Autor |
Krol Artur |
hrabia Gotier Użytkownik
|
Dodane dnia 27/11/2005 16:10 |
|
|
Kazdy chyba zna opowiesci (i filmy) o Krolu Arturze, Lancelocie, Okraglym Stole...
Co to sa:
basnie czy jest w tym jakas prawda?
Jaka wersja filmu Wam sie najbardziej podobala?
Pozdrawiam!
PS Czekam na ciekawe posty.
Edytowane przez hrabia Gotier dnia 28/11/2005 14:09 |
|
Autor |
RE: Krol Artur Lwie Serce |
^Czarny Rycerz Administrator
|
Dodane dnia 27/11/2005 17:06 |
|
|
Rozśmieszyla mnie nazwa tematu Król artur to król artur a Ryszard Lwie Serce to Ryszard Lwie serce a jesli mowa o król Arturze to mozliwe ze taki byl ale napewno nie walczyl ze smokami
Fortuna sprzyja odważnym... |
|
Autor |
Ulryh Użytkownik
|
Dodane dnia 27/11/2005 17:21 |
|
|
Dokładnie Tych królów dzieli kilkaset lat róznicy
A Artur chyba zył i rycerze okrągłego stołu tez istnieli
Ale legendy typu że Parsifal szukał św. Graala wg. mnie są nie prawdziwe
Mi najbardziej sie podobała najnowsza wersja "Rycerze Króla Artura" chociiaz podoba mi sie tez stara wersja tego filmu o takim samym tytule.
"Lo, there do I see my father
Lo, there do I see my mother my sisters
and my brothers
Lo, there do I see the line of my people back
to the beginning
Lo, they do call to me
They bid me take place among them
in the Halls of Valhalla
Where the brave may live forever... " |
|
Autor |
|
Dodane dnia 27/11/2005 17:23 |
|
|
Oczywiście nie tylko Parsifal go szukal. Wielu Rycerzy szukalo świętego Graala i bylo wielu oszustów twierdzących że wiedzą gdzie on jest.
|
Autor |
Voytek Użytkownik
|
Dodane dnia 27/11/2005 17:42 |
|
|
Mnie równiż najbardziej się podobała najnowsza wersja filmu, choć jest chyba najmniej prawdopodobne że król Artur żył w IV czy V w.Również ta wersja filmu była też chyba najmniej historyczna, ale nie przeszkadza to temu że film był ciekawy. |
|
Autor |
Bartosz Użytkownik
|
Dodane dnia 27/11/2005 22:03 |
|
|
Moim zdaniem wielu rycerzy szukało graala naprawdę. Ale on nie istniał. Max co znajdowali to pewnie kielichy kościelne, a chwalili się iż to prawdziwy graal. tak powstawały legendy tj. o Parsifal'u.
Co do króla Artura to stawiał bym na coś w stylu najnowszej ekranizacji, tylko w późniejszych czasach. To jest moje zdanie chętnie posłucham innych wypowiedzi. pozdrawiam |
|
Autor |
samyas Użytkownik
|
Dodane dnia 28/11/2005 09:40 |
|
|
Istnieje legenda o świętym Józefie, który obmywając Jezusa ściągniętego z krzyża umył jego ciało z krwi i wylał je do naczynia. Naczynie z krwią proroka nazwano świętym graalem. To był ważny mit w tamtych czasach. Na wyspach brytyjskich historia ta połączyła się z magicznym symbolem - kociołkiem. Przedmiot ten miał zasadniczą umiejętność przywracania z krainy umarłych (stąd w filmie Excalibur graal ożywia Artura). To cała prawda o micie. Bardziej prawdopodobne, że to był zwykła bajka lub mistyfikacja). Co do postaci Artura i rycerzy są to postacie zaczerpnięte z różnych historii z eposu walijskiego Mabinogion. Tam pojawił się druid Myrdrin (Merlin) i inni, których odpowiedników imion już nie pamiętam. Sam Artur naprawdę istniał. Był królem jednego z księstw brytyjskich. Niestety większość historii na jego temat została zmyślona. Bardziej zainteresowanych odsyłam do wstępu od książki "Rycerze Okrągłego Stołu" autorstwa jakiegoś francuza.Bodajże Jacque Bou... coś tam.
Pozdrawiam. |
|
Autor |
Bartosz Użytkownik
|
Dodane dnia 28/11/2005 13:50 |
|
|
A co sądzicie o sławnym zamku Cammelot. To legęda czy prawda. I czy odnaleźli jego pozostałości. |
|
Autor |
RE: Krol Artur |
hrabia Gotier Użytkownik
|
Dodane dnia 28/11/2005 14:26 |
|
|
Poprawilem juz temat, aby innych nie mylic.Przepraszam za pomylke.
samyas napisał/a:
Istnieje legenda o świętym Józefie, który obmywając Jezusa ściągniętego z krzyża umył jego ciało z krwi i wylał je do naczynia. Naczynie z krwią proroka nazwano świętym graalem...
