Autor |
Nowa książka o raubritterach |
Erpe Użytkownik
|
Dodane dnia 20/07/2006 15:30 |
|
|
Witam!
Już w najbliższą środę drukarnię opuści pierwsza w Polsce książka o raubritterach. "Rycerze-rabusie ze Śląska i Łużyc", poczet raubritterów, zbójeckie gniazda, opowieści i legendy oraz opisy bractw odtwarzających rabusiów. Polecam
Edytowane przez Erpe dnia 22/07/2006 13:04 |
|
Autor |
RE: Rycerze-rabusie |
aleksandra Użytkownik
|
Dodane dnia 20/07/2006 18:12 |
|
|
Pierwsza juz była, "Banici..." H. Zaremskiej w ramach ścisłości. Więce druga... Faktycznie o Ślaśku tam niewiele i napisane w wymiarze ogólnoeuropejskim, chociaz polskich wątków nie brakuje. Mimo wszystko sama chętnie poczytam i tą książkę. Ciekawi mnie, jakie będą ilustracje? |
|
Autor |
RE: Rycerze-rabusie |
Erpe Użytkownik
|
Dodane dnia 20/07/2006 20:02 |
|
|
Witam!
Upieram się jednak, że pierwsza. "Banici..." opisują wszelkie zjawiska związane z tego typu specyficzną karą od starozytności po średniowiecze. Oczywiście też z niej czerpaliśmy informacje, ale o raubritterach jest tam zaledwie kilka stron. Dziekuję za zainteresowanie i pozdrawiam.
Ropri |
|
Autor |
RE: Nowa książka o raubritterach |
Radagast Użytkownik
|
Dodane dnia 01/08/2006 11:06 |
|
|
Witam
Jestem tu po raz pierwszy i już mam pewność, że nie ostatni.
Czy ktoś miał już w ręku ww publikacje? Proszę o kilka słów recenzji, w internecie na jej temat nie wiele można znaleźć.
Czy jest to książka popularno-naukowa, czy też (oby) pożądna naukowa pozycja oparta na źródłach, z aparatem krytycznym i bibliografią?
Okładka wskazuje raczej na to pierwsze, lecz nazwisko współautora pana Primke, przemawia raczej za tym drugim.
Będę wdzięczny za odpowiedź.
Pozdrawiam Radagast |
|
Autor |
RE: Nowa książka o raubritterach |
skrent Użytkownik
|
Dodane dnia 27/03/2007 06:55 |
|
|
Witam! Czy jest to pożądna naukowa pozycja nie powiedziałbym.W pierwszych kilku rozdziałach autorzy starają się ze szczegółami przybliżyć biografie słynnych raubritterów i oraz opowiedzieć o ich siedzibach i rabunkach. Są to rzeczy oparte na żródłach, jest dość duża liczba przypisów. Jednak na rozdział poświęcony legendą o raubritterach i i ich skarbach należy już patrzeć z nieco innej perspektywy Plusem jest duża liczba zdjęć, jednakże jak dla mnie książka ta jest zdecydowanie za krótka!!! Mimo wszystko gorąco polecam, fajnie wraz z autorami podążyć w XV wiek na Śląsk |
|