Autor |
RE: Techniki walki |
MajkeL Użytkownik
|
Dodane dnia 21/05/2008 14:52 |
|
|
Właśnie, teraz zwracam sie do ludzi będących w bractwach pytania brzmą. Jak sie czujecie w hełmie garnczkowym? 2.
Jak radzicie sobie z ograniczeniem widoczności?
Edytowane przez MajkeL dnia 21/05/2008 14:53 |
|
Autor |
Skuciok Użytkownik
|
Dodane dnia 21/05/2008 16:36 |
|
|
Może ktoś widział mój wyrób garnczkopodobny? Poprawiłem go i może uchodzić za prawie-hełm-garnczkowy(w skrócie: phg ). Walczyłem w nim i o dziwo żyję a hełm jest cały Widoczność w przypadku mojego hełmu nie jest tak ograniczona, bo dostosowywałem sobie położenie i wielkość wizoru do moich potrzeb. Jedyny minus to kiepska wentylacja
Chorągiew Żywiecka ogłasza otwarty nabór!!!! Po szczegóły proszę udać się na stronę www.chz.zywiecczyzna.com lub pisać na moje gadu (2396573). |
|
Autor |
^AdminIsAway Administrator
|
Dodane dnia 21/05/2008 17:43 |
|
|
Skuciok
daj fotkę to zobaczymy
Bractwo Rycerskie Zamku Będzin
Ordo Militaris et Hospitalis Sancti Lazari Hierosolymitani
In gladio veritas! |
|
Autor |
Skuciok Użytkownik
|
Dodane dnia 21/05/2008 18:02 |
|
|
No niestety, przesrałem kabelek od aparatu Jak sie tylko znajdzie to pokaże
Chorągiew Żywiecka ogłasza otwarty nabór!!!! Po szczegóły proszę udać się na stronę www.chz.zywiecczyzna.com lub pisać na moje gadu (2396573). |
|
Autor |
Godric Użytkownik
|
Dodane dnia 21/05/2008 20:43 |
|
|
Właśnie, daj fotkę. Widziałem twój garnek, jak był jeszcze niedopracowany, Swoją drogą, niezły, z jakiej grubości blachy go robiłeś? I czy kułeś go na palenisku czy tylko wyginałeś? I ciężki jest?
[img]http://img140.imageshack.us/img140/6065/pab2123ci8rp1.jpg[/img] |
|
Autor |
Skuciok Użytkownik
|
Dodane dnia 21/05/2008 21:49 |
|
|
Jak znajdę kabelek to wrzucę. Zrobiłem go z blachy 2 mm, nad paleniskiem wygiołem tylko te miejsca, w których bałem się, że blacha popęka. Waży jakies 1-1,5 kg (+wyściółka).
|
Autor |
Godric Użytkownik
|
Dodane dnia 21/05/2008 21:55 |
|
|
Hmm, to nawet nie dużo, czekam na zdjątka. PS. Chciałbyś go może sprzedać...? Lub wykuć jakiś inny hełm?
[img]http://img140.imageshack.us/img140/6065/pab2123ci8rp1.jpg[/img] |
|
Autor |
Skuciok Użytkownik
|
Dodane dnia 21/05/2008 21:57 |
|
|
Z miłą chęcią. Tego hełmu akurat ci nie sprzedam, bo według mnie stać mnie na to by zrobić lepszy . Podaj g-g to się zgadamy co i jak.
|
Autor |
Alvaron Użytkownik
|
Dodane dnia 15/06/2008 17:51 |
|
|
A tak tylko dopowiem iż przy wyklepaniu korzystamy ze zjawiska zgniotu (odkształcenie na zimno). Mógłbyś po tej operacji zastosowac wyżarzanie - to podniesie własności mechaniczne materiału.