Mi sie wydawalo, ze sw. Grall (czy tam graal, jak to sie pisze?) to naczynie z ktorego Jezus pil przy ostatniej wieczerzy.
Pewnie istnialo cos w tym stylu, ale pewnie byla to tylko jakas mala twierdza.
Pozdrawiam! |
|
Autor |
Messiah Użytkownik
|
Dodane dnia 28/11/2005 15:30 |
|
|
mi się wydaje że wersja Samyasa jest najbardziej prawdopodobna, że niby coś podobnego było ale ludzie jak to ludzie musieli czymś urozmaicić tą historię myślę że to coś w stylu pieśnie o Rolandzie, niby prawdziwa ale jednak nie do końca, wiecie o co mi chodzi |
|
Autor |
Ulryh Użytkownik
|
Dodane dnia 28/11/2005 15:40 |
|
|
Nie niewiemy
"Lo, there do I see my father
Lo, there do I see my mother my sisters
and my brothers
Lo, there do I see the line of my people back
to the beginning
Lo, they do call to me
They bid me take place among them
in the Halls of Valhalla
Where the brave may live forever... " |
|
Autor |
pirat Użytkownik
|
Dodane dnia 29/11/2005 17:47 |
|
|
ja słyszałem obie wersje o św. Graalu.Początkowo Jezus pił z niego z uczniami wino(krew Chrystusa) przy ostatniej wieczerzy,zaś kied umarł na Krzyżu św Józef z Arymatei zebrał jego krew wyciekającą z boku w ten kielich.Powiadają że kto sie z niego napije otrzyma życie wieczne czyt.nieśmiertelność. No ale jak wiadomo Graal zaginął poźniej rzekomo został ukrywany przez Templariuszy,ale wydaje mi się już legendą a może kto wie jedno jest pewne istniał czy nie zaginął napewno tak jak Arka Przymierza...
We pillage, we plunder, we rifle and loot. Drink up me 'earties yo ho! |
|
Autor |
Bartosz Użytkownik
|
Dodane dnia 29/11/2005 18:07 |
|
|
Istnieje wiele teori i legęd. Ale ja uważam iż to tylko legędy nie rzeczywistość.
|
|
Autor |
Messiah Użytkownik
|
Dodane dnia 30/11/2005 15:06 |
|
|
apropos Arki przymierza to co się z nią stało? bo nigdzie o tym nie wyczytałem, jest wiele teori ale w którą wierzyć? Bóg wie |
|
Autor |
|
Dodane dnia 30/11/2005 15:25 |
|
|
a moze ktos zobaczt temat o podobnym sensie?? http://www.historycy.org/index.php?showtopic=768
|
Autor |
pirat Użytkownik
|
Dodane dnia 30/11/2005 15:55 |
|
|
Arka zagineła podobnow 587r.p.n.e. po zdobciu Jerozolimy przez Nabuchodonozora. Według tradycji koptyjskiej ma być przechowywanaw bazylice w Aksum(północna Etiopia).
|
Autor |
Bartosz Użytkownik
|
Dodane dnia 01/12/2005 20:14 |
|
|
ale to hyba tylko jedna z teori, znacie więcej.
|
|
Autor |
pirat Użytkownik
|
Dodane dnia 02/12/2005 17:15 |
|
|
wiesz na to wskazują zapiski co do prawdy to raczej sie nigdy nie dowiemy(chyba że odnajda Arkę albo Gralla jeśli o niego chodzi)
|
Autor |
Bartosz Użytkownik
|
Dodane dnia 02/12/2005 19:17 |
|
|
Wto raczej wątpie. Ale fajnie by było zobaczyć na włane oczy jeden z tych artefaktów. |
|
Autor |
hrabia Gotier Użytkownik
|
Dodane dnia 04/12/2005 15:49 |
|
|
W slowniku "mitow i tradycji kultury" pod chaslem Graal pisza tak:
sw. Graal st.-fr. slawny talizman, przedstawiany jako kamien, polmisek, kielich a. pochar(do ktorego biblijny Jozef z Arymatei mial zebrac z przebitego boku Chrystusa, splywajaca z grota lancy), bedacy tematem licznych legend i alegorii srdw., poszukiwany (jako kielich) przez rycerzy legendarnego krola Artura a zwl. Lancelota, Parsifala z Walii i Gralahada. Legenda o Graalu wiaze sie z naczyniem (o ktorym sadzono, ze jest wyrzniete z jednego wielkiego szmaragdu;kiedy sie jednak stuklo okazalo sie ze jest to antyczne szklo), ktore Genuenczycy zrabowali w 1001 roku w jednym z meczetów Cezarei w Palestynie i przechowuja do dzis w skarbcu katedry sw. Wawrzynca w Genui. Nazwa Graal, Gral, Grail pochodzi ze srdw. graduale' miska o scianach wycietych na ksztalt stopni od lac. gradus' stopien.
Edytowane przez hrabia Gotier dnia 04/12/2005 15:58 |
|