Autor |
warbrand |
tomek4495 Użytkownik
|
Dodane dnia 12/07/2014 09:30 |
|
|
Jaka jest polska nazwa broni znanej jako warbrand lub dwuręczna glewia, i czy to "coś" było uzywane w Polsce?http://de.wikipedia.org/wiki/Warbrand |
|
Autor |
RE: warbrand |
Bartim Użytkownik
|
Dodane dnia 16/07/2014 15:19 |
|
|
Kosa?
DOPÓKI WALCZYSZ JESTEŚ ZWYCIĘZCĄ !!
www.targowisko.org |
|
Autor |
^AdminIsAway Administrator
|
Dodane dnia 08/08/2014 20:05 |
|
|
W Biblii Maciejowskiego jest kilka rzeczy na które nie ma nazwy i nie wiadomo dokładnie co to jest, z jednej strony może to być skrócona albo nawet złamana glewia, z drugiej jakaś forma wczesnego tasaka. Tylko, że jak na glewię to ostrze decydowanie za długie.
Bractwo Rycerskie Zamku Będzin
Ordo Militaris et Hospitalis Sancti Lazari Hierosolymitani
In gladio veritas!
Edytowane przez ^AdminIsAway dnia 08/08/2014 20:06 |
|
Autor |
Adrian Użytkownik
|
Dodane dnia 01/09/2014 00:05 |
|
|
Glewia była sama w sobie bronią piechoty, nie konną. Obstawiam tak jak Igor, że to wczesna wersja dwuręcznego tasaka z błędnym nazewnictwem jak półtoraki.
Jak się mylę, proszę - wyprowadźcie z błędu.
"Experto credite" - Ufaj doświadczonym.
Adrian Łuczak z Zastępu Rycerskiego Zamku Jaschnitz
Edytowane przez Adrian dnia 01/09/2014 00:09 |
|
Autor |
Rey Użytkownik
|
Dodane dnia 02/10/2014 17:38 |
|
|
Kosa używana przez piechotę...
Bractwo Rycerskie Herbu Prus/Konfederacja Szlachty Wlkp. |
|
Autor |
Bartosz Użytkownik
|
Dodane dnia 06/01/2015 19:08 |
|
|
moim zdaniem najbliżej temu do broni o nazwie rhomphaia. Stara tracka broń i według ludzi którzy walczą tym sprzętem z jakiegoś przedstawienia w XIV w miało ono wyglądać tak http://www.szymonchlebowski.pl/zdjecia/IMG_1625.JPG i nazywać się rumpia. Tyle z zasłyszanych nigdy nie zainteresowałem się tym przedstawieniem bardziej... Pozdrawiam Mam gdzieś wersje tracką wczesną jakby ktoś potrzebował kupić (choć na wczesne zbyt mordercze i szybkie bździągstwo i szybko przestałem z tym chodzić i tak przestali by mnie wpuszczać)
Kto pokonał wroga jest silny, lecz ten kto pokonał samego siebie jest niezwyciężony. |
|