Autor |
Przesądy |
sirLanc Użytkownik
|
Dodane dnia 06/08/2010 11:58 |
|
|
Oburza mnie głupota ludzi którzy wieżą w różne przesądy np. nie przechodź pod drabiną czy inne takie a wiadomo że wiele z nich ma swoje korzenie w czasach plemiennych i tu moje pytanie czy inne plemiona oprócz Słowian miały jakieś przesądy np. Germanie,Galowie czy też Wikingowie.
W imię Króla !!! |
|
Autor |
RE: Przesądy |
Rey Użytkownik
|
Dodane dnia 06/08/2010 20:46 |
|
|
Galowie obawiali się tego aby niebo nie zwaliło mi się na głowy, w czasie burzy, bądź wichury itp. okrzyk był chyba na Teutatesa coś tak
Wikingowie nie znali strachu więc chyba nie wierzyli w zabobony?
Nie wiem co do German...
Bractwo Rycerskie Herbu Prus/Konfederacja Szlachty Wlkp. |
|
Autor |
Bulgar Użytkownik
|
Dodane dnia 06/08/2010 23:54 |
|
|
nie przechodzę pod drabinami...i co?? jestem głupi??
ps co do Nordyków to byli bardzo zabobonni...
Gdy piach juz poczuł smoczy kil, Wilków wściekłość wzieła górę, Normanów setki dały życie, a Thorleif-łeb i skórę.
Voda je pro sedlaku a pivo je pro bojovniku!!! |
|
Autor |
sirLanc Użytkownik
|
Dodane dnia 07/08/2010 14:37 |
|
|
Ne chcę nikogo obrażać ale to tylko moje zdanie. Chciałbym jeszcze żebyście podawali więcej przykładów jeśli oczywiście możecie.
W imię Króla !!! |
|
Autor |
Guru Użytkownik
|
Dodane dnia 13/08/2010 00:12 |
|
|
Takich zabobonów jest wiele nawet czarny kot przebiegający nam drogę. Ten zabobon ma na pewno (chociaż głowy nie dam ale jestem przekonany) że ma korzenie średniowieczne. Dlaczego tak twierdze ? W dawnych czasach mógł przebiec drogę osobom jadącym wozem z zaprzęgiem konnym. A po za tym kolor czarny nie ma przyjaznych odbiorców. Wiadomo że jest kojarozny z żałobą itd.
I love Gazeta Rycerska
Bractwo Rycerskie Ziemi Łańcuckiej
[img]http://koni.9.fm.interia.pl/off.gif[/img] |
|
Autor |
Bartim Użytkownik
|
Dodane dnia 13/08/2010 12:03 |
|
|
@up
Z tym bym się nie zgodził.
Zależy w jakim rejonie. Np. w Polsce czarny kot przybiegający drogę "daje" pecha a w Anglii szczęście. |
|
Autor |
Guru Użytkownik
|
Dodane dnia 13/08/2010 21:26 |
|
|
W sumie też ale to są tylko moje przypuszczenia. Mogło to mieć początek (Chodzi o czarnego kota) że przebiegł komuś drogę a ten za chwilę miał np. jakiś przykry wypadek. To tyle ode mnie.
I love Gazeta Rycerska
Bractwo Rycerskie Ziemi Łańcuckiej
[img]http://koni.9.fm.interia.pl/off.gif[/img] |
|