Autor |
Proch |
Newbie Użytkownik
|
Dodane dnia 07/12/2008 15:15 |
|
|
Istniał juz w 800r ale nie był szeroko rozprzestrzeniony i nie miał szerokiego zastosowania. Interesuje mnie jak go zrobić a konkretnie masa poszczególnych składników zakładając ze robie 500 g prochu.
To nie Ziemia jest własnością człowieka, ale człowiek własnością Ziemi. |
|
Autor |
RE: Proch |
Alvaron Użytkownik
|
Dodane dnia 07/12/2008 16:31 |
|
|
NIE MA MOWY!!! - niewłaściwe postępowanie z nim grozi niebezpieczeństwem dla Ciebie i otoczenia.
Faber est quisque suae fortunae |
|
Autor |
Erronis Użytkownik
|
Dodane dnia 07/12/2008 17:02 |
|
|
Ja robiłem prosty proch z drobno startego węgla drzewnego (kupisz na stacji benzynowej), saletry (do nabycia w ogrodniczym) i zwykłej siarki z zapałek. Nie wybuchał co prawda, tylko strasznie dymił. Musiałbyś pokombinować z proporcjami. Ale
***UWAGA***
Używanie prochu jest niebezpieczne! Możesz pokombinować z małymi (łyżeczka do kawy) ilościami, ale już poważnych wybuchów nie radzę!
Gutta cavat lapidem, non vi, sed saepe cadendo! |
|
Autor |
Newbie Użytkownik
|
Dodane dnia 07/12/2008 17:52 |
|
|
siarka z zapałek ma zaledwie 10% siarki a ja potrzebuje 100% siarki żółtej Alvaron dlaczego nie ma mowy nie chcem go używać do niebezpiecznych celów
|
Autor |
Korczak Użytkownik
|
Dodane dnia 07/12/2008 18:52 |
|
|
Erronis to co zrobiłeś jak zwykle było małooo historyczne .
http://www.myzlab.pl/
Wszystko jest tu.
A węgiel łatwiej jest zrobić samemu.
Mój czarny proszek działa bez zarzutu. Używam do czarno prochowego rewolweru na strzelnicy.
Żeby się zabawić,
trzeba kogoś zabić... |
|
Autor |
^Czarny Rycerz Administrator
|
Dodane dnia 07/12/2008 19:09 |
|
|
siarka z zapałek
Korczak nie jest prawdą że węgiel łatwiej zrobić samemu bo wymaga to młynka kulowego a cena gotowego pyłu nie przekroczy 15zl za kg.
Erronis, to co zrobiłeś paliło się prawdopodobnie tylko ze względu na tą masę zdrapaną z zapałek.. NIE JEST TO SIARKA !!!
Poza tym najpierw czytajcie bo choć pcz nie jest wrażliwym materiałem to dla kogoś kto nic takiego nie robił może okazać się niebezpieczny.
Edit: Jesli chwile byś pomyślał, z łatwością obliczyłbyś sobie proporcje do wyprodukowania 500g. Do tego celu potrzebna jest waga szalkowa/elektroniczna - objętościowo to sobie można saletrę z cukrem mieszać
Newbie, zapraszam na PW, ze względu na zbyt dużą ilość nieodpowiedzialnych osób na forum
Fortuna sprzyja odważnym...
Edytowane przez ^Czarny Rycerz dnia 07/12/2008 19:11 |
|
Autor |
Korczak Użytkownik
|
Dodane dnia 07/12/2008 19:25 |
|
|
Czarny, interesowało by mnie źródło z którego można uzyskać kilo czystego, drobnego pyłu za 15 zł.
Pomijam fakt że stworzenie węgla jest banalne i nie potrzebuję do niego młyna kulowego, starczy porządny duży moździerz, trochę cierpliwości i para w rękach. Wyprodukowanie 500g drobniutkiego pyłku nie stanowi problemu po za tym że można się ubrudzić.
Nieodpowiedzialne osoby odpalą google i i tak znajdą. xD
Żeby się zabawić,
trzeba kogoś zabić... |
|
Autor |
|
Dodane dnia 07/12/2008 19:41 |
|
|
Jak widać nie wszyscy potrafią sobie znaleźć cokolwiek . Co do 15zl to moze troche przesadziłem, ale sprawdzę jak obecnie te ceny się prezentują bo nie jestem zorientowany (odczynników mam zapas - nie potrzebuję )
Fortuna sprzyja odważnym... |
|
Autor |
Mamut Użytkownik
|
Dodane dnia 07/12/2008 21:51 |
|
|
Nic nie pomieszałeś, ceny kształtują się na tym poziomie. A ze składnikami już tak jest, że każdy sam szuka swojej idealnej receptury...
