytowane przez ^AdminIsAway dnia 29/03/2008 21:02 |
|
Autor |
ani7kero Użytkownik
|
Dodane dnia 29/03/2008 20:17 |
|
|
Z praktyki, jest jeszcze jedna różnica pomiędzy grotami kutymi a toczonymi, mianowicie te pierwsze nie bardzo mile widziane są na turniejach łuczniczych. Powód, (cytuję): "za bardzo niszczą słomianki". Spotkałam się nawet z wymogami dot. pewnego turnieju, gdzie organizatorzy jasno precuzują, iż strzały mają mieć groty toczone.
No i ze względu na ciężar, strzały z grotami kutymi inaczej lecą.
aa. jeszcze jedna różnica.. cena
Pozdrawiam
Jako niewiasta czasem też muszę włożyć spodnie
Niewiedzę można zrozumieć, głupotę - nigdy.. |
|
Autor |
Skuciok Użytkownik
|
Dodane dnia 29/03/2008 20:18 |
|
|
Jest różnica w robieniu grotów toczonych i kutych. Grot kuty, jak sama nazwa wskazuje, jest kuty, a grot toczony, jest toczony na tokarce, czyli pręt metalu kręci się szybko w okół własnej osi, a tokarz nacina go tak, by wyszedł grot.
Chorągiew Żywiecka ogłasza otwarty nabór!!!! Po szczegóły proszę udać się na stronę www.chz.zywiecczyzna.com lub pisać na moje gadu (2396573). |
|
Autor |
Mamut Użytkownik
|
Dodane dnia 29/03/2008 20:46 |
|
|
ani7kero, nie zawsze jest ten problem... Prawdę powiedziawszy większość łuczników (w tym moja lepsza połowa) używa grotów toczonych... A głupoty o niszczeniu słomianki nadają się do włożenia między bajki...
Pozdrawiam. |
|
Autor |
ani7kero Użytkownik
|
Dodane dnia 29/03/2008 21:01 |
|
|
Też używam toczonych, strzały z nimi wydają się wytrzymalsze - porównuje tu bisoki kute i toczone - Kute "żyją" średnio ok. 2- 12 miesięcy, a toczone, no cóż.. mam nawet takie 8 letnie..
Wydaje mi się, że jest to spowodowane różnicą w naprężęniach drewna i metalu, bądź pewnej kruchości drewna spowonowanej nakładaniem na gorąco grotu.. to moje domysły, lepsza jestem z materiałoznastwa związanego z budownictwem np.tam i zapór wodnych
co do niszczenia słomianki - zgodzę się z Tobą - słomianka (używana) niszczy się niezależnie od rodzaju grotów.
Pozdrawiam
|
Autor |
Mamut Użytkownik
|
Dodane dnia 29/03/2008 21:19 |
|
|
Doskonale wiesz co się dzieje ze strzałą wystrzeloną z łuku. Wiesz jak ona się wygina i jakie w niej zachodzą naprężenia. To właśnie jest powodem uszkodzeń. Jeśli na końcu jest lekki grot, obciążenia działające na strzałę są mniejsze... I tak dalej.
Najlepsze strzały będą z drewna liściastego- rozpierzchłonaczyniowego.
Pozdrawiam. |
|
Autor |
ani7kero Użytkownik
|
Dodane dnia 30/03/2008 00:36 |
|
|
Pomijam pisownię.. ale, jeśli mogę spytać, który wiek odtwarzasz i w którym to wieku stosowano gwoździe zamiast grotów?
Domyślam się, że "cina" to trzcina.. no coś w Biskupinie obiło mi się o uszy o wykorzystaniu trzciny w czasach Celtów i Rzymian, jednak mówił mi to pogodny młodzieniec, który 5 minut później usiłował mi wmówić, że kusze były powszechnie stosowane na ziemiach polskich już w XIV i XVw... Miałam ochotę iść do organizatorów i spytać się skąd biorą takie wiadomości
i przez jaki pancerz ma się przebić taka strzała?? bo chyba tylko do polowania na kaczki się nadaje..
|
Autor |
|
Dodane dnia 30/03/2008 09:25 |
|
|
strzały z trzciny, grot z gwoździa nie wiem do jakiego łuku to się nadaje, ale takie strzały na pewno nie są wytrzymałe |
|