Autor |
Jak zmniejszyć naciąg łuku? |
kolkus Użytkownik
|
Dodane dnia 01/03/2008 18:15 |
|
|
Witam!
Mam pytanie. Czy da się zmniejszyć naciąg łuku bez zwężania majdanu. Chodzi mi o to, czy da się np. zmiękczyć drewno, lub coś w tym rodzaju. Mam 16 lat i nie jestem zbyt barczysty, a naciąg mojego łuku (23kg) jest nieodpowiedni to moich "parametrów" i powoduje kontuzje barków. Co mocno mi preszkadza w strzelaniu.
|
|
Autor |
RE: Jak zmniejszyć naciąg łuku? |
Skuciok Użytkownik
|
Dodane dnia 01/03/2008 18:32 |
|
|
w sposób historyczny tylko zwężanie całego łuku. Innych sposobów nie znam.
Chorągiew Żywiecka ogłasza otwarty nabór!!!! Po szczegóły proszę udać się na stronę www.chz.zywiecczyzna.com lub pisać na moje gadu (2396573). |
|
Autor |
kolkus Użytkownik
|
Dodane dnia 01/03/2008 19:54 |
|
|
Nie no to nie moja produkcja raz, dwa trzeba zrobić to idealnie symetrycznie a ja chwilowo nie mam nawet imadła, trzy łuk jest na bazie włókien szklanych, ostatnio naprawiałem koledze deske od łuku i przy wieszchu wychodziły takie małe włókienka.
|
|
Autor |
^Czarny Rycerz Administrator
|
Dodane dnia 02/03/2008 09:29 |
|
|
to laminat?? To raczej nic nie zrobisz bo prędzej go zniszczysz niż poprawnie zmniejszysz naciąg..
Fortuna sprzyja odważnym... |
|
Autor |
ani7kero Użytkownik
|
Dodane dnia 02/03/2008 11:23 |
|
|
spróbuj rozkręcić cięciwę, dynamika ramion powinna się zmniejszyć i powinno się łatwiej łuk naciągać...
no i ewentualnie możesz popróbować z dłuższą cięciwą (od tego samego producenta najlepiej). wiem, że coś takiego działa, bo dla dzieci do postrzelania na pokazach zmieniałam cięciwę do krym-tatara na taką od anglika (longbow'a).. ale leciało to na jakieś 2 metry...
jak to coś da to opisz, bo sama jestem ciekawa czy strzały na dynamice nie stracą
pozdrawiam
Jako niewiasta czasem też muszę włożyć spodnie
Niewiedzę można zrozumieć, głupotę - nigdy.. |
|
Autor |
kolkus Użytkownik
|
Dodane dnia 02/03/2008 13:50 |
|
|
A może da się jakiś mniej więcej przelicznik. Dajmy na to 3 kg? To chyba poniżej 10 cm cięciwy?
A porpos, taki temat znalazłem n jednym forum. Łuk dla pudziana http://www.lucznictwo.yoyo.pl/viewtopic.php?t=564
|
|
Autor |
ani7kero Użytkownik
|
Dodane dnia 02/03/2008 18:07 |
|
|
kurcze, ja tylko strzelam... nie podejmuje się robienia łuków, ale chyba ktoś kto je robi i oblicza naciąg, to powinien znać przeliczniki.. jeżeli się dowiesz, to napisz, bo sama jestem tego ciekawa..
proponuje na razie porególować skręceniem cięciwy, (chyba nie strzelasz na rozkręconej?) , a jeżeli tak, to zamów dłuższą u producenta..
hmmm. na spuszczonej cięciwie i przyczepionej rzemyczkiem( ok 15 cm) ogromnie traci się na naciągu.. tak na moje oko, ale to tylko przypuszczenia, wydaje mi się, że wystarczy ok. 1cm..
ale zaznaczam "na oko"
a co do łuku dla Pudziana - świetny pomysł, rozpropaguje troche RR, ale z drugiej strony patrzyłam dziś jak 12-13 latkowie strzelali z biskupińskiego łuku (zabawka ze straganów) i niekoniecznie jeden stał za plecami drugiego, który strzelał, więc może lepiej nie... mamy i tak mały przyrost naturalny , chociaż.. gdy wyginą słabsze umysłowo osobniki, o mniejszym instynktcie samozachowawczym... kuszące..
pozdrawiam
Jako niewiasta czasem też muszę włożyć spodnie
Niewiedzę można zrozumieć, głupotę - nigdy.. |
|
Autor |
^Czarny Rycerz Administrator
|
Dodane dnia 02/03/2008 19:33 |
|
|
Rozkręcanie cięciwy mija się z celem.. Co z tego że naciąg się "zmniejszy" jeśli cięciwą bedziecie dostawać po rękach? A przelicznikow nie ma bo każdy łuk ma indywidualne właściwości.. Ale jest jeden sprawdzony temat na zmniejszenie naciągu: sprzedajesz stary łuk i kupujesz nowy, taki jaki ci odpowiada...
Fortuna sprzyja odważnym... |
|