Autor |
RE: Kolczuga |
Godric Użytkownik
|
Dodane dnia 04/06/2008 14:42 |
|
|
Dzięki ci, linki się bardzo przydadzą.
[img]http://img140.imageshack.us/img140/6065/pab2123ci8rp1.jpg[/img] |
|
Autor |
sound_wave Użytkownik
|
Dodane dnia 05/06/2008 17:12 |
|
|
Koledzy jeszcze jedno pytanie do was... Otoz co zrobic z kolczuga, aby nie rdzewiała, bo na swojej zauwazylem rdzawy nalot, niestety wykonalem ja z drutu nieocynkowanego. Zastanawialem sie nad kupnem farby w sprayu i lekkim pociagnieciu jej, aby zabezpieczyc przed korozją, no ale to troche nie historyczne, no i wiecie. Wiem że jest jeszcze metoda zwana oxydowaniem, ale niestety nie mam do niej dostępu. Poradzcie coś. Pozdrawiam
Edytowane przez sound_wave dnia 05/06/2008 17:15 |
|
Autor |
Skuciok Użytkownik
|
Dodane dnia 05/06/2008 17:20 |
|
|
Możesz ją natrzeć jakimś olejem albo czymś takim... Ale aby odrdzewić kolczugę proponuje wrzucić ją do wora z trocinami bądź piaskiem ( tak ażeby była dokładnie "pokryta" z każdej strony i.... Wyczyniamy z worem co sie da: rzucamy, trzepiemy turlamy itp.
Chorągiew Żywiecka ogłasza otwarty nabór!!!! Po szczegóły proszę udać się na stronę www.chz.zywiecczyzna.com lub pisać na moje gadu (2396573). |
|
Autor |
RewirB Użytkownik
|
Dodane dnia 05/06/2008 23:28 |
|
|
taki specjalistyczny worek treningowy z tego możesz uzyskać :]:]
vim vi repellere licet - siłę wolno odeprzeć siłą |
|
Autor |
sound_wave Użytkownik
|
Dodane dnia 06/06/2008 14:00 |
|
|
Skuciok napisał/a:
Możesz ją natrzeć jakimś olejem albo czymś takim... Ale aby odrdzewić kolczugę proponuje wrzucić ją do wora z trocinami bądź piaskiem ( tak ażeby była dokładnie "pokryta" z każdej strony i.... Wyczyniamy z worem co sie da: rzucamy, trzepiemy turlamy itp.
Hehe ok sprobuje
RewirB napisał/a:
taki specjalistyczny worek treningowy z tego możesz uzyskać :]:]
Może sobie mieśnie podtrenuje ^^
Pozdrawiam |
|
Autor |
Marcin Templariusz Użytkownik
|
Dodane dnia 06/06/2008 18:21 |
|
|
Kolczugę gotujesz w oleju lnianym. Prawie nie rdzewieje, ale brudzi jak cholera.
Używaj jej to rdza sama zejdzie, poprzez ścieranie się kółka o kółko.
|
|
Autor |
Rotgier Crusader Użytkownik
|
Dodane dnia 07/06/2008 18:26 |
|
|
Ja też miałem podobny problem. Rdzę usunąłem "zabawą" z kolczugą tzn. podrzucałem ją, turlałem, zwijałem, gniotłem a potem jak wspomniał Marcin zagotowałem w oleju lnianym. |
|
Autor |
master_wloczykij Użytkownik
|
Dodane dnia 12/06/2008 11:23 |
|
|
ja osobiście polecam w.w. metodę z workiem piasku, ale trzeba po niej ponownie zabezpieczać olejkiem... byle nie parafinowym
nie masz co robić? - bierz plecak i w drogę |
|
Autor |
Galahad Użytkownik
|
Dodane dnia 17/06/2008 22:59 |
|
|
Witam!!!
Szukam informacji jak zrobić przeszywkę pod kolczugę?Czy ktoś mi może pomóc?Kolczugę ,kaptur kolczy już zrobiłem i przymierzam się do rękawic kolczych ale nie wiem jak pod to wszystko wykonać przeszywanice.
Za odpowiedz z góry dziękuję. |
|
Autor |
^AdminIsAway Administrator
|
Dodane dnia 18/06/2008 08:44 |
|
|
Galahad
znowu ten sam problem, budowę uzbrojenia zaczyna się od przeszywanicy, a wszystko inne kompletuje sie później , bo potem nie ma sposobu żeby wszystko dobrze dopasować...
