Autor |
pomoc dla żółtodziobów |
Misiek93 Użytkownik
|
Dodane dnia 16/12/2008 16:07 |
|
|
Interesuję się rycerstwem i chcę zrobić zbroję i dołączyć do jakiegoś bractwa - ale jak tez napewno kilka osób jestem początkujący. Prosiłbym bardziej zaawansowanych w tej dziedzinie o kilka informacji (myślę, że innym też się przydadzą) :
1.Gdzie można znaleźć przykłady uzbrojeia rycerzy z różnych okresów średniowiecza aby każdy mógł dokładnie zdecydować jaką zbroję chciałby mieć.
2.Gdzie można dostać materiały do wykonania zbroi i broni, jakie są najlepsze a jakich unikać, lub gdzie można takowe kupić.
3.Może jakies porady co do wykonywania ekwipunku.
Jesli o czymśzapomniałem lub coś przekręciłem - proszę poprawiać i pisać. Prosiłbym głównie o jakieś linki polskich stron. |
|
Autor |
RE: pomoc dla żółtodziobów |
^Czarny Rycerz Administrator
|
Dodane dnia 16/12/2008 16:13 |
|
|
Po pierwsze, zbroja w twoim wieku nie jest ci potrzebna. Po drugie, sam nie zrobisz dobrej zbroji (poza paroma elementami..). Po trzecie przeczytaj to forum, a także freha.pl zdecyduj się na jakiś wiek i zacznij szyć strój (lub zamów).
Jesli szukasz grupy zajrzyj na www.bagrit.pl
Pozdrawiam
Fortuna sprzyja odważnym... |
|
Autor |
Marcinek Użytkownik
Ostrzeżeń:1
|
Dodane dnia 16/12/2008 16:33 |
|
|
Ciuchy możesz sobie np tutaj zamówic:
http://www.medieval-market.biz/pl/index.php
Musisz pomyślec o okrasie jaki chcesz odtwarzac oraz o priorytetach w tej zabawie. Jeżeli jesteś nastawiony na walke to raczej XIV-XV wiek.
W zbroje narazie nie inwestuj bo dobre zabawki są drogie a w syf lepiej nie ładowac kasy. Lepiej spraw sobie sprzet do treningów oraz chętnych do tego kolegów. |
|
Autor |
Misiek93 Użytkownik
|
Dodane dnia 16/12/2008 16:34 |
|
|
Dzięki za informacje ale tu nie chodziło tylko o mnie chciałem zrobic jedno forum z potrzebnymi informacjami dla początkujacych , najbardziej chodzio mi o jakieś linki do stronek gdzie są zdjecia zbroi rycerskich z różnych okresów średniowiecza. |
|
Autor |
Misiek93 Użytkownik
|
Dodane dnia 16/12/2008 16:36 |
|
|
A może na tej stronce siedzi ktoś z okolic Kraśnika? bo w mojej miejscowości to niemiałbym z kim trenować |
|
Autor |
Zawax Użytkownik
|
Dodane dnia 16/12/2008 17:02 |
|
|
Marcinek, a dlaczego jeśli jest nastawiony na walkę to tylko XIV XV wiek ? równie dobrze wiek XIII, też się nadaje. Jeśli chcesz sobie zobaczyć jak wyglądał rycerz z wieku XIII to proponuje Biblie Maciejowskiego. Po wklepaniu w google tego hasła powinna wyskoczyć odpowiednia strona.
Non nobis, Domine,non nobis Sed nomini,tuo da gloriam |
|
Autor |
Marcinek Użytkownik
Ostrzeżeń:1
|
Dodane dnia 16/12/2008 17:20 |
|
|
Marcinek, a dlaczego jeśli jest nastawiony na walkę to tylko XIV XV wiek ?
Bo jest ogromna różnica poziomów walki między polskimi imprezami XIII wiecznymi a XIV-XV wiecznymi na niekorzyśc XIIIw. Do tego uzbrojenie XIII wieczne w dzisiejszych warunkach jest dużo mniej praktyczne. |
|
Autor |
^Czarny Rycerz Administrator
|
Dodane dnia 16/12/2008 18:28 |
|
|
ehh.. kolego podałem ci link do bagrita więc sobie poszukaj. Nikt za ciebie tego robił nie będzie
Fortuna sprzyja odważnym... |
|
Autor |
Misiek93 Użytkownik
|
Dodane dnia 16/12/2008 18:53 |
|
|
no i wielkie dzięki niezła strona! |
|
Autor |
Misiek93 Użytkownik
|
Dodane dnia 17/12/2008 17:52 |
|
|
a czy ktoś sam szył przeszywanicę? jeśli tak to z jakich materiałów?
|
|