Autor |
Król Artur |
gotfryd z trzcianca Użytkownik
Ostrzeżeń:1
|
Dodane dnia 14/12/2006 14:54 |
|
|
Co myślicie o tej legendzie, wprawdzie postać głównego bohatera jest prawdziwa, ale jego towarzysze czy choćby Merlin wydają się postaciami całkowicie fikcyjnymi.No i jak wam się podobał film "Król Artur" z 2004r.?
Bijcie w dzwony! Dmij wichrze! Wrzej toni!
Mamli umierać umre z mieczem w dłoni! |
|
Autor |
RE: Król Artur |
Dawidzik Użytkownik
|
Dodane dnia 14/12/2006 15:30 |
|
|
Witam
Według mnie ta jak i każda legenda zawiera w sobie część prawdy i fikcji. A co do filmu to nie oglądałem.
Pozdrawiam
|
|
Autor |
^Czarny Rycerz Administrator
|
Dodane dnia 14/12/2006 15:59 |
|
|
Zgadzam się z przedmówca a co do filmu to stanowczo nie...mrok, mrok i jeszcze raz mrok...A do tego Hollywoodzki mrok
Fortuna sprzyja odważnym... |
|
Autor |
p_smok Użytkownik
|
Dodane dnia 14/12/2006 20:01 |
|
|
Moim zdaniem jakieś dziwne zjawiska mogły się pojawić, ale nie znaczy to by wszystko było prawdziwe. A co do filmu to go równiż nie widziałem |
|
Autor |
Amrod Użytkownik
Ostrzeżeń:4
|
Dodane dnia 14/12/2006 23:36 |
|
|
Zapoznaj się z książką A.Sapkowskiego p.t.Świat Króla Artura.To czysta historia.
Doda jest wyjechana najlepsza piosenkarka na świecie i pusykatdols jest jeszcze fajny |
|
Autor |
|
Dodane dnia 15/12/2006 09:05 |
|
|
Czytałem i dlatego nie zgadzam się z wami, że film to "mrok". tak było naprawde Artur gył poganinem tak samo jak jego rycerze, to Kościół tak to przerobił żeby bohaterowie "Legend arturiańskich" byli wzorowymi chrześcijanami. Film jest naprawde spoko tylko niektórzy rycerze ni e powinni wtedy jeszcze żyć np. Galahad.
|
Autor |
Amrod Użytkownik
|
Dodane dnia 15/12/2006 09:34 |
|
|
Przede wszystkim-co do filmu, jeśli rozmowa schodzi nań-był on robiony według politycznej poprawności, tzn. kościół pokazano jak najgorzej, a pogan jak najlepiej.Sapkowski pisał, że Arturius mógł być rzeczywiście Sarmatą, ale , jak powiedział Oscar Wilde- prawda jest kwestią formy, tzn. nie co powiesz, ale jak powiesz.W ogóle ostatnim produkcjom brakuje wręcz ducha średniowiecza.
Doda jest wyjechana najlepsza piosenkarka na świecie i pusykatdols jest jeszcze fajny |
|
Autor |
|
Dodane dnia 15/12/2006 09:37 |
|
|
Wtym filmie faktycznie nie było średniowiecza(chyba tylko sceny z Saksonami) był za to dużo Rzymu.
|
Autor |
Andrzej Użytkownik
|
Dodane dnia 15/12/2006 11:29 |
|
|
Gotfrydzie, "mrok" tego filmu nie polega na tym, że Artur był poganinem czy tez innym rzymianinem (legenda jak każda inna), ale na strojach itp (pod tym względem to jeszcze większy koszmar niż "Braveheart" ).
A film sam w sobie jest strasznie nudny
Pozdrawiam
Edytowane przez Andrzej dnia 15/12/2006 11:30 |
|
Autor |
|
Dodane dnia 15/12/2006 12:50 |
|
|
Wiem o tym! W filmie Artur był chrześcijaninem a jego rycerze poganinami. Artur jako postać autentyczna był poganinem był Brytem i czcił kult Wielkiej Bogini. Mówisz chyba o strojach Saksonów i Wyandotów (sory jeśli to tak się nie pisze, ale jeszcze w żadnej książce nie spotkałem sie z taką nazwą plemienia zamieszkującego Brytanię) bo Artur i jego kompani mieli naprawde "miłe" dla oczu zbroje.
|
Autor |
Amrod Użytkownik
|
Dodane dnia 15/12/2006 13:54 |
|
|
Wtym filmie faktycznie nie było średniowiecza(chyba tylko sceny z Saksonami) był za to dużo Rzymu.
mówiłem ogólnie o najnowszych produkcjach...
|
Autor |
^Czarny Rycerz Administrator
|
Dodane dnia 15/12/2006 13:58 |
|
|
Gotfrydzie, "mrok" tego filmu nie polega na tym, że Artur był poganinem czy tez innym rzymianinem (legenda jak każda inna), ale na strojach itp (pod tym względem to jeszcze większy koszmar niż "Braveheart" ). otóż to;-) O to mi właśnie chodziło ;-)
Fortuna sprzyja odważnym... |
|
Autor |
Andrzej Użytkownik
|
Dodane dnia 15/12/2006 14:40 |
|
|
Miła dla oka to była Keira Knightley (choć mogła by pomyśleć o implantach).
Co do reszty wesołej kompanii na ekranie to kwestia gustu (duzi faceci w skórach i futerkach mnie osobiście nie biorą).
Pozdrawiam
|
|
Autor |
Amrod Użytkownik
|
Dodane dnia 16/12/2006 14:46 |
|
|
Czarny Rycerz napisał/a:
Gotfrydzie, "mrok" tego filmu nie polega na tym, że Artur był poganinem czy tez innym rzymianinem (legenda jak każda inna), ale na strojach itp (pod tym względem to jeszcze większy koszmar niż "Braveheart" ). otóż to;-) O to mi właśnie chodziło ;-)
I na tym polega mrok każdego współczesnego filmu traktującego o średniowieczu, czy również starożytności, exemplum "gladiator"- płytówka+cep bojowy, "troja"-lamelka +turban, o "królu Arturze" nie wspominając, bo już to zrobiliście.
|
Autor |
Siddhartha Użytkownik
|
Dodane dnia 16/12/2006 15:37 |
|
|
Postacia, ktora polaczyla dwa swiaty, poganski arturianski i chrzescijanski byl.. Merlin. Pol-bog, pol-diabel.
Edytowane przez Siddhartha dnia 16/12/2006 15:51 |
|
Autor |
|
Dodane dnia 18/12/2006 08:23 |
|
|
Mówisz o filmie? Tam nie odegrał on żadnej ważnej roli.
Nie chodzi mi o film, który nie jest przecież zgodny z legendą, co myślicie o wszechogarniającej krwi i okrucieństwie we wszystkich przekładach tych legend?
Mamli umierać umre z mieczem w dłoni!
Edytowane przez gotfryd z trzcianca dnia 18/12/2006 10:54 |
|