Bractwo Rycerskie Zamku Będzin
Ordo Militaris et Hospitalis Sancti Lazari Hierosolymitani
In gladio veritas! |
|
Autor |
Galahad Użytkownik
|
Dodane dnia 18/06/2008 14:42 |
|
|
Moderator
już nie raz zmieniałem wymiary kolczugi i kaptura kolczego i zawsze wszystko wychodziło(poszerzanie,itp.)...błagam o link strony z której mógłbym zrobić przeszywanice... |
|
Autor |
argoss Użytkownik
|
Dodane dnia 26/06/2008 17:54 |
|
|
Witajcie
od niedawna robie kolczuge mam już 50% lecz zaciąłem sie na jednej rzeczy nie wiem jak połączyć tył z przodem szelki pasujom idealnie do obu stron lecz nie potrafię połączyć przodu z tyłem teraz zbroja wygląda jak sliniaczek obu stronny heheh chce ją złączyć wiec jak sie da prosze o pomoc
jeśli w tekście wystąpiły błędy ortograficzne najmocniej przepraszam |
|
Autor |
^AdminIsAway Administrator
|
Dodane dnia 26/06/2008 20:41 |
|
|
to znaczy w czym problem?
Bractwo Rycerskie Zamku Będzin
Ordo Militaris et Hospitalis Sancti Lazari Hierosolymitani
In gladio veritas! |
|
Autor |
argoss Użytkownik
|
Dodane dnia 26/06/2008 20:49 |
|
|
problem jest w tym jak chce jom złączyć to jedna strona nie pasuje do drugiej (ułożenie kółek) |
|
Autor |
michalp Użytkownik
|
Dodane dnia 28/06/2008 16:48 |
|
|
Zacznij od dołu (z obydwu stron naraz), po kolei idealnie układac wszystkie kółeczka, zarówno z jednej jak i z drugiej strony, po czym połącz tak, jak byc powinno. Zresztą kolczuga zrobiona w taki sposób jak twoja niezwykle przypomina tunikę. Nie lepiej zrobic na początku coś na kształt szelek z łańcuszka 4w1, podtrzymujących łańcuszek 4w1 biegnący naokoło klatki piersiowej? Jest może trochę trudniejsze, ale ładniej wygląda. Jak zbroja, nie jak tunika. Pozdrawiam.
Nil mortifi sine lucre... |
|
Autor |
^Czarny Rycerz Administrator
|
Dodane dnia 29/06/2008 19:22 |
|
|
żale dziecka neo
Założ sobie bloga i tam zwierzaj się ze swoich problemów, nie od tego jest forum
Fortuna sprzyja odważnym...
Edytowane przez ^Czarny Rycerz dnia 29/06/2008 19:23 |
|
Autor |
Marcinello Użytkownik
|
Dodane dnia 08/07/2008 21:49 |
|
|
Witam
Mam zamiar zrobić kolczugę z drutu średnicy 1,4mm , jaka powinienem dobrać średnice wewnętrzną ?
Czy w ogóle warto zaczynać z tak cienkim drutem ? |
|
Autor |
RewirB Użytkownik
|
Dodane dnia 09/07/2008 08:01 |
|
|
http://www.kuznia.website.pl/podstawy.htm
bardzo pomocna strona dla początkujących :] jest na niej prawie wszystko
Jest zestawienie które cię interesuje czyli jaka być powinna średnica kółeczek w zależności od średnicy i rodzaju drutu
powodzenia
|
Autor |
Marcinello Użytkownik
|
Dodane dnia 09/07/2008 09:00 |
|
|
dzięki wielkie
czyli wszystko jasne
Sprężynowy 1,4mm śr kółka 5mm - 8,5mm śr pręta 4,5mm - 7mm śr sugerowana 5,5mm Mocna siatka. Warto z niej zrobić kolczugę, ponieważ będzie wytrzymała i lekka |
|
Autor |
RewirB Użytkownik
|
Dodane dnia 09/07/2008 19:39 |
|
|
tylko jest mały problem :] kołeczka są troszkę małe i trzeba mieć anielską cierpliwość przy "pleceniu" takiej kolczugi :] no ale warto :]
|