Autor |
RE: Bitwa pod Helmowym Jarem |
Zombiehamster Użytkownik
|
Dodane dnia 09/07/2009 19:14 |
|
|
yyy... On tak cały czas...??? Jak tylko zacząłem czytać gazetę rycerską to od razu Sigvald z dziwnymi postami mi mignął...
Silence!!! I kill You!!! |
|
Autor |
Guru Użytkownik
|
Dodane dnia 09/07/2009 20:09 |
|
|
Dokładnie
I love Gazeta Rycerska
Bractwo Rycerskie Ziemi Łańcuckiej
[img]http://koni.9.fm.interia.pl/off.gif[/img] |
|
Autor |
Shaggy Użytkownik
|
Dodane dnia 24/09/2009 16:24 |
|
|
no ale każdy dwór musi mieć błazna podzienkowac tylko ze nie na mnie padło!! A swoją drogą Tolkiena uwielbiam ,lecz to nie forum tego typu więc zapszestań (jak juz średniowiecze to całą parą) ukazywań artów tego typu
Nie liczy się liczba ,lecz jakość oraz sprawa o jakom walczymy... |
|
Autor |
Monika B Użytkownik
|
Dodane dnia 24/09/2009 18:08 |
|
|
Mnie jedna scena na filmie z bitwy uderzyła i rodrażniła, dzieciak z hełmem spadającym mu na oczy i mieczem typu wczesngo, którym musiał walczyc ze złymi Uruk-hai murach , a ledwie potrafił go utrzymać w dłoni. Taka reżyserska fantazja. To że kobiety były delegowane do obrony miasta (zamiast siedzieć w ukryciu ;-) ) i były wykorzystywane nie tylko do budowy umocnień czy noszenia wody, gdzieś mi się obiło w jakimś spisie z wypłatą wynagrodzenia i uzbrojeniem (tj jest to fakt historyczny), ale dzieciaki?
PS Ktoś wie od ilu lat w Średniowieczu mobilizowano dzieci do "cywilnej obrony"?
Kiepski szermierz naraża się na ciężkie rany. MM |
|
Autor |
Guru Użytkownik
|
Dodane dnia 24/09/2009 19:56 |
|
|
Ale co Helmowy Jar ma do rekonstrukcji historycznej
I love Gazeta Rycerska
Bractwo Rycerskie Ziemi Łańcuckiej
[img]http://koni.9.fm.interia.pl/off.gif[/img] |
|
Autor |
Mamut Użytkownik
|
Dodane dnia 24/09/2009 23:32 |
|
|
Moniko, a dlaczego nie?? W husyckiej armi były zarówno kobiety jak i dzieci. Nie stanowiły one wprawdzie trzonu armi gdyż ten zgodnie z regulaminem Żiżki był jasno określony i tworzyli go mężczyźni, ale w przypadku zagrożenia hradby wszyscy łapali za broń. Przyczyna była prosta. Jeżeli przegraliby bitwę, nie byłoby litości dla nikogo - ani dla kobiet, ani dla dzieci.
Kdož jste boží bojovníci a zákona jeho,
prosteš od boha pomóci a doufejtež v něho.
Že konečně vždycky s ním zvítězíte! |
|
Autor |
Monika B Użytkownik
|
Dodane dnia 25/09/2009 18:51 |
|
|
Chodziło mi bardziej o officjalny pobór.
Tak jak obecnie w Izraelu niezamężna młoda kobieta musi iść do wojska i może jej się np trafić "fucha" z obmyciem z krwi trupa zastrzelnego przez niedoszłego zamachowca.
Guru napisał/a:
Ale co Helmowy Jar ma do rekonstrukcji historycznej
Powtarzasz się.
Staram się jakoś naprowadzić temat na bardziej historyczny np "co cię najbardziej razi w filmach i książkach fantasy". Innych bardziej rażą np machające mieczami "Xeny" w skąpych wdziankach .
Kiepski szermierz naraża się na ciężkie rany. MM
Edytowane przez Monika B dnia 25/09/2009 19:13 |
|