Faber est quisque suae fortunae |
|
Autor |
RE: hmmmm |
martas Użytkownik
|
Dodane dnia 16/06/2008 23:10 |
|
|
czy ktos wie o co chodzi z tym numerem 16... ?? na gadu gadu... tak go cos teraz duzo.... |
|
Autor |
Marcinek Użytkownik
Ostrzeżeń:1
|
Dodane dnia 16/06/2008 23:23 |
|
|
Dla tego kto go widzie oznacza on 16 lat sraczki i krwawych wymiotów. A wiesz może o co chodzi z numerem 32 na autobusach MPK? |
|
Autor |
MajkeL Użytkownik
|
Dodane dnia 17/06/2008 14:00 |
|
|
Mocne |
|
Autor |
CZARNY Użytkownik
|
Dodane dnia 01/08/2008 22:16 |
|
|
Witam wszystkich! nie jestem doswiadczony jesli chodzi o fechtunek bronią średniowieczną. chciałem sie zapytać dlaczego sztychy są zabronione na turniejach rycerskich. Proszę o odpowiedż. Pozdrawiam |
|
Autor |
Korczak Użytkownik
|
Dodane dnia 01/08/2008 22:37 |
|
|
ponieważ są niebezpieczne dla walczących
wyobrażasz sobie sztych wcelowany w wizjer hełmu?
efekt mógłby być śmiertelny
Żeby się zabawić,
trzeba kogoś zabić... |
|
Autor |
Sir Paladyn ws Użytkownik
|
Dodane dnia 02/08/2008 11:18 |
|
|
MajkeL napisał/a:
Właśnie, teraz zwracam sie do ludzi będących w bractwach pytania brzmą. Jak sie czujecie w hełmie garnczkowym? 2.
Jak radzicie sobie z ograniczeniem widoczności?
fajnie ale słaba wentylacia(oddychaj tylko nosem)
raz w czasie treningu lekko spadł mi i nie widziłem twarzy kolegi
widoczność mi nie przeskadza(nauczyłem się już wyjmować miecz jak widzę tylko do przodu)
Deus lo vult-Taka jest wola Bożą
Papież Urban II o pierwszej krucjacie
Czy naprawdzę tak istotne są słowa? One są wszak tylko narzędziem do wyrażania myśli |
|
Autor |
MajkeL Użytkownik
|
Dodane dnia 02/08/2008 16:34 |
|
|
ehem.. w Hełmach od zbroi płytowej.. była zrobiona tak ze jak sie w niej oddychało to para z ust sie skraplała i spływała napierśnikiem bardzo ciekawe rozwiązanie dzieki Sir tylko czemu Twarzy ? |
|
Autor |
|
Dodane dnia 02/08/2008 19:07 |
|
|
bo hełm mi lekko spadł
Czy naprawdzę tak istotne są słowa? One są wszak tylko narzędziem do wyrażania myśli |
|
Autor |
MajkeL Użytkownik
|
Dodane dnia 03/08/2008 18:05 |
|
|
Aa... ja bardziej wole Hełm z nosalem.. wieksza widocznosc.. ochrona tez dobra.. noi dodając jak ma sie jeszcze kaptur kolczy Pomogles mi w 3% ale zawsze cos |
|
Autor |
|
Dodane dnia 03/08/2008 18:50 |
|
|
nie ma sprawy
|
Autor |
Alvaron Użytkownik
|
Dodane dnia 04/08/2008 19:48 |
|
|
Dla mnie najwygodniejszy jest armet, choć zbieram się do wykonania hełmu dla rzymskich oficerów z przyłbicą - analizując rekonstrukcje dochodzę do wniosku iż miał wiele plusów. W walce nie radzę używać barbuty, która choć dobrze osłania to powstaje w niej efekt dzwonu. MajkeL słusznie zachwala hełm z nosalem - dobra ochrona (no gdyby jeszcze okular dodać) i wentylacja, nie krępuje ruchów głowy.
Faber est quisque suae fortunae |
|