Autor |
Grzebień |
Skuciok Użytkownik
|
Dodane dnia 17/03/2008 22:22 |
|
|
Ten temat może zainteresować wszystkich długowłosych rycerzy . Otóż mam zamiar wykonać historyczny grzebień, wszystko już mam mniej więcej obmyślone tylko jeszcze jedna rzecz... Ząbki. Mam pomysł by do grzebienie wmontować deseczkę ( bardzo cienką) i ją pociąć. Druga myśl to to, by zrobić ząbki z jakiegoś drewna, w grzebieniu wywiercić dziurki, i w nie wbić ząbki. Co o tym myślicie?
PS: Datowanie grzebienia to XIV-XV wiek.
Chorągiew Żywiecka ogłasza otwarty nabór!!!! Po szczegóły proszę udać się na stronę www.chz.zywiecczyzna.com lub pisać na moje gadu (2396573). |
|
Autor |
RE: Grzebień |
Godric Użytkownik
|
Dodane dnia 17/03/2008 22:33 |
|
|
Chodzi ci o taki grzebień, jak mieli np. Spartanie? Myślę, że dobry pomysł to właśnie wbicie włosia w dziurki, albo może jakoś połączyć włosie jakimś sznurkiem na przykład i przymocować do deseczki.
[img]http://img140.imageshack.us/img140/6065/pab2123ci8rp1.jpg[/img] |
|
Autor |
Skuciok Użytkownik
|
Dodane dnia 17/03/2008 22:35 |
|
|
Mówie o XIV i XV wieku... Nie o starożytności. Ale dziex za dobre chęci.
Chorągiew Żywiecka ogłasza otwarty nabór!!!! Po szczegóły proszę udać się na stronę www.chz.zywiecczyzna.com lub pisać na moje gadu (2396573). |
|
Autor |
Godric Użytkownik
|
Dodane dnia 17/03/2008 22:43 |
|
|
No ja wiem, ale mówię, że chodzi ci o coś podobnego, nie?
|
Autor |
Skuciok Użytkownik
|
Dodane dnia 17/03/2008 22:49 |
|
|
Chodzi mi o przedmiot służący do panowania nad włosami, czyli po ludzku: grzebień
|
Autor |
Godric Użytkownik
|
Dodane dnia 18/03/2008 08:01 |
|
|
Ahaa, to o taki grzebień ci chodzi Myślałem, że o taki pióropusz do hełmu
|
Autor |
Mariusz1994 Użytkownik
|
Dodane dnia 18/03/2008 14:56 |
|
|
Grzebień lepiej zrobić cały z drewna. Bierzesz cienką deseczkę i robisz "ząbki". Te ząbki możesz zrobić , poprzez nacinanie z jednej i z drugiej strony. Możesz też się posłużyć malutkim pilnikiem. Pamiętaj o odstępach między ząbkami. Muszą być w miarę równe odstępy. |
|
Autor |
Skuciok Użytkownik
|
Dodane dnia 18/03/2008 15:05 |
|
|
Więc jednak z deseczki. Dziękuję wszystkim. Z mojej strony temat zamknięty.
|
Autor |
^Czarny Rycerz Administrator
|
Dodane dnia 18/03/2008 17:10 |
|
|
O ile wiem grzebienie robi się też z rogu.. Ale nie jest to takie proste jak się wydaje..
Fortuna sprzyja odważnym... |
|
Autor |
Skuciok Użytkownik
|
Dodane dnia 18/03/2008 17:18 |
|
|
Ja raczej rogiem nie będę się bawił. Poszukam jakiejś cieniutkiej deseczki, wytnę zęby, dorobię rączkę i starczy.
|
Autor |
Skuciok Użytkownik
|
Dodane dnia 25/03/2008 15:57 |
|
|
Własnie wracam z warsztatu. Grzebien.... Cóż nie przypomina grzebienia. Zęby pierwsze chciałem wyciąć, ale brzeszczot chyba był za duży i wyłamywał drewno, potem wypalałem, ale zęby zrobiły się bardzo delikatne i też zaczęły się łamać.... POMOCY!
|
Autor |
Dawidzik Użytkownik
|
Dodane dnia 25/03/2008 16:06 |
|
|
Bo niestety na grzebień bardziej od drewna nadaje się róg jak już wspominał Czarny Rycerz. Drewno zbyt delikatne jest.
|
|
Autor |
Skuciok Użytkownik
|
Dodane dnia 25/03/2008 17:27 |
|
|
Róg... Tylko takiego dużego, żeby sie na grzebień nadawał to ja w lesie nie znajdę... Słyszałem, że drewno się jakoś hartuje... Może mi ktoś to przybliżyć?
|