Kdož jste boží bojovníci a zákona jeho,
prosteš od boha pomóci a doufejtež v něho.
Že konečně vždycky s ním zvítězíte! |
|
Autor |
^AdminIsAway Administrator
|
Dodane dnia 08/12/2008 09:20 |
|
|
Panowie, a może by tak legalnie nabyć czarny proch w sklepie z bronią?
Bractwo Rycerskie Zamku Będzin
Ordo Militaris et Hospitalis Sancti Lazari Hierosolymitani
In gladio veritas! |
|
Autor |
Erronis Użytkownik
|
Dodane dnia 08/12/2008 10:14 |
|
|
Dobra, dobra, może i mój proch historyczny nie był, ale jak zawinąłem go w papierek i podpaliłem, to sąsiedzi myśleli, ze pożar Tak to się dymiło!
A co do tej masy z zapałek: Wiem, ze to jest głównie fluor, ale łatwiej to nazywać "siarką z zapałek", niż "masą fluorowo-siarkową"
|
Autor |
Mamut Użytkownik
|
Dodane dnia 08/12/2008 14:55 |
|
|
Death-wish, niby to jest jakiś sposób ale powiedzmy sobie szczerze, nie zawsze go sprzedadzą. Wiem jakie są przepisy prawne mówiące o tym i nie o to mi chodzi. Prawda jest taka, że sprzedawca ma prawo nie sprzedać Ci jakiegoś towaru i nic mu nie zrobisz. A powiem Ci, że często panowie w sklepach myśliwskich pytają o pozwolenie na broń...
|
Autor |
Newbie Użytkownik
|
Dodane dnia 08/12/2008 17:03 |
|
|
mam wszystko oprócz siarki nigdzie nie moge tego dostać pomóżcie! kiedyś była sprzedawana w aptekach ale teraz według mnie zdobycie jej graniczy z cudem.
To nie Ziemia jest własnością człowieka, ale człowiek własnością Ziemi.
Edytowane przez Newbie dnia 08/12/2008 17:07 |
|
Autor |
|
Dodane dnia 08/12/2008 18:22 |
|
|
Newbie, napisałem żebyś się odezwał na PW ale nie to nie . Tak zdobycie jej graniczy z cudem, łatwiej od niej dostać uran lub gotowe materiały wybuchowe. Siarka jest pilnie strzeżona a za jej posiadanie grozie nawet (!) kara śmierci.
Proszę moda o zamknięcie tematu, kto umie ten umie robić proch, a kto nie umie lepiej niech nie umie. Pamiętajcie że wyrób materiałów pirotechnicznych jest NIELEGALNY i KARALNY.
|
Autor |
Korczak Użytkownik
|
Dodane dnia 08/12/2008 18:24 |
|
|
Pozostaje ci sklep internetowy. Jest ich całkiem sporo.
Death, samemu wychodzi taniej a jaka radocha gdy działa!
Acha, Newbie jeżeli kupiłeś saletrę w ogrodniczym to warto ją najpierw oczyścić.
Żeby się zabawić,
trzeba kogoś zabić... |
|
Autor |
Mamut Użytkownik
|
Dodane dnia 08/12/2008 19:14 |
|
|
Czarny Rycerzu, wydaje mi się, że kierowałeś się prawem krajów afrykańskich gdzie możliwe jest, że posiadanie siarki jest karalne. Pozatym w praworządnej Polsce wogóle nie stosuje się kary śmierci w ŻADNYM przypadku.
Siarka o czystości około 99% pojawia się dosyć często na allegro... Niestety nie będę tu mówił jak się wytwarza proch, i tak jest to informacja zbyd łatwodostępna.
|
Autor |
Newbie Użytkownik
|
Dodane dnia 08/12/2008 19:57 |
|
|
dzięki zamówiłem sobie 0,5 kg siarki technicznej na allegro powinna byc dobra
|
Autor |
|
Dodane dnia 08/12/2008 20:12 |
|
|
Mamut, albo ty nie załapałeś ironi, albo ja nie załapałem twojej
|
Autor |
^AdminIsAway Administrator
|
Dodane dnia 09/12/2008 02:53 |
|
|
Mamut
ja nie myślałem o sklepie myśliwskim tylko sklepie z bronią
Bractwo Rycerskie Zamku Będzin
Ordo Militaris et Hospitalis Sancti Lazari Hierosolymitani
In gladio veritas! |
|
Autor |
Erronis Użytkownik
|
Dodane dnia 09/12/2008 10:44 |
|
|
A ja miałem najlepiej - kiedyś podwędziłem mojej nauczycielce chemii garść siarki - robiliśmy eksperyment. Oczywiście nie wyszedł, bo siarki było już za mało
PS. Siarka po dziś dzień stoi w słoiczku szczelnie zakręcona na półce!
|