Autor |
Włosy niewiasty |
gotfryd z trzcianca Użytkownik
Ostrzeżeń:1
|
Dodane dnia 01/10/2007 16:01 |
|
|
Sława!
Mam pytanie do ludzi zajmujących sie rekonstrukcją zaawansowanego średniowiecza (powiedzmy X-XIIw.). Moje pytanie brzmi jak wygladały w tym czasie "medaliony" w których można było nosić na piersi kosmyk lub pukiel włosów swej ukochanej?
Byłbym też wdzięczny gdymy ktoś podał mi adres rzemieślnika, który coś takiego mógłby stworzyć.
Z góry dziękuję za odpowiedź
Gotfryd
Bijcie w dzwony! Dmij wichrze! Wrzej toni!
Mamli umierać umre z mieczem w dłoni! |
|
Autor |
RE: Włosy niewiasty |
Gwgan Douglas Użytkownik
|
Dodane dnia 02/10/2007 01:04 |
|
|
Nie jestem specjalistą od kobiecych włosów ale na twoim miejscu umieściłbym ten pukiel w głowicy miecza jak jakąś relikwie to mogłoby dodać niezwykłej mocy twemu orężu
|
|
Autor |
gotfryd z trzcianca Użytkownik
|
Dodane dnia 02/10/2007 15:16 |
|
|
Tak jest to pewien sposób, ale ja wolałbym mieć ten kosmyk na piersi w jakiejś osłonie...czy nie wie może ktos kto mógłby mi coś takiego wykonać, tak by było to całkowicie historyczne oraz ładne i wygodne do noszenia, no wygodne to to nie musi być
Bijcie w dzwony! Dmij wichrze! Wrzej toni!
Mamli umierać umre z mieczem w dłoni! |
|
Autor |
Swordmaster Użytkownik
|
Dodane dnia 03/01/2011 21:58 |
|
|
Hmmm powracajac do tematu. Czy mógłby mi ktos obeznany w temacie powiedzieć czy np pukiel włosów swej wybranki moźna mocować w miejscu zaczepu na pióra w hełmie? Coś jak końskie włosie w szlomach wielkopolskich tylko ze na okres okołogrunwaldzki. Miłoby było gdybym otrzymał szybką odpowiedź.
pozdrawiam
,,Muszą mi mięso od kości odrąbać bym przestał walczyć" |
|
Autor |
kubas Użytkownik
|
Dodane dnia 15/11/2011 12:07 |
|
|
Swordmaster napisał/a:
Hmmm powracajac do tematu. Czy mógłby mi ktos obeznany w temacie powiedzieć czy np pukiel włosów swej wybranki moźna mocować w miejscu zaczepu na pióra w hełmie? Coś jak końskie włosie w szlomach wielkopolskich tylko ze na okres okołogrunwaldzki. Miłoby było gdybym otrzymał szybką odpowiedź.
pozdrawiam
Nie wiem jak inni , ale ja nie słyszałem i nie spotkałem się z czymś takim .
-
Mieszkania 2 pokojowe Gdańsk |
|
Autor |
Matrona Użytkownik
|
Dodane dnia 17/11/2011 10:14 |
|
|
No cóż, szybko nikt nie odpowiedział, ale pociągnę temat, bo też się nie spotkałam z czymś takim. I nie wiem czy darowany ukochanemu pukiel włosów, to nie jest przypadkiem współczesny wymysł
"Jeśli język potrafiłby ciąć z jakiegoś powodu, tak jak potrafi to robić miecz, martwych byłaby nieskończona ilość."
Filippo Vadi |
|
Autor |
judyta88 Użytkownik
|
Dodane dnia 16/09/2013 07:10 |
|
|
Zgadzam się z tym, żeby mieć ten kosmyk na piersi w jakiejś osłonie, ale bardziej można pomóc w promocji przez pozycjonowanie
Edytowane przez judyta88 dnia 05/10/2014 11:01 |
|