Autor |
Grunwald |
Travis Użytkownik
|
Dodane dnia 29/02/2012 21:32 |
|
|
Nie wiem gdzie więc pisze tego posta tutaj.
Chciałbym się dowiedzieć czy byłyby jakieś zastrzeżenia,kary jeżeli pojechałbym na grunwald na pole namiotowe dla turystów lecz nosiłbym strój średniowieczny? czy ubiór średniowieczny ma prawo nosić tylko uczestnik obozowy, czy turysta także może? (oczywiście wiem że niemógłbym wchodzić do obozów itp, ponieważ wymagają identyfikatorów)... Jeszcze jedno, wiem że jest zakaz noszenia mieczy,toporków.... a przyczepiliby się gdybym nosił sztylet w pochwie? |
|
Autor |
RE: Grunwald |
Adrian Użytkownik
|
Dodane dnia 29/02/2012 22:18 |
|
|
Zależy jakby był datowany ten strój (czy XIII czy XIV/XV) i jak poprawnie historyczny.
"Experto credite" - Ufaj doświadczonym.
Adrian Łuczak z Zastępu Rycerskiego Zamku Jaschnitz |
|
Autor |
urbaniakd Użytkownik
|
Dodane dnia 29/02/2012 22:25 |
|
|
hmm... raczej nie ma kar za noszenie stroju będąc tylko turystą jeśli się nie zakłóca porządku, nie takie rzeczy już na tej imprezie się przewijały. Ale czy nie lepiej spróbować zapisać się do jakiegoś bractwa, tam wszystko Ci wytłumaczą co i jak i pomogą zrobić minimum.
PS Adrian ubiegłeś mnie zapomniałem dodać o historyczności, chociaż nie wiem czy turysty by się czepiali, z drugiej strony mógł psuć "klimat"
Od chwili tej do końca świata,
...w pamięci ludzkiej będziem żyć:
my, wybrańców garść,
...kompania braci
Edytowane przez urbaniakd dnia 29/02/2012 22:30 |
|
Autor |
Adrian Użytkownik
|
Dodane dnia 01/03/2012 13:38 |
|
|
Heh... zawsze lepiej być bardziej historycznym
Kilku kumpli z Iławy należy do tego Bractwa:
http://www.brzo.olsztyn.pl/
Do Grunwaldu jeszcze jest czas... myślę, że ci pomogą się ubrać.
Ewentualnie ja ci mogę pomóc się dostać do Chorągwi i jakiś nocleg załatwić w namiotach.
Adrian Łuczak z Zastępu Rycerskiego Zamku Jaschnitz |
|
Autor |
Travis Użytkownik
|
Dodane dnia 01/03/2012 15:27 |
|
|
Dzięki za info, tak tylko pytam z czystej ciekawości
Wiem że w okolicach są bractwa w ostródzie,olsztynie,kurzętniku, frednowy, było też w bratianie ale się chyba rozpadło.
Z tego co słyszałem to życie w obozie jest super doświadczeniem...tyle że aby dostać się do obozu trzeba spełniać wymogi jak np. dublet itp.. a to niestety sporo kosztuje choć na pewno warte pieniędzy. |
|
Autor |
Adrian Użytkownik
|
Dodane dnia 01/03/2012 19:47 |
|
|
Dublet, nogawice z pełną stopą/lub strzemiączką i onucami, 2 koszule i 2 x gacie (np. do pół uda), nakrycie głowy (do wyboru: kaptur, kapelusz, czapka z filcu itd.), pasek i buty na dany okres szyte techniką na wywrotkę.
Koszt łączny to 700 zł (jak dobrze to rozegrasz).
Dodatkowo możesz na wierzch Robe i dokupić do nogawic podwiązki (skórzane to koszt ok. 30 zł).
Naczynia kupisz na samej imprezie (łączny ich koszt to 30 zł [kubek, miska, łyżka])
I to wszystko
Sprawdź Freha.pl dział targowisko.
Adrian Łuczak z Zastępu Rycerskiego Zamku Jaschnitz
Edytowane przez Adrian dnia 01/03/2012 19:51 |
|
Autor |
^AdminIsAway Administrator
|
Dodane dnia 03/03/2012 23:06 |
|
|
Adrian
litości...
Bractwo Rycerskie Zamku Będzin
Ordo Militaris et Hospitalis Sancti Lazari Hierosolymitani
In gladio veritas! |
|
Autor |
Adrian Użytkownik
|
Dodane dnia 04/03/2012 11:32 |
|
|
Chodzi o 700 zł? Za tanio czy za drogo?
Tyle kosztowało mnie ubranie mego ojca na Grunw2011 (komplet: gacie, koszula, dublet, nogawice z pełną stopą, kaptur, pasek pożyczony, bez robe i tak, z butami na wywrotkę [ale tu miałem niemałą okazję]). To jest podstawa ta za 700 PLN. Potem dopiero doszło skompletowanie do pełna stroju tj. kapelusz, podwiązki, lniana torba, robe itd.
Jak się kombinuje (ale nie tracąc na poprawności historycznej) lub nawet część zrobi się samemu to nie powinno być problemu, aby zmieścić się w 700 zł (o ile jeszcze nie rzucimy się na buty sięgające powyżej kostki).
Adrian Łuczak z Zastępu Rycerskiego Zamku Jaschnitz
Edytowane przez Adrian dnia 05/03/2012 10:46 |
|